Köttfärssås – recept torkad köttfärssås

köttfärsås

Köttfärssås lämpar sig väl att torka och ta med ut på expeditionen. Hållbarheten är lång, det är lätt att tillaga och det smakar mycket bra. Hemligheten med att laga köttfärssås att torka jämfört med den vanliga som du brukar laga är att skippa smöret samt ta bort krossade tomater och ersätta med extra tomatpure. Den kan även kryddas lite extra.

För att hållbarheten ska bli så lång som möjligt vill man undvika mejeriprodukter, som t.ex. smör som härsknar. Det går utmärkt att tillaga köttfärsås helt utan varken smör eller olja. Använd en teflonpanna och stek färsen på hög värme så behövs inget fett. Löken kan stekas i lite vatten istället för smör, samma med svampen. Det är också viktigt att använda färska och bra råvaror för att hållbarheten ska bli så lång som möjligt. Köp nymalen färs och tillaga direkt. Färsen ska ha så låg fetthalt som möjligt, då det är fettet som blir dåligt snabbast. När du torkar köttfärssåsen se till att få den riktigt torr för att undvika mögel. Efter torkning förvara köttfärssåsen i frysen för maximal hållbarhet. Vi erfar att hållbarheten är många månader vid rätt behandling.

Recept köttfärssås att torka

Portioner: 3
Energiinnehåll: 325 kcal/portion
Tid:
Av:

INGREDIENSER

  • 500 gram nötfärs (eller annan mager färs av högrev, vilt etc.)
  • 1 liten gul lök
  • 75 gram färska champinjoner
  • 1 morot
  • 1,5 dl tomatpure
  • 1-2 klyftor vitlök
  • Timjan och oregano
  • Salt och peppar
  • 2,5 dl vatten


GÖR SÅ HÄR

1. Finhacka löken och stek i vatten (ej smör) i minst 5 minuter i en stor kastrull

2.Skivade champinjonerna, riv moroten och stek i vatten. Häll över i kastrullen

3. Bryn färsen på hög värme så att ytan blir krisp och helt genomstekt, häll över i kastrullen

4. Tillsätt tomatpure, vitlök och vatten och rör om ordentligt. Salta och peppra efter smak

5. Låt koka ner tills köttfärsåsen känns torr. Rör ofta så att den inte bränner fast

6. Bred ut på en plåt och lägg i varmluftsugn 50-60 grader med luckan på glänt. Torktid ca 15 timmar

spagetti köttfärssås torkad

Om du torkar med spagetti tänk på att koka spagettin al dente, samt att du behöver krossa spagettin efter torkning, i exempelvis en tidning, för att minska volymen när du ska packa.

Tillagning av din torkade köttfärssås

Det är enkelt att tillaga din torkade köttfärssås. Häll upp köttfärssåsen och tillsätt enbart vatten, värm och servera. För att korta tillagningstiden lägg köttfärssåsen i blöt någon till några timmar innan tillagning. Serveringstips: det är gott med en bit parmesanost till.

Alternativ

Chili con carne: Ett tips för den som vill skippa pastan är att istället blanda i svarta bönor innan torkning.

Enklare tillagning: Om man vill går det bra att blanda i al dente kokad pasta innan torkning. Tillagningen blir enklare, går snabbare och rätten blir komplett direkt.

Mer kalorier: Om man vill ha lite extra kalorier går det bra att blanda i gräddpulver eller grädde. Det ger även en god smak.

torkad köttfärssås

Komplett rätt som enkelt och snabbt tillagas. Fyll på med vatten och värm.