paddla kajak i sverige

Sveriges bästa paddelvatten – 5 turförslag

(artikeln innehåller länkar till vår egen sida luftkanot.se)
Sverige har paddelvatten i världsklass och både nybörjare och erfarna kan hitta passande turer med olika längd. En del paddlare köper egen utrustning och paddlar året om närhelst det är isfritt. Andra hyr utrustning på plats för att kunna uppleva olika vatten varje gång. Alla vill de komma nära elementen.

Havet ligger blankt. Luften hänger stilla. I gränsskiktet där emellan glider kajaken ljudlöst fram. Varje drag med paddeln ger god fart framåt. Att paddla är att komma nära elementen. Tjusningen med kajak ligger i att ta sig fram med egen kraft, omsluten av naturen. Med kajaken upplever man omgivningen från vattenytan och man kan ta sig in både i grunda skärgårdar och ut på öppet hav.

Tjusningen med kajak ligger i att ta sig fram med egen kraft, omsluten av naturen

Sverige har fantastiska paddlingsmöjligheter

Vi lever i ett land med fantastiska och varierande paddlingsmöjligheter. Längs Höga Kusten paddlar man bland höga berg som luktar gran. På västkusten är vattnet klart och salt och kobbarna har väldigt lite vegetation. Lägger man turen någon vecka utanför semestersäsongen så kan man dessutom paddla i många dagar utan att träffa en enda människa.

Det ökande intresset för paddling har medfört att det finns möjligheter att paddla i fina områden även för den som inte vill eller kan äga, hantera eller förvara en traditionell kajak av plast. På många platser längs den Svenska kusten går det att istället hyra kajak. Ett annat alternativ är att satsa på en egen uppblåsbar kajak som dels ofta är billigare i inköp än en plastkajak och dels är lättare att förvara och transportera.
-Vi paddlar gärna i nya vatten och då passar det bra med uppblåsbara kajaker som är lätta att få med sig även på tåg och flyg, eller att hyra kajaker på respektive plats. Det har funkat väldigt bra. Då har vi också fått bra tips av uthyrarna både vad gäller rutter och paddlingsteknik, säger Fredrik Fyhr.

Turer med övernattning kräver mer utrustning och planering men ger också paddlingen en annan dimension.
-En stor del av behållningen är att få komma fram till en bra lägerplats, vila kroppen och äta god mat. Och det mesta smakar ju gott i det läget. Det är en skön känsla att vakna med en obruten havshorisont och veta att en hel dags paddling väntar.

Friluftsfrämjandet ger kurser i paddling

Håkan Mattsson på Friluftsfrämjandet
Håkan Mattsson på Friluftsfrämjandet

Håkan Mattsson är kajakledare och ledarutbildare på Friluftsfrämjandet. Han har paddlat sedan 1996 och har utbildat många blivande paddlare.
-Det som lockar folk är naturen. Och friheten att kunna lägga upp kajaken på biltaket och ge sig ut. Jämfört med att ha segelbåt är det mindre jobb. Dessutom kan man ta sig till många ställen som inte går att nå med båt, säger Håkan.

Enligt Håkan är det bästa sättet för att komma igång att gå en nybörjarkurs.
-Då får man först prova på att paddla en kväll och lära sig hur man klär sig och packar en kajak inför en tur. Sedan avslutas kursen med en helgtur med övernattning. Det finns också kortare prova-på-kurser.

Många nybörjare upplever att kajaken är väldigt vinglig i början men det brukar gå över efter en timmes paddling. Men det är sällan som någon välter.
-Det är extremt ovanligt och om det skulle hända så är det inte farligt eftersom det finns ledare på plats som kan rädda den som hamnar i vattnet. Den som verkligen är ovan vid vatten kan också börja inomhus i bassäng, säger Håkan.

För den som vill fortsätta paddla efter att ha gått kurs arrangerar Friluftsfrämjandet organiserade turer. Allt från nybörjarturer till avancerade vinterturer och paddling i stora vågor.
-De leds av en eller flera erfarna kajakledare som är ansvariga för säkerheten. Ledarna kan också ge teknik- och utrustningstips till den som undrar, säger Håkan.

Fem bra kajakturer i Sverige

1 Höga Kusten

kajak i höga kusten
Höga Kustens världsarv är en unik plats att uppleva från kajaken. Dess skärgård utgörs av höga skogsklädda klippöar med slipade hällar från istiden.

Turförslag: Paddla från Bönhamn till Örnsköldsvik
Antal dagar: fyra till fem
Svårighetsgrad: medel
Uthyrare: ahckajak.se, hogakustenkajak.se, bonhamnkajak.se

Läs om tur och tältförslag för paddling i Höga Kusten

2 Bohusläns skärgård

kajak koster
Skärgården i Bohuslän benämns ofta som Sveriges vackraste. År 2013 utsågs området av CNN travel som ett av “the world’s last great wilderness areas”. Här finns Sveriges enda marina nationalpark – Kosterhavets nationalpark med över sex tusen djur och växter.

Turförslag: Paddla från Grebbestad till Kosteröarna och tillbaka
Antal dagar: fyra till fem
Svårighetsgrad: svår
Uthyrare: kajakcenter.com, skargardsidyllen.se

Läs om tur och tältförslag för paddling i Bohuslän skärgård

3 Stockholms skärgård

kajak stockholms ytter
Sveriges populäraste och största skärgård för paddlare sträcker sig cirka 150 kilometer från Landsort i söder till Arholma i norr. Här erbjuds paddling på alla svårighetsnivåer. Innerskärgården erbjuder paddling med möjlighet till övernattning på vandrarhem.

Turförslag: Paddla från Möja till Svenska högarna och tillbaka
Antal dagar: fyra till fem
Svårighetsgrad: svår
Uthyrare: mojahavskajaker.se

Läs om tur och tältförslag för paddling i Stockholms skärgård

4 Misterhults skärgård

Lugnt och skyddat glider kajaken fram bland öde små öar och vackra fiskelägen. Här erbjuds paddling i ensamhet där grund och smala sund håller båttrafiken borta. Det går ofta att hitta bra tältplatser på en egen orörd ö. Med lite tur ser du både säl och havsörn.

Turförslag: Paddla från Västervik till Misterhults skärgård
Antal dagar: två till tre
Svårighetsgrad: lätt
Uthyrare: Horn kajak, kajaktorpet.se

5 Östgöta skärgård

Östgöta skärgård sträcker sig från Arkösund i norr till Gryt i söder med mängder av kobbar och obebodda öar som är perfekta att slå upp tält på. Här finns stor variation av natur med öppen horisont, klippor och skog.

Turförslag: Paddla från Gryt till Arkösund
Antal dagar: tre till fyra
Svårighetsgrad: lätt
Uthyrare: stannakajak.se, arkokajak.se

Utrustning
  • Kajak och paddel samt kapell för att hålla dig torr. Säkerhetsutrustning är flytväst, vattentätt sjökort och kompass samt länspump.
  • Regnställ, bekväma byxor och mössa är ett måste på längre turer. Ta med underställ och strumpor i ull som värmer vid även när de är våta.
  • Vattenflaska, pannlampa, multikniv och myggmedel är alla bra att ha
  • Solskydd – gärna både solkräm, keps och solglasögon
  • Vattentäta packpåsar att stuva dina kläder i, bra om det skulle läcka in vatten i packutrymmena i kajaken. Tänk på att packutrymmena ofta är små.
  • Tält, liggunderlag och sovsäck. Moderna uppblåsbara liggunderlag gör att det går att sova gott även på hårda klipphällar.
  • Fältkök för matlagning. Glöm ej heller skärbräda och diskmedel.
  • Vatten och mat anpassat efter expeditionens längd. Räkna med att du gör av med ca tre till fem liter vatten beroende på temperatur och ansträngning.

För mer detaljerad lista kan du ladda ner vår utrustningslista

Uppblåsbara kajaker för skärgårdspaddling

För skärgårdspaddling passar en täckt, däckad kajak med bra vattenegenskaper. Då klarar man nederbörd, högre vågor och kan ta sig längre sträckor. Vårt förstahandsval är RUSH från Tjeckiska Gumotex som med sin hårda botten närmar sig hårda kajaker i prestanda samtidigt som den kommer med ett däck som går att ta av och på efter behov. Finns i den kortare versionen RUSH 1 för en person eller den längre RUSH 2 för en eller två personer. Den lite enklare Gumotex SWING är också ett mycket bra och lätt alternativ för skärgårdspaddling. Även SWING kommer i två versioner; SWING 1 och SWING 2.

Kajakuthyrare i Sverige

Vi har samlat kajakuthyrare i Sverige, se listan här.

Komplett personlig utrustingslista – gör packningen enkel

utrustningslista-kajakLadda ner Kajak och Äventyr’s personliga utrustningslista för dig som ska ut och paddla kajak. Perfekt som checklista inför expeditionen. Anpassad för vår/sommar/höst. Ladda ner den helt gratis här.

Dela med dina vänner