Bästa liggunderlaget topp 5 – Test och köpguide

Att få sig en god natts sömn i vildmarken kan vara utmanande – även om du är trött efter en tuff dag på stigen. Med rätt val av liggunderlag maxar du chansen att kunna sova gott. Här guidar vi till bästa köpet av lätta, sköna liggunderlag för tresäsongsbruk.

I den här artikeln länkar vi till de produkter vi testat och rekommenderar. Vissa av de länkarna är annons-länkar. Om du klickar på dem och handlar något får vi en liten provision. Det innebär ingen extra kostnad för dig – men det hjälper oss att skriva kostnadsfria guider som den här.

Fem snabba topprekommendationer: 

Om du vill fördjupa dig i vad som är bra att tänka på när du väljer liggunderlag så kan du scrolla ner en bit. Där finns också data och utförliga omdömen för samtliga liggunderlag i artikeln.

Har du brådis kollar du in den här listan med riktigt bra val beroende på vad du prioriterar högst:

1: Therm-A-Rest NeoAir xLite Nxt – lätt, skönt och varmt – vårt TOPPVAL

Bästa valet för: Den som vill investera för att få en sällsynt bra kombination av låg vikt, hög isolering och ett väldigt bekvämt liggunderlag.

Läs mer.

2: Therm-A-Rest NeoAir xLite Nxt storlek Small – lättast

Bästa valet för:  Den som verkligen vill spara vikt (och pengar) och kan tänka sig att offra lite bekvämligt genom att ha uppblåst liggunderlag endast under höft och överkropp.  

Läs mer.

3: Sea to Summit Etherlight XT Insulated – bekvämt

Bästa valet för: Den som sätter komforten högst och vill investera i ett liggunderlag med hög hållbarhet. 

Läs mer.

4: Exped Ultra 3R M Mummy – prisvärt

Bästa valet för: Den som vill ha ett lätt men ändå bekvämt liggunderlag och som inte behöver det allra bästa för att kunna gå ner lite i pris.

Läs mer

5: Exped Versa 5R LW – varmt och bekvämt

Bästa valet för: Den som prioriterar komfort och kan tänka sig att bära tyngre för att få det, till exempel för ett basläger eller kortare vandringar med mycket lägerliv.  

Läs mer.

Viktigt att tänka på när du ska köpa liggunderlag

INTRODUKTION: Uppgiften som ett liggunderlag sa lösa är:  

  1. Isolera kroppen från kyla från marken –  att ha rätt isolering från marken är lika viktigt som att ha rätt isolering mot luften (vilket sovsäcken tar hand  om) 
  2. Ge bra förutsättningar för vila och en god sömn – det vill säga hög komfort.

Utifrån det är det några saker att tänka på inför ett köp. Om du vet vad som är viktigast för dig kommer du lättare hitta ett liggunderlag som passar just dig och dina behov. 

VÄRME: Ett liggunderlags isoleringsförmåga mäts med det så kallade R-värdet: ju högre R-värde desto “varmare” liggunderlag. Generellt så funkar ett R-värde på 2 för sommarturen och 3-4 för de flesta fjällförhållanden vår till höst. När termometern visar runt nollan är det bra med ett R-värde mellan 4 och 6 och för att sova på snö rekommenderas ett R-värde på över 5. Om du är frusen kan behöva ett högre R-värde och om den som är varm av sig kan välja ett lägre. Om två liggunderlag används på varandra läggs deras respektive R-värde ihop för att ge kombinationens isoleringsförmåga. 

TJOCKLEK: För att ge den bästa komforten bör ett liggunderlag vara tjockt nog för att vara följsamt utan att kroppen går i underlaget, och inte så tjockt att det känns som att du flyter och vobblar runt. Om du sover mycket på sidan och vänder dig mycket är det extra viktigt att liggunderlaget känns stabilt. Men det är viktigt att inte stirra sig blind på tjockleken – beroende på konstruktion spelar nämligen tjockleken olika stor roll för den totala komforten. 

KONSTRUKTION: Cellplast eller uppblåsbart. De enklaste och billigaste liggunderlagen är av den klassiska varianten som är gjord av cellplast. De isolerar bra, är stryktåliga, väger lite och är relativt billiga jämfört med uppblåsbara luftmadrasser. De kan också användas för att stabilisera en ramlösryggsäck och är bra att använda för att sitta på vid rast och i läger. Trots cellplastens fördelar väljer många idag att sova på ett uppblåsbart liggunderlag på grund av den överlägsna komforten.  

Enklare liggunderlag av cellplast är användbart till exempel vid raster och för att skydda ett uppblåsbart mot punktering.

Vi rekommenderar en kombination av ett cellplastunderlag och ett uppblåsbart: 

  • Skydd mot punktering av det uppblåsbara.
  • Cellplastunderlaget kan användas vid t.ex. vid rast och i läger där risken är större för punktering och slitage.
  • Med cellplast som underst kan man välja ett tunnare (och lättare) uppblåsbart på grund av den jämnare ytan.
  • Med ett extra cellplast-underlag kan man välja ett kallare (och lättare) uppblåsbart på grund av isoleringen.
  • Säkerhet: vid en olycklig punktering av det uppblåsbara har man fortfarande lite isolering och komfort kvar i cellplastunderlaget.

Bäst isolering får man genom att lägga cellplastunderlaget ovanpå det uppblåsbara. Det dämpar också eventuella ljud från det uppblåsbara och kan öka friktionen så att man inte glider lika lätt. Bästa skydd för vassa stenar och kvistar får man genom att lägga cellplastunderlaget under det uppblåsbara. Här hittar du ett stort urval av liggunderlag i cellplast.

LUFTFYLLDA LIGGUNDERLAG GÖRS I OLIKA KONSTRUKTIONER: 

Vertikala kanaler minskar risken att glida ner om det lutar något

VERTIKALA KANALER som går från huvud- till fotände. Den här varianten är följsam mot kroppen i sidled och i modeller med tjockare kanaler längst ut på sidorna får man en ombonad känsla och ett stöd mot att rulla av liggunderlaget i sömnen – den är relativt styv i ytterkant. Nackdelen är att den här konstruktionen inte är så följsam mot kroppen på längden. Det medför att de flesta väljer att släppa ut hel del luft för att den ska kännas riktigt bekväm. Vilket i sin tur betyder att den som köper ett sådant bör gå upp i tjocklek för att behålla komforten och isoleringen även med utsläppt luft. Exempel: Exped Synmat HL.

HORISONTELLA KANALER från sida till sida. Den här konstruktionen är följsam för kroppen på längden och ger en bättre komfort än vertikala kanaler. Det gör att användaren inte behöver släppa ut (lika mycket) luft för att det ska kännas bekvämt. Nackdelen är sämre följsamhet på bredden och att kanterna inte blir lika styva som med vertikala kanaler – ett sådant liggunderlag kan alltså upplevas som lite smalare jämfört med ett av samma bredd med vertikala kanaler. Exempel: Thermarest NeoAir Xlite.

CELLER: Det finns en anledning till att vanliga sängmadrasser inte är uppbyggda i kanaler utan i celler (t.ex. med fjädrar). Anledningen stavas komfort och det finns liggunderlag som härmar den konstruktionen och byggs upp av luftceller. Den här konstruktionen är följsam mot kroppen i alla riktningar och är också den konstruktion som är stabilast i ytterkanterna. Nackdelen är att den väger lite mer. Exempel: Sea to Summit: Etherlight XT Insulated.

BREDD & LÄNGD: Många liggunderlagsmodeller kommer i olika storlekar med en bredd på antingen ca 51 cm eller ca 65 cm och en längd mellan ca 120 – 200 cm. Vår bedömning är att särskilt män storlek M och uppåt samt kvinnor storlek L och uppåt får en ökad komfort av ett bredare underlag på runt 65 cm. Det gäller särskilt de som vänder sig mycket eller sover mest på rygg. Ett smalare liggunderlag kan helt klart också funka väldigt bra men det som ofta händer i ryggläget är att armarna hamnar utanför och på en lägre nivå. Ett uppblåsbart liggunderlag bör vara minst några centimeter längre än användaren för att vara bekvämt.  

Det finns också kortare, ca 120 cm långa modeller, som bara är tänkta att täcka under överkroppen och höfterna -det vill säga just där behovet av isolering mot underlaget är som störst. Man kan då bygga upp med till exempel ryggsäcken och kläder under benen för isolering och en jämnare nivå. En sådan lösning spar då vikt och pengar på bekostnad av lite komfort.  

FORM: Ett mumieformad liggunderlag väger dels mindre än ett rektangulärt men ger också större utrymme för överkroppen när man sover skavfötters – vilket gör att man kan välja ett tält med mindre golvyta för att på så sätt spara ytterligare vikt. De flesta sovsäckar har den här formen och ett rektangulärt passar egentligen bäst för dem som har ett stort behov att sprida ut benen när de sover eller helt enkelt vill ha maximal komfort.   

LJUD: För den som sover lätt är det viktigt att ha en tyst sovmiljö. Många upplever att deras liggunderlag låter och det kan vara stor skillnad när man står i affären och klämmer på olika modeller. Å andra sidan är tältning sällan en helt tyst upplevelse eftersom det ofta blåser, regnar och man kanske sover tätt intill andra som rör sig, andas eller till och med snarkar. Så kanske är det så att just ljudet från liggunderlaget spelar mindre roll i slutänden. Tänk på att ett liggunderlag prasslar betydligt mer när du klämmer på det jämfört med när du ligger på det i en sovsäck. 

VIKT & VOLYM. Liggunderlag kan väga en hel del och kommer antagligen vara en av den tyngre prylarna du bär med dig. Vissa modeller går inte att komprimera särskilt mycket medan andra är väldigt packbara. Här finns det alltså mycket att tjäna på att tänka till när det kommer till att spara vikt. Kika även på volymen om du vet att du har snålt med plats i ryggsäcken eller vill kunna bära en så lätt, och därmed liten, ryggsäck som möjligt. 

PRIS: Som så ofta blir köpbeslutet till sist en avvägning mellan pris, komfort och kvalitet. Tänk på att liggunderlaget är en av de prylar där ett högre pris kommer att ge mest komfortökning och viktminskning. En god natts sömn kan vara mycket värt. Ett liggunderlag av hög kvalitet håller ofta länge om man tar hand om det väl. 

Köpa liggunderlag på webben 

Outnorth har ett av den svenska marknadens största utbud av liggunderlag och tillämpar 30 dagars öppet köp och fri frakt och fri retur på liggunderlagen i den här guiden. 

Du kan testa liggunderlaget hemma och sedan byta om det inte funkar för dig. Vi handlar oftast vår utrustning för friluftsliv online och har aldrig haft problem med returer. 

Alternativ 1: Therm-A-Rest NeoAir xLite Nxt – lätt, skönt och varmt – vårt TOPPVAL

En fantastiskt fin kombination av låg vikt, hög isolering bekvämlighet och kvalitet – återförsäljare rapporterar låga antal reklamationsärenden. Rankad som marknadens bästa all-round underlag för tre säsongsbruk av CleverHiker. Editor’s Choice i Outdoor Gear Lab. Helt klart ett av de dyrare alternativen men väl värt vid långvarig användning. Prasslar tydligt mer än många andra modeller men tänk på att prasslet upplevs som starkare när man klämmer på liggunderlaget än när man sover på det . Vi upplever att ljudet inte är så farligt och även att det avtar något med tiden. Om du är skeptisk till ljudet är chanserna stora att du ändrar dig efter att du provsovit. Den medföljande pumpsäcken  är gjort i ett vattentätt material och går att använda som packpåse till sovsäcken men har dragskostängning vilket för att den inte är helt vattentät. 

BÄSTA VALET FÖR: Den som vill investera för att få en sällsynt kombination av låg vikt, hög isolering och ett väldigt bekvämt liggunderlag. 

MÅTT:

  • Tjocklek: 6 cm 
  • R-värde: 4.5
  • Vikt: 350 g 
  • Packstorlek: 23 x 10 cm 
  • Längd: 183 cm 
  • Bredd: 51 cm

Alternativ 2:  Therm-A-Rest NeoAir xLite Small – lättast

119 cm lång överkroppsvariant av NeoAir xLite. Kombineras med  hellångt underlag i cellplast. 

BÄSTA VALET FÖR:  Den som verkligen vill spara vikt (och pengar) och kan tänka sig att offra lite bekvämlighet genom att ha uppblåst liggunderlag endast under höft och överkropp.  

MÅTT:

  • Tjocklek: 6,4 cm 
  • R-värde 4,2 
  • Vikt: 230 g 
  • Packstorlek 23 cm x 9 cm 
  • Längd : 119 cm 
  • Bredd: 51 cm

Alternativ 3: Sea to Summit Etherlight XT Insulated – bekvämt

Modellens så kallade “air sprung cells” (ungefär luft-fjäder cell) ger en svårslagen sovkomfort samtidigt som man håller en hög kvalitet. Ett något lägre R-värde jämfört med xLite kompenseras antagligen för många att Etherlight kan pumpas hårdare med bibehållen komfort. Har i storlek regular några centimeter mer i bredd jämfört med xLite och Synmat. Samma prisklass som xLite. Top Pick i Outdoor Gearlab för kvinnor. 

BÄSTA VALET FÖR: Den som sätter komforten högst och vill investera i ett liggunderlag med hög hållbarhet. 

MÅTT:

  • Tjocklek: 10 cm  
  • R-värde: 3.2
  • Vikt: 490 g 
  • Packstorlek: 24×11 cm
  • Längd: 183 cm 
  • Bredd: 55 cm  

Alternativ 4: Exped Ultra 3R M Mummy – prisvärt

En av få modeller som kan mäta sig med xLite med en fin kombination av låg vikt, komfort och isolering – men som ofta säljs till ett lägre pris. De vertikala kanalerna ger bättre följsamhet i sidled och de större sidokanalerna förhindrar att användaren glider av i sömnen.  Pumppåsen som medföljer har rullstängning och dubblar i  sin funktion som en vattentät packsäck till sovsäcken. 

BÄSTA VALET FÖR: Den som vill ha ett lätt men ändå bekvämt liggunderlag och som inte behöver det allra bästa för att kunna gå ner lite i pris. 

MÅTT:

  • Tjockek: 7cm
  • R-värde: 2.9
  • Vikt: 365 g 
  • Packstorlek: 19 x 9cm 
  • Längd: 183cm 
  • Bredd: 52cm 

Alternativ 5: Exped Versa 5R LW – varmt och bekvämt

Ett liggunderlag som genom sin tjocklek, bredd och goda isoleringsförmåga blir väldigt bekvämt att sova på. Stora vertikala kanalerna ger bättre följsamhet i sidled, Inbyggd pump. 

Temperatur: -20 grader 

BÄSTA VALET FÖR: Den som prioriterar sovkomfort och kan tänka sig att bära tyngre för att få det, till exempel för ett basläger eller kortare vandringar med fokus på lägerliv och komfort. 

MÅTT:

  • Tjocklek: 9 cm 
  • R-värde: 5,2 
  • Vikt: 1085 g
  • Packstorlek: 27 x 16 cm 
  • Längd: 197 cm 
  • Bredd: 65 cm

Dela med dina vänner