packraft kvikkjokk

Packrafta från Tarraluoppalstugorna ner till Kvikkjokk

Fråga

Hey!
Vi tänkte packrafta från Tarraluoppalstugorna ner till Kvikkjokk och har två frågor…
1: är det en rolig sträcka att paddla?
2: vad uppskattar du att det tar i tid, är sträckan ca 55km?

Svar

Hej Erik!

Vilken rolig tur! Jag har själv packraftat sträckan Såmmarlappa – Nunjes och skrivit om etappen Såmmarlappa – Tarrekaise här

Den turen är en av mina topp tre naturupplevelser. Om den är rolig för er beror ju på vad ni vill ha ut av paddlingen, vädertur och lite annat, men jag tycker det var toppen med omväxlande utmanande och lugnare sträckor, men mest lugnare. Jag lyfte i forsarna – jag paddlade ensam och är ingen forspaddlare. Det är jättefina vyer längs långa delar och man kan räkna med att vara ensam på vattnet och komma riktigt nära naturen – det var faktiskt nära att en älg klev ner i min kajak! Hur svårt/utmanande/kul det är (och hur snabbt det går) beror ju också väldigt mycket på vilket vattenflöde det är när ni är där. Som en referens gick jag med lätt packning från Tarrekaise till Såmmarlappa (13 km) och paddlade tillbaka på en dag. Men det var en lång dag från tidig morgon till sen kväll.

packraft Tarrekaise - NjunjesSträckan Tarrekaise – Njunjes har jag paddlat ena hållet och sedan vandrat tillbaka på en dag med paus i Njunjes. I nedströmsriktningen kan man paddla lite mer än halva sträckan om jag minns rätt sedan kommer flera vattenfall som är långt över min förmåga, men enligt helikopterpiloten på Fiskeflyg finns det de som paddlat ned för dem också.

Sträckan Njunjes – Kvikkjokk har jag rekat från luften och jag tror man klarar det på en dag men det blir nog en del lyft i början. Det är en del forsar i början, vilka syns på det här fotot som Njunjestugan i riktning mot Kvikkjokk. Närmare Kvikkjokk planar det ut och där får man ganska mycket mindre skjuts av strömmen och får paddla mer själv.

Sträckan Tarraluoppalstugorna – Såmmarlappa har jag inte vandrat eller paddlat själv men jag tror man kan börja paddla en bra bit uppströms Såmmarlappa. Som andrahandsupplysning har jag att det inte går att paddla hela vägen – vilket jag tycker stämmer med hur det ser ut på kartan.

Summa summarum kan man nog klara sträckan på två dagar med lätt packning, snabba ben och starka armar – om det råder bra förutsättningar både på land och vattnet. Då får man både ett rejält vandrings och paddlingspass per dag. På fyra – fem dagar får man en lugnare tur med lite mer marginal för allt som kan hända med deltagare, väder, vattenflöden och så vidare.

Skicka gärna några bilder och berätta hur det gick sen! Det vore särskilt intressant att veta hur sträckan Tarraluoppal – Såmmarlappa funkar för packrafting.

God tur!

Hälsar,
Dan