Tre snabba topprekommendationer: 

1: Marmot Hydrogen. All-round tresäsongssäck med bra kombination av vikt, isolering och pris 

2: Western Mountaineering HighLiteEtt lätt alternativ med hög dunkvalitet och trimmade material. 

3: Pajak Core 550. Prisvärt alternativ för den som vill ha en lite varmare säck. 

Intro: Jobbet som sovsäcken ska göra är att isolera från luftkyla när vi sover, så att  kroppen for vila i en komfortabel temperatur. Samtidigt är soväcken både en av de dyraste, tyngsta och viktigaste prylarna i vandrarens packning. Utifrån det är det några saker att tänka på inför ett köp. Om du vet vad som är viktigast för dig kommer du lättare hitta en sovsäck som passar just dig och dina behov.  

Pris: Sovsäckar skiljer mycket i pris och om “bara det bästa är gott nog” kan en sovsäck kostas väldigt mycket pengar. Det kan därför göra stor skillnad i att titta en extra gång efter prisvärda alternativ till de allra dyraste säckarna. 

Vikt: Sovsäcken blir lätt en av de tyngsta sakerna i packningen och den som strävar mot en låg packvikt bör tänka till för att hitta rätt balans mellan hur mycket värmeisolering som han eller hon behöver. Vikten påverkas av materialet och det dyrare dunet ger mer isolering per gram än olika syntetmaterial. 

Isolering: Sovsäcktillverkare anger ofta en  temperaturgradering för komfort respektive extremtemperaturer, och vår erfarenhet är dessa graderingar ger en bra uppskattning av sovsäckens prestanda. Problemet är att hur varm vi upplever sovupplevelsen i säcken påverkas av individuella faktorer som till exempel hur frusna vi är, om vi ätit innan, hur trötta och varma vi är när vi lägger oss och så vidare.  Här finns det tyvärr inget annat sätt än att prova sig fram och innan du köper din första sovsäck kan det vara värt att hyra en och testa den under förhållanden som är mot det kallare du tänkt dig för att se om dess temperaturgradering passar dig.  

För en sovsäck som ska användas under tre säsonger och ibland i fjällmiljö rekommenderar vi en  komforttemperatur runt några plusgrader. Då kan du plussa med underställ, dunjacka och mössa för att bekvämt klara nätter med flera minusgrader. Sommartider kan nattemperaturen variera kraftigt i hela landet och om du tältar ofta på sommaren kommer en sån här säck sannolikt att kännas för varm vid några tillfällen, vilket kan lösas genom att den då används öppen, som en filt.   

Om du är skapt mer åt det frusna hållet, eller av någon anledning inte vill sova i extrakläder när temperaturen går ner får du gå ner i komforttemperatur. Är du av den varmare sorten, eller kan tänka dig att gå ner i komfort några nätter kan du gå upp i komforttemperatur och spara vikt och pengar.  

Det kan också vara värt att fundera på hur ofta du planerar att använda sovsäcken i de kallare temperaturerna. Om det är väldigt sällan kan det vara värt att ha en tunnare och därmed lättare sovsäck som då väger mindre på alla andra turer, och antingen känna att det är ok med sänkt komfort under ett fåtal nätter, eller att hyra en varmare sovsäck för de tillfällen då det finns risk för sådan kyla. 

Material: Den största skillnaden i material mellan olika sovsäckar rör fyllningen: dun eller syntet.  

Syntetsäckar är tyngre och tar mer plats än en dunsovsäck med motsvarande komforttemperatur, men kostar å andra sidan mindre. En annan fördel är att de isolerar bättre om de blir fuktiga. 

Dunfyllning har bättre prestanda då den väger mindre i förhållande till hur mycket den isolerar och den går också att packa tightare vilket gör stor skillnad på packvolymen. Dunsovsäckar håller också  sin ursprungliga isoleringsförmåga längre om de sköts om på rätt sätt. Nackdelen är att dun är dyrare än syntet och tappar mer isolering när den blir fuktig. Med sagt så är heller ingen sovsäck särskilt bekväm att sova i när den är fuktig. 

Dunets isolerande kvalitet mäts i fill power.  Högre fill power väger mindre, kan packas hårdare och kostar därmed mer. En fill power över 800 anses vara hög kvalitet. 

Vi rekommenderar att köpa en dunsovsäck eftersom prestandan är högre än för syntetsäckar och investeringen vägs upp i väsentligt lägre vikt och lägre volym vilket i sin tur gör att ryggsäckens volym och vikt kan minska. Samt att det är en del av utrustningen som, rätt skött, håller under lång tid. Det är dock viktigt att hålla den torr på turen. 

Storlek:  Seriösa sovsäckstillverkare erbjuder sina olika modeller i olika storlekar. Oftast kommer är de större storlekarna både längre och bredare – det brukar till exempel inte gå att hitta en kort OCH bred variant. Varje tillverkare har sin egen storlekstabell och i den brukar anges längd samt bredd vid axlar, höfter samt fötter. Om din kroppslängd tangerar sovsäckens angivna längd bör du gå upp en storlek. Om du vet att du vrider dig mycket i sömnen kan det vara värt att titta på en bredare modell. 

Dragkedja: Längden på dragkedja varierar från hellång till halv och kvartslång. En hellång dragkedja är det mest bekväma för att ta sig i och ur sovsäcken och ger mer störst möjlighet till ventilering om  det skulle bli för varmt. En kortare dragkedja ger lägre vikt och lite högre isolering. 

Underhåll: Läs gärna vår guide till hur du underhåller din sovsäck för att den ska hålla och ge dig maximalt värde över tid. 

Alternativ 1: Marmot Hydrogen. 

En bra kombination av låg vikt, hög dunkvalitet på 800 fp i material som bevisat sig hålla bra över tid. Vi har haft den här modellen i över tio år på otaliga turer och den håller än om än med lite sämre isolering än när den var ny. Även Jörgen Johansson, som har använt den betydligt flera veckor än vi, rapporterar en livslängd på 10 år. Därför tycker vi att det här är ett tryggt och bra allroundalternativ som kommer att hålla länge och till ett relativt vettigt pris. Nackdel: Vissa rapporterar att de upplever den som för tight i fotänden. 

 • Komforttemperatur dam: 0,9 C 
 • Komforttemperatur herr: -4,8 C 
 • Vikt: 665 / 770 gram (regular/long) 
 • Kroppslängd (max rekommenderad): 183/198 cm (regular/long) 

Alternativ 2: Western Mountaneering HighLite 

En lite dyrare säck där man prioriterat låg vikt framförallt. 850 fp och halvlång dragkedja. 

 • Komforttemperatur dam: 4 °C 
 • Komforttemperatur herr : -1 °C 
 • Vikt: 425 gram, 455 gram, 480 gram 
 • Kroppslängd (max rekommenderad): 167 cm, 183 cm, 198 cm 

Alternativ 3: Pajak CORE 550

En mycket prisvärd, lite varmare säck. 700 fp och hellång dragkedja. 

 • Komforttemperatur dam: -3 C 
 • Komforttemperatur herr : -9 °C 
 • Vikt: 915 gram (regular) 
 • Kroppslängd (max rekommenderad): 165 cm, 180 cm, 205 cm 

Relaterade artiklar