Bästa sovsäcken 2024 för tre säsonger – Test och köpguide

Vissa människor har förmågan att sova gott varsomhelst och hursomhelst. Andra är beroende av en skön plats att sova på för att kunna vakna utvilade och återhämtade – något som för oss är en förutsättning för att kunna njuta av turen fullt ut. Om sömn är viktigt för dig råder vi dig att tänka igenom valet av sovsäck. Så här tänker vi.

Fem snabba topprekommendationer: 

Nedan listar vi våra bästa val av sovsäck för vår/sommar/höst i fjällmiljö.

1: Marmot HydrogenAll-round tresäsongssäck med bra kombination av vikt, isolering och pris.

2: Western Mountaineering HighLiteEtt lätt alternativ med hög dunkvalitet och trimmade material. 

3: Pajak Core 550Prisvärt alternativ för den som vill ha en lite varmare säck. 

4: Thermarest VesperEn högkvalitativ quilt i finfint dun med låg vikt och volym. Passar den som vill sova fritt och vandra lätt.

5: Sea To Summit Spark IIIUltralätt med fina egenskaper och kvalité. 

I den här artikeln länkar vi till de produkter vi testat och rekommenderar. Vissa av de länkarna är annons-länkar. Om du klickar på dem och handlar något får vi en liten provision. Det innebär ingen extra kostnad för dig – men det hjälper oss att skriva kostnadsfria guider som den här.

Intro

Jobbet som sovsäcken ska göra är att isolera från luftkyla när vi sover, så att  kroppen får vila i en komfortabel temperatur (markkylan tar liggunderlaget hand om). Därmed är soväcken en av de viktigaste prylarna i vandrarens packning men även en av de dyraste och tyngsta. Den perfekta sovsäcken är varm, lätt och billig. Tyvärr kan du bara välja två av dessa egenskaper. Utifrån det är det några saker att tänka på inför ett köp. Om du vet vad som är viktigast för dig kommer du lättare hitta en sovsäck som passar just dig och dina behov.  

Modell: Sovsäck eller quilt

Ett alternativ till sovsäck är quilt. I sin enklaste form är kunstruktionen i det närmaste en filt som går att dra åt i fotändan. Nyare modeller liknar mer sovsäckar utan huva och botten. Quilten passar den som vill ha en friare känsla och vill kunna justera för en varmare temperatur – och dessutom spara vikt. Om du känner dig instängd och ofta finner dig intrasslad i en vanlig sovsäck kan quilten vara ett alternativ som passar bättre än en sovsäck.

Tanken bakom quiltkonstruktionen är att materialet i botten på sovsäcken inte bidrar så mycket till isoleringen eftersom den trycks ihop av kroppsvikten – dessutom är det ju liggunderlagets jobb att isolera från markkylan. Istället gör isoleringen mer nytta ovanpå. Det är en bra tanke. Problemet med quilten är att det kan uppstå kalldrag i skarven till liggunderlaget. Quilt kan passa dig som:

  • har ett bra liggunderlag med ett högt R-värde.
  • gärna sover med mössa och buff eller balaklava.
  • oftast sover i temperaturer över noll grader (personligen tycker vi att det är svårt att få till det bra med quilt i kallare temperaturer).
  • vill kunna använda en och samma sovutrustning i ett större temperaturspann.
  • Som vill kunna sprida ben och armar när du sover (välj i så fall en quilt med stängbar fotbox.
  • är ok med att justera lite extra innan sovdags för att se till att ingen värme läcker ut.

Quilten passar dessutom bra att kombinera både med isolerande kläder och med sovsäck för t.ex. vinterbruk.

Pris

Sovsäckar och quiltar skiljer mycket i pris och om “bara det bästa är gott nog” kan en sovsäck kosta en del. Det kan därför göra stor skillnad i att titta en extra gång efter prisvärda alternativ till de allra dyraste säckarna. Samtidigt håller en kvalitetssäck från de ledande märkena över lång tid. Vi, och andra, har använt säckar från Marmot och Western Mountaineering i över tio års tid och flera turer per år och väl bibehållen prestanda. Under den tiden har heller inte utvecklingen sprungit iväg och motsvarande säckar väger idag ungefär lika mycket till samma pris, den största skillnaden idag är att dunet ofta är hydrofobiskt behandlat vilket gör att det tål väta bättre.

Packvolymen för en Pajak Core 550 är cirka 4 liter och väger 900 gram.

Vikt

Sovsäcken blir lätt en av de tyngsta sakerna i packningen vilket innebär att en investering i en lågviktssäck i hög kvalitet ger en lättare packning för lång tid framöver. Det betyder också också den som strävar mot en låg packvikt bör tänka till för att hitta rätt balans mellan hur mycket värmeisolering som han eller hon behöver.

Vikten påverkas av materialet och det dyrare dunet ger mer isolering per gram än olika syntetmaterial. Det är svårt att se att den tekniska utvecklingen i närtid skulle skala bort mer än ett par hekto från en dunsäck på runt 600 gram, medan syntetsidan känns svårare att förutspå.

För den som ska bära och använda sin sovsäck mycket och över tid framstår sovsäcken som en av de delar i utrustningen som det är mest värt att investera i för att få ner vikten.

Isolering

Sovsäcktillverkare anger ofta en  temperaturgradering för komfort respektive extremtemperaturer, och vår erfarenhet är dessa graderingar ger en bra uppskattning av sovsäckens prestanda. Problemet är att hur varm vi upplever sovupplevelsen i säcken påverkas av individuella faktorer som till exempel hur frusna vi är, om vi ätit innan, hur trötta och varma vi är när vi lägger oss och så vidare.  Här finns det tyvärr inget annat sätt än att prova sig fram och innan du köper din första sovsäck kan det vara värt att hyra en och testa den under förhållanden som är mot det kallare du tänkt dig för att se om dess temperaturgradering passar dig.  Tänk då på att testa med ett liggunderlag som är anpassat för temperaturen, och helst det du tänkt dig använda tillsammans med säcken.

För en sovsäck som ska användas under tre säsonger och ibland i fjällmiljö rekommenderar vi en komforttemperatur runt noll grader. Då kan du plussa med underställ, dunjacka och mössa för att bekvämt klara nätter med minusgrader. Sommartider kan nattemperaturen variera kraftigt i hela landet och om du tältar ofta på sommaren kommer en sån här säck sannolikt att kännas för varm vid några tillfällen, vilket kan lösas genom att den då används öppen, som en filt, givet att den har tillräckligt lång dragkedja.

Om du är skapt mer åt det frusna hållet, eller av någon anledning inte vill sova i extrakläder när temperaturen går ner får du gå ner i komforttemperatur. Är du av den varmare sorten, eller kan tänka dig att gå ner i komfort några nätter kan du gå upp i komforttemperatur och spara vikt och pengar.  

Det kan också vara värt att fundera på hur ofta du planerar att använda sovsäcken i de kallare temperaturerna. Om det är väldigt sällan kan det vara värt att ha en tunnare och därmed lättare sovsäck som då väger mindre på alla andra turer, och antingen känna att det är ok med sänkt komfort under ett fåtal nätter, eller att hyra en varmare sovsäck för de tillfällen då det finns risk för sådan kyla. 

Material: Dun eller syntet

Dun till sovsäck finns i olika kvalité och anges som Fill Power. Det är ett mått på hur mycket volym eller loft fjädern skapar. Desto högre Fill Power desto mer isolerar dunet. Skalan går från lägst 550 till högsta 1000. Förenklat kan man säga att samma antal fjädrar av 1000 skapar dubbelt så högt loft som en fjäder med 550 Fill Power.

Den största skillnaden i material mellan olika sovsäckar rör fyllningen: dun eller syntet.  

Syntetsäckar är tyngre och tar mer plats än en dunsovsäck med motsvarande komforttemperatur, men kostar å andra sidan mindre. En annan fördel är att de isolerar bättre om de blir fuktiga. 

Dunfyllning har bättre prestanda då den väger mindre i förhållande till hur mycket den isolerar och den går också att packa tightare vilket gör stor skillnad på packvolymen. Dunsovsäckar håller också  sin ursprungliga isoleringsförmåga längre om de sköts om på rätt sätt. Nackdelen är att dun är dyrare än syntet och tappar mer isolering när den blir fuktig. Med sagt så är heller ingen sovsäck särskilt bekväm att sova i när den är fuktig. 

Dunets isolerande kvalitet mäts i fill power.  Högre fill power väger mindre, kan packas hårdare och kostar därmed mer. En fill power över 800 anses vara hög kvalitet. 

Vi rekommenderar att köpa en sovsäck eler quilt i dun eftersom prestandan är högre än för syntetsäckar och investeringen vägs upp i väsentligt lägre vikt och lägre volym vilket i sin tur gör att ryggsäckens volym och vikt kan minska. Samt att det är en del av utrustningen som, rätt skött, håller under lång tid. Det är dock viktigt att hålla den torr på turen. Syntetfyllningar har historiskt sett åldrats snababre men utvecklingen har gått framåt och det verkar som att de nyare materialen också har en högre hållbarhet över tid.

Storlek

Seriösa sovsäckstillverkare erbjuder sina olika modeller i olika storlekar. Oftast kommer är de större storlekarna både längre och bredare – det brukar till exempel inte gå att hitta en kort OCH bred variant. Varje tillverkare har sin egen storlekstabell och i den brukar anges längd samt bredd vid axlar, höfter samt fötter. Om din kroppslängd tangerar sovsäckens angivna längd bör du gå upp en storlek. Om du vet att du vrider dig mycket i sömnen kan det vara värt att titta på en bredare modell. En del quilt-tillverkare erbjuder måttsydda quiltar. Leveranstiden brukar då vara längre.

Dragkedja

Längden på dragkedja varierar från hellång till halv och kvartslång. En hellång dragkedja är det mest bekväma för att ta sig i och ur sovsäcken och ger mer störst möjlighet till ventilering om  det skulle bli för varmt. En kortare dragkedja ger lägre vikt och lite högre isolering. Quilt saknar dragkejda.

Underhåll

Undivk att svettas i din sovsäck och vädra den efter varje natt du sovit i den om det går. Då behöver den inte tvättas särskilt ofta. När det väl är dags är det enklast att lämna in den till ett professionellt tvätteri. Torktiden i tumlaren är nämligen väldigt lång. Förvara den i en stor och luftig säck – aldrig komprimerbad. Då ska den hålla och ge dig maximalt värde över tid.

Alternativ 1: Marmot Hydrogen 

En bra kombination av låg vikt, hög dunkvalitet på 800 fp i material som bevisat sig hålla bra över tid. Vi har haft den här modellen i över tio år på otaliga turer och den håller än om än med lite sämre isolering än när den var ny. Även Jörgen Johansson, som har använt den betydligt flera veckor än vi, rapporterar en livslängd på 10 år. Därför tycker vi att det här är ett tryggt och bra allroundalternativ som kommer att hålla länge och till ett relativt vettigt pris. Nackdel: Vissa rapporterar att de upplever den som för tight i fotänden. 

  • Komforttemperatur dam: 2,0 °C 
  • Komforttemperatur herr: -3,0 °C 
  • 800 fp
  • Fyllningsvikt: 320/360 gram (regular/long)
  • Vikt: 735 / 811 gram (regular/long) 
  • Kroppslängd (max rekommenderad): 183/198 cm (regular/long) 

Alternativ 2: Western Mountaineering HighLite 

En lite dyrare säck där man prioriterat låg vikt framförallt. 850 fp och halvlång dragkedja. 

  • Komforttemperatur dam: 4 °C 
  • Komforttemperatur herr : -1 °C
  • 850 fp
  • Fyllnadsvikt: 200/225/255 gram
  • Vikt: 425/455/ 480 gram 
  • Kroppslängd (max rekommenderad): 167 cm, 183 cm, 198 cm 

Alternativ 3: Pajak CORE 550

En mycket prisvärd, lite varmare säck. 700 fp och hellång dragkedja. Finns även i lättare utförande om 0/-6 i komforttemp (dam/herr), samt i varmare utförande.

  • Komforttemperatur dam: -3 °C 
  • Komforttemperatur herr : -9 °C
  • 700 fp
  • Fyllnadsvikt: 567 gram (regular)
  • Vikt: 915 gram (regular) 
  • Kroppslängd (max rekommenderad): 165 cm, 180 cm, 205 cm 

Alternativ 4: Thermarest Vesper Quilt

En högkvalitativ quilt i finfint dun med låg vikt och volym för den som vill sova fritt och vandra lätt. Finns även i både varmare och svalare utförande.

  • Komforttemperatur dam: 5 C 
  • Komforttemperatur herr : 0 °C 
  • 900 fp
  • Vikt: 440/490 gram (regular/large)
  • Fyllnadsvikt: 250/280 gram (regular/large)
  • Längd: 191 cm (regular, på gränsen till för kort för mig som är 187 cm), 201 cm (large)

Alternativ 5: Sea To Summit Spark SPIII

En sovsäck från STS med mycket fina egenskaper, genomgående hög kvalité och som ligger i topp vad gäller låg vikt i förhållande till konforttemperatur. Vikten är endast 665 gram. Denna ultralätta sovsäcken får generellt fina betyg av vandrare. Finns även i varmare och svalare utförande.

  • Komforttemperatur dam: -2 °C 
  • Komforttemperatur herr : -8 °C
  • 850 fp
  • Fyllnadsvikt: 430 gram (regular)
  • Vikt: 665 gram (regular) 
  • Kroppslängd (max rekommenderad): 183 cm, 198 cm  (regular / long)
Dela med dina vänner