Bästa tält – test och köpguide

Personligen tycker vi att tält är bland det roligaste att köpa, det är ju ett litet hem och kommer med så många möjligheter och löften om framtida äventyr. Men det är också komplext och personligt och det finns inget tält som är perfekt för alla situationer. Läs om våra favoriter!

I den här artikeln länkar vi till de produkter vi skriver om. Vissa av de länkarna är annons-länkar. Om du klickar på dem och handlar något får vi en liten provision. Ingen extra kostnad för dig – men stor hjälp för oss att skriva kostnadsfria guider som den här. Tack!

Foto ovan från vår vintertur i Hemavan

Fem snabba topprekomendationer:

Nedan listar vi våra favoriter och toppval av tält.

1. Big Agnes Copper Spur UL

Bästa valet för: Den som vill ha ett lätt tält i en sällsynt bra kombination med komfort, pris och stabilitet. Mycket god ventilation och stabilitet i höga vindar. Vid kraftiga vind mot ingångarna viker sig tältet något inåt vilket gör att innertältet kan komma att träffa den som sover nära kanten. Detta avhjälps enkelt med att stötta tvärstaget med en vandringspinne varpå tältets stabilitet ökar ytterligare.

Läs detaljerad utvärdering här

2. Hilleberg Nammatj

Bästa valet för: Den som prioriterar säkerhet högst och vill ha ett tält som håller över lång tid. Möjlighet att tälta på utsatta platser och i riktigt hårt väder till ett minimum av vikt. Förhållandevis god ventilation men med möjlighet att stänga till om vädret blir ruskigt. 

3. Durston X-mid Pro 2

Bästa valet för: Den som prioriterar låg vikt men inte vill tumma på komfort och vädertålighet och kan tänka sig lite mer avancerad uppsättning och att betala lite extra för det extremt lätta och tåliga materialet Dyneema. Kräver vandringsstavar för uppsättning alternativt extra vertikala tältpinnar. 

Läs detaljerad utvärdering här

4. Hyperlite Mountain Gear UltaMid 2

Bästa valet för: Den som inte vill kompromissa med vare sig storlek, vikt, säkerhet eller hållbarhet. Ett 4-säsongtält av högsta klass, pyramiddesign och som håller en livslängd.

5. Tarp

Bästa valet för: Den som prioriterar riktigt låg vikt och en “nära naturen”-känsla. Kan även användas som skydd vid pauser eller matlagning.

Viktigt att tänka på när du ska köpa tält

Intro

Uppgifterna som ett tält ska klara kan vara många. I sin enklaste form ska det ge skydd mot vind och nederbörd när man sover. Men många önskar mer än så och vill kanske kunna umgås, sitta upp för att skriva, läsa en bok eller laga mat. Ett dåligt tält kan lätt förstöra en tur och kan också utgöra en säkerhetsrisk. Ett bra tält är däremot en av de bästa investeringarna för att öka komforten, säkerheten och möjligheterna att njuta av turen. Samtidigt finns det en överväldigande mängd tält att välja på och en rad olika parametrar att ta hänsyn till. Utifrån det är det några saker att tänka på inför ett köp. När du tänkt igenom vad som är viktigast för dig kommer du lättare hitta ett tält som passar just dig och dina behov. Tänk på att det finns en bra andrahandsmarknad för tält så om du köper ett tält och testar det ett par gånger så tappar det ganska lite i värde. Du behöver alltså inte leva med ett dåligt tältbeslut i all evighet. Med hjälp av den här guiden hamnar du förhoppningsvis tillräckligt rätt på första försöket. 

Pris

Tältet är ofta en av de dyraste utrustningsdetaljerna. Vår syn är att det är värt att lägga lite extra på ett bra tält, eftersom det kan göra stor skillnad på vikten, sömn och komfort på turen. Ett dyrare tält har bättre material i duk, stänger och dragkedjor jämfört med ett billigare i samma vikt- och storleksklass. Den som vet att den sällan kommer att tälta ovanför trädgränsen kan med fördel välja ett billigare tält och hyra ett bättre tält för mer krävande tillfällen.  Få människor har full nytta av de allra dyraste tälten. Med det sagt ger det dyraste av tälten vi rekommenderar, Hyperlite Mountaingear Ultamid, en otrolig kombination av låg vikt och stor volym, och ett oerhört mångsidigt tält – något som de flesta uppskattar. Det kommer dessutom att hålla väldigt länge och ha ett bra andrahandsvärde. 

Vikt & volym

Tältet är en av de allra tyngsta sakerna i de flesta vandrares packning och kan dessutom uppta en stor del av dess volym. Här finns mycket vikt att spara genom att välja ett lättare alternativ. Lägre tältvikt betyder ibland, sämre hållbarhet och styrka – eller ett högre pris på grund av lätta, starka material.  

Hilleberg Nammatj är tryggt och säkert och går att slå upp i mycket stark vind.

Storlek

Att välja rätt storlek på tältet är viktigt. Ett för litet tält kan betyda att det inte går att sträcka ut sig ordentligt, att tältduken ligger emot fötter eller ansikte som därmed blir blöta, eller att det blir svårt att hålla sin utrustning torr. Är man fler än en person i tältet är det viktigt att välja ett tält som ger utrymme så att alla liggunderlag får plats. I det valet är det bra att tänka framåt: kommer jag eventuellt vilja ha ett bredare liggunderlag i framtiden? Kommer jag kanske ibland tälta tillsammans med någon som har ett bredare liggunderlag? Det är också viktigt att tänka igenom hur viktig bekvämligheten är för flera personer, ska alla till exempel kunna sitta upp samtidigt? Om man blir inblåst en eller flera dagar kan det fresta på stämningen att trängas i ett trångt utrymme. Det är också bra att tänka igenom var man helst placerar sin utrustning – behövs utrymme inne i tältet för prylar eller kan de ligga i yttertältet? Ett större tält blir å andra sidan tyngre och det blir svårare att hitta bra tältplatser som är jämna för alla sovplatser, och där det går att slå ner tältpinnar. Ett högre tält är lite mer känsligt för vind. 

Ett tälts storlek anges i hur många personer det rymmer. Här finns ingen standard så det är upp till varje tillverkare att bedöma. Det är därför viktigt att kolla de exakta måtten för golvytans längd och bredd, och även sitthöjd om det är viktigt. Tältets väggar sluttar olika mycket och det påverkar tältets rymlighet – hela golvytan kan sällan utnyttjas helt. Nedan följer en generell beskrivning av hur vi upplever de olika tält-storlekarna från 1-persons- till 4-personstält. 

1-personstält: Upplevs från tighta till bekväma för en person med utrustning i absiden. 

2-personstält: Upplevs stora och bekväma för en person med utrustning inne i tältet men oftast tight för två personer med utrustning i absiderna. Har oftast inte plats för breda (ca 65 cm) liggunderlag. 

3-persontält:  Upplevs stora och bekväma för två personer med utrustning inne i tältet och bör rymma två breda (ca 65cm) liggunderlag + ett litet för till exempel ett litet barn eller en hund. Känns tight för tre vuxna personer i storlek medium. 

4-personstält: Upplevs stora och bekväma för 2-3 personer ned utrustning inne i tältet. Rymmer tre breda liggunderlag (ca 65cm). Känns väldigt tight för fyra vuxna personer i storlek medium. 

Skydd & hållbarhet

För att användaren ska sova gott måste tältet dels skydda mot väta från nederbörd och vind men också hålla insekter och gnagare ute. Tältdukens vattentäthet mäts i mm vattenpelare vilket anger hur hårt tryck den tål innan den släpper igenom vatten. När det regnar länge, mycket och med hög hastighet på grund av vind ökar påfrestningen på duken och en duk med lägre vattenpelare håller emot kortare tid än en duk med högre vattenpelare.  På samma vis kommer en markduk med högre vattenpelare hålla tätt längre vid tältning på fuktig mark. 

En tätare duk är dock oftast antingen tyngre och/eller dyrare, å andra sidan kan man räkna med att den har en längre livslängd jämfört med en mindre tät duk.  

Ett tält som används under trädlinjen har lägre krav på sig att klara höga vindstyrkor än ett tält som ska stå emot kalfjället byar och hårda vindar. 

För svenska tresäsongsförhållanden behövs oftast ett innertält eller innernät som håller insekter borta även om det inte är så mycket mygg i början sommaren och lite senare på hösten. Skogsmöss kan vara ganska fräcka och tugga sig igenom en plastpåse om de kommer åt. 

Olika tält har olika hållbarhet och generellt har ett lättare tält kortare livslängd än ett tyngre, givet att pris, storlek, konstruktion etc är ungefär likvärdiga. Billigare tält är ofta gjorda av polyurethan medan lite dyrare tält är gjorda av silnylon som kan göras lättare utan att tappa i styrka. Dyneema är ett ännu lättare och starkare material – men också betydligt dyrare. Du hittar ett fint urval av tält gjorda i Dyneema på backpackinglight.se

Ett dyrare tält är generellt mer hållbart än ett billigare i samma storleks- och prisklass. Ett Hilleberg Nammatj kommer till exempel att hålla längre än ett Big Agnes Copper Spur UL. Å andra sidan kommer ett Nammatj väga mer under alla de turer då ett Copper Spur hade varit fullt tillräckligt. Och när du efter många turer med ett Copper Spur behlver köpa ett nytt, kan du köpa ett till och ändå sparat flera tusenlappar mot ett Nammatj. 

Ett starkt och tåligt tält behöver inte kosta skjortan men billiga, tåliga tält tenderar att vara tyngre. Vi rekommenderar generellt inte att använda extrema budgettält. Under goda förhållanden riskerar du kanske max att bli besviken och under krävande förhållande kan det vara förenat med livsfara. 

Vi fick en extra njutbar frukost med ren endast ett par meter utanför tältet (modell Big Agnes Copper Spur UL)

Kondens & ventialtion

Utandningsluften från människorna som uppehåller sig i ett tält bildar ofta kondens mot tältets innerduk. Det kan låta som en petitess men under vissa förhållanden kan kondensen göra tältet fuktigt och till och med blöta ner kläder och tältinvånare. Mest kondens bildas vid temperaturer runt nollan, när det är fuktigt i luften till exempel vid regn, lite vind och många människor i tältet. Vid sådana tillfället bildas kondens i de flesta tält. 

Botemedlet mot kondens stavas ventilation och olika har olika lösningar för att få luft att strömma genom tältet och föra bort fukten. Mer ventilation ger lägre kondens men också ett svalare tält. Detta kan vara skönt på sommaren och ge en fräschare innerluft under alla säsonger, men kan också sänka temperaturen och öka luftens avkylning inne i tältet- 

Konstruktion

Detaljerna i tältets konstruktion kan göra stor skillnad i upplevelsen av ett tält. Bra tält har enkla lösningar och beprövade designlösningar 

  • Ingångar & absider: Ingångar på kortsidan av tältet blir mindre och mer obekväma att ta sig in och ut ur. De ger inte heller samma möjlighet att öppna upp tältet i fint väder och får tältet att kännas mindre. Dubbla ingångar är att föredra för två eller fler personer – det blir annars lätt trångt i den enda ingången där man ska klä av och på sig, laga mat och förvara utrustning.  Undantaget är tält med förlängd absid, t.ex. Hilleberg Nammatj. I ett tält med två ingångar, t.ex. Big Agnes Copper Spur, är det även lättare att ta sig ut utan att störa den andre personen som kanske sover, lagar mat eller ligger och läser. Även personer som tältar ensamma kan tycka att den extra vikten från en andra ingång kan vara värt flexibiliteten som det ger att kunna öppna upp på läsidan utan att behöva flytta tältet. Stora absider ger högre vikt men mer utrymme för att förvara utrustning, en hund och laga mat i skydd. 
  • Innerfickor: Särskilt när man är fler i ett tält kan det vara fint att ha flera innerfickor i tältet för att hålla reda på personlig utrustning som glasögon, telefon och pannlampa. På vissa tält finns det möjlighet att spänna upp nät eller tråd under taket för förvaring. 
  • Antal väggar och yttertältets konstruktion: Ett dubbelväggstält med yttertält som slutar en bit ovanför marken, som till exempel Big Agnes Copper Spur, har bättre ventilation. Och därmed mindre kondens, än ett Hilleberg Nammatj vars tältduk går ända ner till marken för att ge bättre skydd även vid riktigt hårda vindar. Ett enkelväggstält, som tex Hyperlite Mountaingear UltaMid har generellt sämre ventilation men UltaMiden kan med sin flexibilitet i uppsättning riggas med ett avstånd mellan marken och tältdukens nederkant så att luft kan komma in. 
  • Uppsättning: Självstagande tält, som Big Agnes Copper Spur, står av sig själva utan att behöva förankras med tältpinnar i marken. De är generellt enklare och snabbare att sätta upp, och kan sättas även när det är svårt att få ner pinnar i marken eller det saknas stenar att fästa linor kring, t.ex. på en klippor i kustbandet. Icke-fristående tält, som Hilleberg Nammatj är lättare i konstruktionen för sin stabilitet – men tar lite längre tid och övning att sätta upp.  

Vissa tält är konstruerade så att yttertältet går att sätt upp tillsammans eller före innertältet med fördelen att innertältet inte blir blöt vid resning i regn och snöfall. Hilleberg Nammatj är ett exempel på ett sådan tält. På Big Agnes Copper Spur reses innertältet först men kan snabbt täckas av yttertältet för skydd mot väta. 

Ett bra tält är lätt att sätta upp. Även de bästa tälten blir besvärliga(re) att sätta upp i hårt väder och det är en bra idé att öva flera gånger under olika förhållanden innan läget blir skarpt. 

Big Agnes Copper Spur UL3

Bäst för: Den som vill ha ett lätt kvalitetstält i en sällsynt bra kombination av komfort, pris och stabilitet. Vädertålig med mycket god ventilation.

Plus:

  • Låg vikt
  • Imponerande sitthöjd
  • Stora dörrar
  • God förvaring i stora meshfickor
  • Bra ventilation
  • Fristående konstruktion

Minus:

  • Små absider
  • Något vek i starka vindar från sidan
  • Uppsättning av innertält först
  • Ömtåligt golvmaterial
  • Baksidan av bra ventilation är att innertempen i tältet blir lite lägre. Bra på sommaren men kan upplevas dragig på hösten.

Copper Spur-serien från Big Agnes introducerades 2008 och blev snabbt en föregångare inom kategorin ultralätta tält. I serien finns modeller för 1-5 personer. Vi har ägt och ett för tre personer sedan 2013 och använt det i en rad olika miljöer från öken, till skog, utsatt skärgård och höstfjäll. På dessa turer har vi har haft mycket nöje och nytta av den låga vikten, de två stora dörrarna och de rymliga innermåtten. Det är ett mycket rymligt och bekvämt tält för två vuxna och även med ett barn (eller två barn om de är små). Vi har även sovit tre vuxna (män) men då är det lite tight även om det hjälper mycket med två ingångar och sitthöjd vid alla sovplatser. Då ska man ha med sig att tältet i sitt 3-personersutförande väger lika lite som många tvåpersonerstält. Det är inte bara vi som gillar det här tältet – det har sedan introduktionen för över 15 år sedan rankat högt på många topplistor och har enligt recensioner och rapporter bara blivit bättre med uppdateringarna som gjorts över åren. Vi har upplevt att vid kraftig vind mot ingångarna så viker sig tältet något inåt vilket gör att innertältet kan komma att träffa den som sover nära kanten. Detta avhjälptes enkelt med att stötta tvärstaget med en vandringspinne varpå tältets stabilitet ökar ytterligare.

Sammantaget gör den fantastiska kombinationen av låg vikt, utrymme, väderskydd det här tältet till ett bra förstahandsval för många vandrare och en bra benchmark för jämförelse med andra tält.

Vi testar Big Agnes tält i vindbyar över 20 m/s vid foten av Helags

Vikt och storlek (packad)

Följande mått anges på Big Agnes hemsida för de olika modellerna (vi har ej kontrollmätt):

UL1UL2UL3UL4UL5
Total vikt:1,08 kg1,42 kg1,76 kg2,58 kg3,32 kg
Packad storlek:44×14 cm50×15 cm53×15 cm56×18 cm61×23 cm

Tältet matas enkelt ner i packpåsen. En stor del av packvolymen uppstår på grund av länkarna till tältpinnarna som håller uppe tältet. Pinnarna kan packas separat eller surras utanpå packningen för att enklare få plats.

Utrymme (uppsatt)

Copper Spur HV  där ”HV” står för ”High-Volume” gör skäl för sitt namn och erbjuder enastående boendekomfort. Det helt fristående konstruktionen håller tältduken tight även vid uppsättning på ojämnt underlag. Sidoväggarna är nästintill vertikala vid golvet och de korslagda tältpinnarna spänner ut taket så att tre personer (i UL3 varianten) enkelt kan sitta upprätt samtidigt. En stor del av sidoväggarna utgörs av de D-formade dörrarna och när de öppnas ökar rymlighetskänslan.

Hållbarhet

För att få ner vikten på ett tält används oftast mindre och tunnare materia som därmed blir känsligare. Big Agnes Copper Spur är inget undantag. ”Denier” (D) används för att mäta tygets tjocklek, och detta tält från Big Agnes har lättviktiga material med låga denier-tal i hela konstruktionen. Golvet, yttertältet och tyget i innertältet använder en blandning av 15D x 20D nylon, och nätdelarna i innertältet är också ganska tunna med 15D. Materialet känns onekligen tunt och den här typen av tält kan utmana komfortzonen med sitt genomskinliga golv och tunna yttertält. Vi har dock testat tältet i hård vind och på relativt grova underlag med grus och pinnar. Trots detta så rekommenderar vi extra försiktighet för alla moderna lätta tält, t.ex. genom att rensa marken på kottar och pinnar innan uppsättning.

Det är viktigt att notera att denier-mätningen inte tar hänsyn till vilken typ av tyg och teknologi som används. Big Agnes använder ett egenutvecklat nylonmaterial i en unik dubbel-ripstop-väv på golvet och i yttertältet, där de mer robusta 20D-sektionerna ger ökad rivstyrka. Även om materialen är lätta och tunna har de en fin kvalitetskänsla och står sig bra i en jämförelse inom kategorin lätta tält. Modellen har genomgått ett flertal uppdateringar under åren och de har ofta fokuserat på ökad hållbarhet och robusthet. På vårt eget tält håller från 2013 håller allt från tygerna till DAC-stängerna och markpinnarna fortfarande bra skick.

Väderskydd

Vi har bland annat använt tältet i de amerikanska nationalparkerna i Zion och Kings Canyon, under höstsegling i Stockholms skärgård och höstvandring i Helagsområdet med tufft väder med regn, hård vind och dimma. Den strama, helt fristående strukturen var mycket stabil i hård vind men vid kraftigare kulingbyar mot tältsidan gick yttertältet emot innertältet. Det heltäckande yttertältet stod bra emot ihållande regn. Tack vare att regnskyddet sitter lågt över marken och att innertältets golvkant går högt så hålls vattenstänk och yrande damm ute effektivt. Tältet har extra fästpunkter och snören vid varje hörn för att ytterligare öka styrkan – men tänk på att du behöver ta med extra markpinnar för att använda dem. Liksom de flesta tält för tre säsonger är inte Copper Spur byggt för att stå emot tunga snöfall, och det är som alltid bäst att välja skyddade lägerplatser. Under åren vi använt tältet har det visat sig vara mycket kompetent även under ogynnsamma väderförhållanden.

Ventilation

Stora partier av nät på innertältet och en stor, utdragbar ventil längst upp på yttertältet ger god allmän ventilation. Många lätta tält har bantat vikten genom att övergå till enkelväggskonstruktion men Big Agnes har lyckats göra ett väldigt lätt tvåväggstält. Som sådant gör Copper Spur ett utmärkt jobb med att hålla luften i rörelse och minskar därmed risken för kondens. Om förhållandena är bra kan du sätta upp förtältet som en markis för att verkligen öka ventilationen. Vi har sovit tre personer i tältet en vindstilla nollgradig höstnatt på fjället nära vatten och med riktigt hög luftfuktighet – perfekta förhållanden för mycket kondens med andra ord. Att det bildades kondens på yttertältets insida var ofrånkomligt och på morgonen var den fuktig – men inte mer än att vi kunde sova hela natten med torra sovsäckar och utan att det började droppa på oss.

Under varmare sommarkvällar och morgnar har ventilationen varit nog för att hålla en rimligt bekväm innertemperatur men som i alla tält blir det varmt när solen står på.

Absider och förvaring

Jämfört med mer klassiska svenska fjälltält kan absiderna kännas små. Men i lättviktssegmentet finns inte alltid absider överhuvudtaget. Vi uppskattar verkligen bekvämligheten som kommer med två dörrar och två förtält. Möjligheten att både kunna öppna upp tältduken och förvara utrustning på båda sidor är väl värt den extra vikten. Blåser det från ena hållet kan man öppna upp åt andra hållet för matlagning eller utsikt. Är man två personer slipper man oroa sig för att krypa över tältkamraten vid nattlig utgång och är man fler så underlättar det verkligen lägerlivet att de boende kan röra sig in och ut genom två olika ingångar, t.ex. när det lagas mat i den ena.

Copper Spurs två förtält mäter vardera 0,8 m2, vilket är ungefär genomsnittligt för ett lättviktstält. De är tillräckligt stora för att få plats med vandringsryggsäck och skor utan att man behöver snubbla när man går in. Inredningen har utmärkt förvaring med en lång ficka inbyggd i tältets tak vid huvudändan och det finns två små fickor i huvudhöjd precis framför dörrarna. Dessutom har tältet numer en stor ficka vid fotändan som sträcker sig över hela tältets bredd. Den uppdaterade öppna, hängande nätdesignen finns inte på vår modell men har visat sig i andra tester vara mycket praktisk för att förvara stora föremål och torka våt utrustning.

Utöver ändringarna i ficklayouten är en annan märkbar uppgradering på senare Copper Spur ett nytt, anpassningsbart förtält. Big Agnes har lagt till en andra dragkedja på varje förtält, vilket gör det möjligt att öppna dörrarna och ställa upp dem som horisontell markis. Detta kräver vandringsstavar och användning av de medföljande snörena (fyra set medföljer tältet). Vi har inte testat denna setup själva men det ser ut att vara en trevlig funktion som ökar luftflödet samtidigt som det behåller gott om solskydd vid vackert väder. Vi misstänker att många svenska vandrare kanske inte kommer att utnyttja markisen, men testare rapporterar att den extra dragkedjan på förtältet också gör det enklare att snabbt komma åt innerdörren.

Uppsättning och nedtagning

Uppsättningen är snabb och logisk och ger ett tight resultat varje gång. Konstruktionen är fristående och sätts enkelt upp genom att dra ut hörnen och fästa dem med markpinnar, sätta in stängerna i de färgkoordinerade öljetterna på vardera änden (den icke-symmetriska formen innebär att det bara finns ett sätt att sätta upp det), och snäppa fast. Regnskyddet sätts på över innertältet och spänns enkelt fast vid varje hörn. Det kan sedan stramas upp med kardborreband för stängerna och snören på alla sidor. Inte överraskande är nedmonteringen lika snabb och enkel. Hela processen tog inte mer än några minuter även vid första försöket, och vi fann det också relativt enkelt att sätta upp i blåsigt väder.

En nackdel är att innertältet sätt upp separat och innan yttertältet. Om det regnar mycket måste man alltså vara snabb med att få på yttertältet efter det att man rest innertältet. Det går att sätta upp yttertältet först men det är omständigt och det är inte tänkt att man ska göra det.

Durston X-mid Pro 2

Kort intro

Durston Gear, grundat av Dan Durston, är ett friluftsmärke med många hängivna kunder och fans. Durston är själv långvandrare med ett stort friluftsintresse och det märks att han i det här tältets avskalade men genomtänkta design sätter vandrarens behov först. Med Durston X-mid Pro 2 levererar Durston Gear ett dyneema-tält med låg vikt med udda design som fått stor uppmärksamhet och beröm i lättpackarkretsar. Vi tycker att tältets många fördelar, i synnerhet dess rymlighet och väderstabila design gör det till ett bra tält för många även utanför kretsen av vandrare som satsar på en ultralätt packning – även om det är ett enkelväggstält. X-Mid Pro 2 är vårt val för höstens Sarektur och det har vunnit otaliga utmärkelse som bästa tält i olika kategorier.

Durston Gear erbjuder sitt X-Mid koncept i olika versioner:

X-Mid (1 och 2 personer): Tillverkar i silnylon
X-Mid Pro (1 och 2 personer): Tältduk i Dyneema, golv i silnylon
X-Mid Pro 2+ (2 personer): Extra brett tält med plats för två breda liggunderlag
X-Mid Solid (1 och 2 personer): Dubbelväggigt tält i silnylon.

Vi har äger och använder X-Mid Pro 2 men uppmuntrar alla som är intresserade att även jämföra med Durston Gears övriga varianter.

Plus

  • Ultralåg vikt
  • Utmärkt ventilation
  • Enkel att packa och låg packvolym för att vara ett Dyneema-tält
  • Utmärkt skydd mot nederbörd och vind
  • Hållbara material
  • Utmärkt design på absider, interiör och förvaring
  • Helt vattentätt

Minus

  • Det krävs visst handlag för att få en perfekt uppsättning.
  • Icke-fristående design kräver att det finns möjlighet att fästa linorna till markpinnarna
  • Dyneema är ett förhållandevis dyrt material
  • I praktiken ett enkelväggstält om än extremt väl och smart ventilerat.

Vikt & Storlek (nedpackat)

Följande vikter anges på Durston Gears hemsida. (Vi har ej kontrollmätt).

X-Mid 2X-Mid Pro 2 Dyneema golvX-Mid Pro Silnylon golvX-Mid Pro2 + Dyneema GolvX-Mid Pro 2 + Silnylon golv
Total vikt1085 g595 g655 g630 g697 g

Tältet packas enkelt ned i sin påse. Packvolymen blir ofta bulkigare för Dyneema-tält jämfört med tält gjorda i silnylon. Varianterna på X-Mid 2 med silnylon golv packas därför lite tightare än de med dyneema golv. Vi imponeras av den låga packvolymen jämfört med hur stort tältet är invändigt.

Utrymme (uppsatt)

Golvytan i X-Mid Pro 2 ger god plats för två vuxna och är lyxigt rymlig för en person. De dubbla tälttopparna ger bra sitthöjd i båda ändarna och längs den diagonala takåsen i mitten. Denna design gör att två personer kan sitta i varsin ände av tältet vända mot varandra och med gott om sitthöjd för båda personerna. Bekvämt till exempel för att vänta ut en storm eller för att äta en måltid vid dåligt väder ute. Vid helt platt underlag funkar det bäst att sova skavfötters, men vid sluttande underlag kommer en person att behöva sova med huvudänden där det är lägre sitthöjd, då båda då kommer vilja sova åt samma håll.

Hållbarhet

Durston Gear använder två olika högkvalitativa material i X-Mid Pro-tältet. I versionen som vi testat är taket och väggarna tillverkade av Dyneema med en vattenpelare på 8 000 mm, medan golvet är tillverkat av 15D Sil/PEU-nylon. Golv i Dyneema finns som tillval på vissa X-mid modeller vilket får ner vikten, men priset och packstorleken går upp.

Dyneema är ett mycket hållbart och lätt material som imponerar i prestanda som tältmaterial. Materialets egenskaper gör oss extremt trygga med hållbarheten vid hårt väder. Som alltid bör man med lättare golvmaterial välja underlag med omsorg och rensa det från vassa stenar, pinnar och skräp.

Väderskydd

Durston X-Mid Pro 2s design saknar platta vertikala ytor där snö ackumuleras. Tältet är sytt av ett antal trianglar som ger en synnerligen stark konstruktion. Tältets form är skapad i vinklar som gör att vinden har svårt att få fäste. Många tält presterar bäst när de står i en viss vinkel mot vinden men i praktiken så skiftar ofta vinden under tiden tältet är uppsatt, särskilt på utsatta platser som skärgård och fjäll. Vi upplever att Durston X-Mid klarar vind bra från alla olika håll och att den har dubbla ingångar med absider som är skyddade från olika håll gör att man oftast kan använda ena absiden för in/utgång och matlagning.

Absidernas utformning gör att det inte droppar in i tältet när utgångarna är öppna.

X-Mid Pro 2:s sömmar är svetsade och helt vattentäta när de kommer från fabriken.

Ventilation

En av de störst fördelarna med X-Mid Pro 2 jämfört med andra enkelväggiga tält är ventilationen. X-Mid har två takventiler, en i höjd med varje absid, med varsitt litet stöd som kan hålla dem öppna. Med sin placering direkt ovanför där vandraren oftast sitter eller ligger ger de mycket ventilation där varm utandningsluft kan ta sig ut, och därmed minska kondens på insidan av tältduken.

Tältet har innerväggar i mesh mot utgångarna som är fästa direkt i yttertältet och golvet, vilket ger god ventilation jämfört med en solid duk. De dubbla ingångarna gör att det oftast går bra att öppna upp ena sidan av tältet när det blåser från andra hållet.

Absiderna kan fästas ända ned till marken för fullt skydd från väder och vind. Alternativt kan tältet monteras högre så för ökad ventilation. Detta kan justeras även när tältet redan är uppsatt genom att man lättar på linorna till markpinnarna samtidigt som höjden på stavarna justeras upp.

Absider och förvaring

X-Mid Pro har absider vid båda ingångarna och de är otroligt rymliga för att vara ett så lätt tält. Den 90-gradiga hörndesignen på absiderna är mycket mer användbar än tightare modeller och här finns gott om plats för packning och skor. Eftersom absiderna är högerjusterade (sett utifrån) så är utrustningen i dem, tex kokkärl eller packning inte i vägen när man vill in och ut ur tältet.

Inuti tältet finns också plats på för förvaring på golvet i tältets ändar. Det finns också fickor i mesh som placerats högt upp på mesh-väggarna. Höjden gör att tältet håller formen bättre även om man packar lite tyngre grejer som telefoner och batterier, men placeringen gör också att man inte kan nå dem när man ligger ned.

Uppsättning & nedtagning

Durston X-Mid är ett icke fristående, enkelväggstält som sätt upp med vandringsstavar. För att vara ett tält som sätts upp med vandringsstavar är det enkelt att sätta upp. Med det sagt så tog det oss ändå ett par gånger för att få till snitsen. Men efter det går det mycket snabbt varje gång; man sätter en markpinne i varje hörn, tightar till så att golvet bildar en rätvinklig fyrkant och sedan för man in en vandringsstav i vardera öppning och förlänger dem uppåt. Tältet behöver bara sex markpinnar för att stå upp och maxa volymen. Till skillnad från många andra stavtält behöver det inte stagas upp med tältlinor men det finns flera som går att använda vid hårt väder.

Designen gör att tältet sätts upp i ett stycke och att insidan aldrig behöver exponeras för nederbörd vid uppsättning. Uppsättning och nedtagning är så enkel att tältet kan användas både för lunch och toapaus vid jobbigt väder.

Dela med dina vänner