10 bästa vandringsskorna 2024 – och vårt toppval

Bild ovan: Bästa vandringssko överlag för män och kvinnor – Altra Lone Peak 7. Här i damversion och med oss på topptur till Kebnekaise.

Letar du efter de bästa vandringsskorna? Med ett enormt utbud är det få som kan testa de hundratals modeller som finns att köpa, under lång tid och realistiska förhållanden. Vi har därför sökt och sammanställt resultatet från en mängd olika tester från de ledande internationella test-teamen och också letat upp var du kan köpa dem.

I den här artikeln länkar vi till de produkter vi skriver om. Vissa av de länkarna är annons-länkar. Om du klickar på dem och handlar något får vi en liten provision. Det innebär ingen extra kostnad för dig – men det hjälper oss att skriva kostnadsfria guider som den här. Tack!

Av över 300 testade modeller kommer här de modeller som tog sig till den absoluta favorit-toppen. Utvärderade av äkta entusiaster under många mils vandring och med rejäl packning har de olika modellerna testats på tuffa underlag – över stock och sten. Därefter har de utvärderats med avseende på hur väl de skyddar fötterna från vassa föremål och väta och hur de klarade alla tänkbara förhållanden. I tillägg tipsar vi om våra egna favoriter som hängt med på många mils tuff vandring. Läs vidare för att hitta vandringsskor som passar just dig, oavsett om du behöver något lätt för snabba turer eller något mer rejält för tuffare terräng med tyngre packning. 

Innehållsförteckning

Innehåll:

Bästa vandringsskorna 2024:

Guide: Att köpa vandringsskor

1. Olika typer av vandringsskor
2. Att tänka på vid köp av vandringsskor
3. Olika typer av vandring
4. Slutligen

Bästa vandringsskon överlag (herr och dam)

Altra Lone Peak 7 - Kajak&Äventyrs-redaktionens Toppval

Jan 2024 uppdatering: Altra har släppt uppföljaren Lone Peak 8. Av de rapporter vi läst är det inga stora skillnader och vi rekommenderar att även ta en titt på 8:an. Vi återkommer med utvärdering även av version 8.

Uppdateringen av Altras Lone Peak till version 7 plussar på ett redan gott rykte om denna omtyckta klassiker. Skon är uppskattad bland långdistansvandrare och trail-runners och är typisk för Altras unika stil. 

Lone Peak 7 har zero-drop och har bland de mest rymliga tåboxarna på marknaden. Den fotformade lästen ger en bekväm känsla med utrymme för tårna att sprida ut sig naturligt medan du vandrar många, långa mil. Modellen finns också i en n extra bred version. 

Ovandelen är helt sömlös med TPU-överdrag vilket ger den en slät och strömlinjeformad look och känsla. Detta ger inte bara stilpoäng utan ökar också skons hållbarhet genom att eliminera potentiella svaga punkter längs sömmarna.  

Lone Peak 7 har MaxTrac-gummi i yttersulan, vilket ger bra grepp på våta stenar och stigar. I den senaste uppdateringen har sulorna även ett uppdaterat mönster med ytterligare dubb vilket ger förbättrat fäste i lerig terräng. 

Enligt Altra så ska den så kallade EGO-teknologin i mellansulan ge lite mer följsamhet i varje steg, och testteamet gillade starkt hur steget känns både mjukt och följsamt även på tekniskt svårare underlag.  

På det hela taget är Lone Peak ett toppval för vandrare som letar efter en pålitlig sko med en naturlig känsla. Många erfarna vandrare har burit tidigare versioner av denna sko på långvandringar och den senaste versionen verkar bara vara bättre. För den som är van vid en tajtare passform och högre häl kan den breda tåboxen och zero-drop-profilen ta lite tid att vänja sig vid, men många upplever att den ger mer känsla och kontakt med marken du och hjälper till att förhindra skav med gott om plats i tåboxen. 

Bästa vandringsskon överlag (herr) - alternativ 2

Hoka Anacapa 2 Low GTX  

Hoka Anacapa 2 Low GTX är en fantastisk vandringssko enligt Outdoorgearlab som anser att det är ett av de allra bästa alternativen som finns för alla som letar efter en bekväm sko som är lätt att gå i, med ett otroligt stöd för foten och dessutom helt vattentät. Denna uppdaterade modell har miljövänligare konstruktion, med återvunnet mesh på ovansidan och en kompressionsformad EVA-mellansula tillverkad av 30% återvunnet sockerrör, med bibehållen prestanda avseende hållbarhet och stöd. Ett annat sätt som dessa skor har förbättrats i och med den senaste uppdateringen är genom tillägget av en Gore-Tex Invisible Fit liner, som är smidigare, mer ventilerande och bättre anpassad för ett par vandringsskor som ju sannolikt kommer att utsättas för mycket svett. 

Även om den breda basen på skon ger stabilitet på stigen gör den extra bredden också Anacapa 2 Low mindre precis på underlag som kräver noggrannhet i stegen, till exempel klättring i mer avancerad terräng. En smalare och smidigare sko kan vara mer effektiv för detta ändamål, som t.ex Salomon X Ultra 4 Gore-Tex. Men det är det enda lilla förbehållet i en annars varm rekommendation av Anacapa som kommer passa finfint för många vandringsändamål. 

PLUS: 

 • Utmärkt prestanda 
 • Utmärkt komfort 
 • Säker och stabil 

MINUS: 

 • Medelmåttigt grepp 
 • Mindre användbar vid klättring 

Bästa vandringsskon överlag (dam)- alternativ 2

La Sportiva Spire GTX

La Sportiva Spire GTX har en genomtänkt och imponerande design. Den kombinerar smidigheten hos en terränglöparsko med stabiliteten hos en vandringssko och beskrivs som ostoppbar på stigarna. Den lågprofilerade designen ger en bekväm passform från första början, även om den kan vara lite stor för dem med mindre fötter eller låga fotvalv. Den slitstarka nätöverdelen och den formade mellansulan ger utmärkt stöd samtidigt som skorna förblir flexibla, vilket är idealiskt för dagsvandringar eller längre turer in i vildmarken. En av de mest framstående funktionerna hos denna sko är yttersulan Vibram XS Trek och Stability Control System, vilka säkerställer optimalt grepp och följsamhet. Spires höjd och det vattentäta membranet ett bra skydd mot fukt och väta. 

Även om Spire är ett utmärkt val för vandrare som letar efter pålitliga och hållbara skor, kommer den inte att passa alla vandrare. För dem som söker en sko för enkel dagsvandring på väl underhållna stigar kan den ha för många extra funktioner. Om komfort är ditt främsta mål är istället Altra LP Alpine (https://www.outnorth.se/altra/women-s-lp-alpine) eller Altra Lone Peak 7 ett bättre val. Dessutom kan personer som vill vandra på lägre höjder under sommaren tycka att det vattentäta materialet blir överdrivet varmt. Slutligen är de 100% återvunna polyester-snörena bra ur hållbarhetssynpunkt, men de är inte så slitstarka, vilket kan kräva justering eller utbyte beroende på användning. Trots dessa små brister är Spire GTX enligt testteamet en av de mest väldesignade och pålitliga vandringsskorna som finns på marknaden. Även om den är dyr är den väl värd pengarna och kommer att hålla i många vandringsäsonger. 

PLUS 

 • Höga poäng på grepp 
 • Fantastisk följsamhet och stabilitet 
 • Bekväma direkt 
 • Vattentäta men andas 

MINUS 

 • Högt pris 
 • Stora i storleken 
 • Snörena slits fort 

Mest prisvärda vandringsskorna (herr)

Columbia Facet 75 OutDry

Columbia Facet 75 OutDry är en utmärkt, prisvärd och mångsidig sko. Från bergsvandring till promenader och ärenden på stan, har dessa bekväma vandringsskor det som behövs för att ta dig nästan överallt. Eftersom vikten är så låg funkar de till och med för lite lätt jogging. De beskrivs som en lysande blandning av vandringssko och terränglöparsko. De har en extra bred bas som ger stabilitet på ojämn terräng och ett grepp som, likt ett mountainbike-däck, känns tryggt på ojämn mark. 

Facet 75 OutDry:s mesh-överdel släpper igenom luft men är å andra sidan inte helt vattentät. Med det sagt upplever testteamet att den fungerar som den ska, och om du blir genomblöt om fötterna torkar de lätta materialen snabbt. Meshen är mer skör än överdelen kraftigare vandringsskor, vilket dock är typiskt i den här viktklassen. Även med dessa saker i åtanke uppskattas denna sko för sin passform, känsla, stil och pris och upplevs därmed som väldigt prisvärd. 

PLUS: 

 • Låg vikt 
 • Bekväm, rymlig passform 
 • Mångsidig 

MINUS: 

 • Inte väldigt vattentät 
 • Tveksam hållbarhet 

Mest prisvärda vandringsskorna (herr) - alternativ 2

Merell Moab 3 

Merrell Moab 3 är en av de mest sålda vandringsskorna på marknaden. Sidoventilationen håller fötterna svala under varma väderförhållanden, och delarna i skinn och mesh håller bra även på klättring på steniga underlag, långa dagsvandringar och flerdagarsäventyr. 

Testarna rapporterar att de gillar hur skon ger stabilitet och grepp som påminner om en känga men med den låga fria känslan i en sko. 

Tåboxen upplevdes tillräckligt bred men skon som något styvare än normalt, och viss inkörningsperiod rekommenderas för att gå in dem. Därefter har man en utmärkt vandringssko som håller i flera säsonger till ett mycket överkomligt pris. 

Merrell Moab 3 är inte de lättaste vandringsskorna som finns och på teknisk eller våt terräng presterade de inte lika bra som skor som andra modeller. Däremot är Moab 3 en vinnare för dagsturer på vanliga stigar. De finns också i en vattentät version. Sammantaget är de en av de bästa vandringsskorna för regelbunden användning på måttlig till enkel terräng. 

PLUS 

 • Prisvärda 
 • Bra grepp och stabilitet 
 • Välventilerade 

MINUS 

 • Högre vikt än genomsnittet 
 • Behöver en inkörningsperiod för att sitta bra 

Mest prisvärda vandringsskon (dam)

Salomon OUTpulse Gore-Tex Low

Salomon OUTpulse Gore-Tex Low är en prisvärd hybridsko som kombinerar smidigheten hos en terränglöparsko med stabiliteten och greppet hos en vandringssko. Skons lätta design är bekväm direkt tack vare en rymlig tåbox och en flexibel överdel av syntetisk textil. Gore-Tex vattentäta membranteknologi imponerade på testteamet då det höll deras fötter torra under mindre vad och släppte ut svett genom den ventilerande textilöverdelen. Salomon har inte heller snålat på greppet, eftersom denna sko har deras Contagrip-gummisula med ett kilmönster för att ge maximalt grepp på olika typer av underlag. 

Den prisvärda designen ansågs sticka ut från mängden men hade trots det ett par nackdelar. Hållbarheten upplevdes aldrig som ett problem under testperioden men teamet uppmärksammade att den lätta syntetiska överdelen inte är konstruerad av samma hållbara och högkvalitativa material som många lite tyngre skor.  Ändå ansåg de att denna sko är ett utmärkt val för dem som vill röra sig långt på välunderhållna stigar – till ett överkomligt pris. 

PLUS 

 • Prisvärda 
 • Hög komfort 
 • Lätt vikt och hög ventilation 
 • Grepp i toppklass 
 • Solid prestanda när det kommer till vattentäthet 

MINUS 

 • Saknar styvhet 
 • Saknar slitstyrkan hos en lädersko 

Mest prisvärda vandringsskon (dam) - alternativ 2

Merell Moab 3 (se text ovan)

Bästa vandringsskon med låg vikt (herr), (med vattentätt membran)

Salomon X Ultra 4 Gore-Tex

Salomon X Ultra 4 Gore-Tex är ett bra val för vandrare som letar efter en lätt, stödjande, greppande och vattentät sko. X Ultra 4 är den senaste i en lång rad pålitliga skor från Salomon som passar bra tack vare att det så kallade Sensifit-systemet håller foten på plats. Med ADV-C Chassin ger dessa skor stadigt stöd under fötterna och gör dem mycket pålitliga i ojämn terräng utanför stigen. Dessa skor känns något bredare än tidigare X Ultra-modeller, även om de fortfarande är smalare än många andra modeller som teamet testade. 

Testteamen gillar många saker med de här skorna, men under testningen upptäcktes också flera problem. Det snabba snörningssystemet Quicklace kan vara svårt att få loss, samtidigt glider det också upp ibland. Plösen, som inte är sydd på plats och saknar förlängd kil, åker lätt ner, vilket kan göra det besvärligt att snabbt sätta på X Ultra 4. Teamet upplevde också att den förlängda ankelkragen kan skava, särskilt när de bar låga strumpor. Vissa användare har på olika forum klagat på att skorna inte håller så bra i längden. Testteamet utsatte dock skorna för mycket påfrestning och såg inget onormalt slitage. Sammantaget ansåg de att dessa problem är tillräckligt små för att bortse från och istället såg de X Ultra 4 GTX för vad den är - en lätt, stödjande och kapabel sko för vildmarksäventyr. Den som önskar mer robusthet, stöd och vattenmotstånd, rekommenderas att kolla in Salewa Mountain Trainer Lite GTX (https://www.bergfreunde.se/salewa-ms-mountain-trainer-lite-gtx-multisportskor/)." En ännu lättare sko är Altra Lone Peak 7 men den har inte vattentätt membran,

PLUS 

 • Utmärkt grepp 
 • Högt vattenmotstånd 
 • Utmärkt stöd 
 • Låg vikt 

MINUS 

 • Plös och häl kunde varit bekvämare 
 • Medelmåttig slitstyrka och hållbarhet 

Mest mångsidiga vandringsskon (dam)

Salomon X Ultra 4 Gore-Tex

Salomon X Ultra 4 Gore-Tex uppskattas särskilt för sin exceptionella greppförmåga. Skornas lätta design gör dem mångsidiga och smidiga. Bra stabilitet i mellanfoten och en stadig bas gör dessa vandringsskor väl lämpade för teknisk terräng och klättring över löst underlag och hala ytor. Den syntetiska, svetsade ovandelen håller på ett säkert sätt fast framfoten och hälen, medan Gore-Tex-fodret håller fötterna torra från väta utifrån. Även om tåboxen på X Ultra 4 är bredare än tidigare versioner, är de fortfarande längre och smalare än många andra vandringsskor för kvinnor som teamen har testat. 

Salomons Quicklace-system fick ett delat mottagande. Fördelen med en snabb snörning har ett pris då snören inte är elastiska: minskad bekvämlighet jämfört med skor med elastisk snörning. Testteamet upplevde dessutom att snörena tenderade att lossna, vilket tvingade dem att stanna och dra åt oftare jämfört med traditionella snörskor. Snörfickan gick sönder tidigt under testet, vilket minskade förtroendet för snörsystemets hållbarhet. Trots det bedömdes X Ultra 4 GTX vara ett utmärkt val för krävande miljöer med sitt imponerande grepp och stöd. La Sportiva Spire GTX fick högre poäng, men den är också betydligt dyrare och tyngre. 

PLUS: 

 • Enastående grepp 
 • Vattentät 
 • Enkel och smidig 

MINUS: 

 • Lång och smal modell som inte passar alla 
 • Inte så justerbar i passformen 

Bästa vandringsskorna för tuff terräng (herr och dam)

Salewa Mountain Trainer Lite GTX 

För den som behöver ett par kraftigare vandringsskor för all sorts terräng, rekommenderas Salewa Mountain Trainer Lite GTX. Modellen har alla de viktiga egenskaper en vandringssko behöver för att skydda fötterna och där utöver vattentätt Gore-Tex membran och imponerande hållbarhet. Testteamet har burit dessa skor på långa vandringar genom öknar och över berg. De presterar imponerande och korsar lätt all slags terräng, oavsett hur blöt eller lös den är. 

Med en styvare sula passar inte Mountain Trainer Lite för alla. De är inte lika flexibla eller lätta att gå i som många andra moderna vandringskängor, som Hoka Anacapa 2 Low GTX. De kräver en viss inkörningsperiod (även om den är betydligt kortare än för de flesta vandringskängor som teamet testat), men erbjuder i gengäld mer kraft för framdrift över utmanande underlag. Allra bäst gillar teamet de här skorna när de ska ge sig ut i krävande terräng och off-trail äventyr. 

PLUS: 

 • Fantastiskt stöd 
 • Fantastiskt grepp på våta och torra underlag 
 • Relativt låg vik för den prestanda som ges 

MINUS: 

 • Något styva
 • Mer nischade än många andra modeller

Bästa vandringsskorna för tuff terräng (herr och dam)- alternativ 2

La Sportiva TX4 

Om långa sträckor över teknisk och stenig terräng står på schemat kan det vara läge att kolla in La Sportiva TX4. Genom att förena den bekväma, hållbara lästen från en traditionell vandringssko med greppgummit från klätterskor i sulan erbjuder den här typen av skor, så kallade approach-skor , ett enastående grepp och tålighet. 

La Sportiva TX4 är bättre lämpade för off-trail-resor i steniga, våta miljöer än för långvandring på välpreparerade stigar och leder. De är tillräckligt bekväma för att klara av långa sträckor, men är ändå inte lika bekväma som en traditionell vandringssko. De har en styvare klättringsanpassad sula utan mycket krökning vilket ger ett lite annorlunda steg, och de är inte lika flexibla som andra vandringsskor. 

Med det sagt upplevs TX4 ändå ha en förvånansvärt bra balans mellan styvhet och flexibilitet. Testteamet hade inga invändningar mot att ta med dem på flera dagars krävande vandringar med rejäl packning. Där de verkligen kommer till sin rätt är dock på långa vandringar med eventuellt inslag av lättare klättring, och där maximalt grepp på steniga leder är avgörande.  

Den robusta ovansidan av nubuckläder och Vibram-gummisula gör att TX4 ger en robust, oövervinnerlig känsla och skydd.  

De kanske inte är det bästa valet för långvandring över låglandet, men om approach-vandringar eller tekniskt steniga leder är vad som planeras, kan dessa vara utmärkta alternativ. 

PLUS 

 • Extremt bra grepp i stenig terräng 
 • Bra stöd och vaddering 
 • Ovandel i slitstarkt skinn 

MINUS 

 • Högre vikt än genomsnittet 
 • Skinn kräver mer underhåll och kan krympa när det blir fuktigt 

Vandringsskorna med högsta komfort (dam) 

Hoka Anacapa 2 Low GTX - Women's 

Hoka Anacapa 2 Low GTX är en modern vandringssko som har en unik, tjockt vadderad design som maximerar komforten, särskilt för de med smala fötter. Vibram Megagrip-yttersulan är med sitt grova mönster bland de allra bästa när det gäller grepp och fäste, både på hala och våta underlag eller stenskravel. Den återvunna mesh-överdelen kombinerad med nubuckläder ger en god balans mellan vattentäthet och andningsförmåga, och funkar både på vårvandringar med kvarvarande snöfält eller för att korsa kalla bäckar med smältvatten. 

Även om det kan ta lite tid att vänja sig vid tjockleken på yttersulan noterade testteamet att den speciella häldesignen, kallad SwallowTail, gjorde det enklare då den tillför mer stabilitet. Passformen kan också vara lite knepig. Testaren hade smala fötter med höga valv och valde att gå ner en halv storlek för en mer bekväm passform. Det är också ett alternativ att hålla sig till sin normala storlek och lägga till en extra sula för mer stöd och utfyllnad. Sammantaget ansåg testteamet att denna sko är värd investeringen, eftersom den erbjuder utmärkt prestanda för dem som söker maximal komfort på vandringsstigarna. 

PLUS 

 • Väldigt bra grepp 
 • Enastående dämpning 
 • Vattentätt membran som andas 
 • Vadderade sular 

MINUS 

 • Högt pris 
 • Stora i storlekarna 
 • Passar främst smala fötter 
 • Överdelen i återvunnen mesh har sämre hållbarhet 

Bästa multisport sko för löpning och vandring (herr) 

La Sportiva Spire GTX 

Den här skon är en långvarig favorit hos den manliga delen av testteamet. La Sportiva Spire GTX, är en kompentent vandringssko som många vandrare återvänder till när det är dags att köpa nya skor. De presterar bra på alla underlag och uppnår en perfekt balans i treenigheten av komfort, stöd och låg vikt. En extra vadderad mellansula påminner om de bästa terränglöparskorna, samtidigt har de ett Gore-Tex-foder som på en vandringssko. 

Det finns lättare alternativ men Spire GTX har en god prestanda utan att snåla på övergripande komfort. Med det höga priset är de också en relativt stor investering. Ändå förblir de ett av toppvalen för vårens terränglöpning på ojämn snö och för snabba vandringar med lätt packning. Om du är villig att offra lite komfort, kolla in La Sportiva TX Hike GTX (https://www.bergfreunde.se/la-sportiva-tx-hike-gtx-multisportskor), som är lättare och har bättre grepp än Spire men i gengäld betydligt lägre komfort. 

PLUS 

 • Presterar bra allround 
 • Hög vattentäthet 
 • Måttlig vikt 

MINUS 

 • Medelmåttig hållbarhet och slitstyrka 
 • Högt pris 

Bästa terränglöparskon (herr och dam)

Salomon S/Lab Ultra 3 

Salomon S/Lab Ultra 3 slår verkligen ut konkurrenterna sin imponerande prestanda för trail-running. Både manliga och kvinnliga testteam älskar denna sko för varierad löpning i terräng. En åtsittande vristkrage hindrar skräp från att komma in i skon vilket tar bort behovet av damasker vid grusigt underlag. Friktionssulan i gummi ger enastående grepp på alla ytor. Mellansulan är följsam men bekväm, medan ovandelen är luftig och skyddande. Testarna har tillsammans sprungit hundratals mil i dessa skor, tagit sig upp på toppar, övervunnit tuff terräng, sprungit på asfalt och tävlat i ultralopp. De är klara favoritskor för terränglöpning. 

Även om den höga, åtsittande kragen hindrar skräp från att komma in i skorna, gör de skorna svårare att ta på sig och passformen kan vara utmanande för dem med större vrister. Den tajta passformen kan också vara en ny och konstig känsla för vissa löpare och vandrare. Dessa är också några av de dyraste trail running-skor som testats. Men för den som ska ut på tuffa stigar är prestandan, skyddet och responsen hos dessa skor oöverträffade. 

PLUS 

 • Enastående grepp på alla underlag 
 • Mycket bekväma 
 • Gott skydd för foten 
 • Stabila men ändå följsamma 
 • Andas 

MINUS 

 • Kan kännas för tajta runt vristen 
 • Snörfickan är meckig att använda. 

Guide: Att köpa vandringsskor

1. Olika typer av vandringsskor 

Vandring är en ganska enkel sport att börja med och som inte kräver särskilt mycket utrustning, i alla fall inte för en dagsvandring. Men ett par bra skor är ofta en förutsättning för att det ska bli en bra upplevelse oavsett om det är kortare tur över dagen eller en fjällvandring som sträcker sig över flera veckor. De ska bära dig och packningens vikt, skydda fötterna och ge bra grepp på de underlag som vandringen sker på. Helst ska de hålla i längden och inte väga så mycket. Vikt på fötterna kostar fyra gånger så mycket energi att bära som vikt i ryggsäcken. 

Traditionellt har vandring, särskilt fjällvandring, utförts med vandrarkängor eller till och med gummistövlar. Men fler och fler går över till vandringsskor med lägre vikt och skönare passform och känsla. Den som tittar efter vandringsskor kommer upptäcka att det finns en uppsjö modeller och varianter att välja på. I den här guiden går vi in på vad som är viktigt att tänka på när du väljer skor för vandring så att du kan köpa ett bekvämt par som går att lita på när du ger dig ut på vandringsstigarna! 

Olika typer av vandringsskor 

När det kommer till vandringsskor finns det olika inriktningar anpassade efter olika behov. Här tittar vi närmare på tre huvudtyper av vandringsskor och när det är lämpligt att använda var och en. 

Låga vs. Mellanhöga vs. Höga 

 • Låga vandringsskor ger ökad rörelsefrihet och lägre vikt. I och med den lägre höjden på skon kommer grus och vatten lättare in och skon måste ibland kompletteras med en damask för att hindra detta. I den här artikeln tipsar vi främst om denna typ av sko. 
 • Mellanhöga vandringsskor sägs erbjuda extra vriststöd men hur stort det verkligen är och om det behövs är omtvistat. Vår erfarenhet är att ett högre skaft inte ger mer stöd vid normal vandring. Däremot kan en lägre sko skära in hårdare när man trampar snett och då eventuellt öka risken för stukning jämfört med ett mellanhögt skaft. Höjden gör dock det svårare för smågrus och lera att komma in och vandraren kan gå djupare i vatten utan att nödvändigtvis bli blöt i skon.  

-        Höga vandringskängor ger maximalt stöd och är idealiska för tuffa förhållanden och tunga ryggsäckslaster då ofta har en tjock och styv sula som kan underlätta vid riktigt tung packning. 

Olika användningsområden: Approach-skor, Trail runner-skor, och vandringsskor: När ska du använda vilken typ? 

 • Approach-skor är perfekta för tekniska klättringsapproacher och kombinerar egenskaperna hos klätterskor och vandringsskor. 
 • Terränglöparskor är mångsidiga och passar för lätta till medelsvåra och svåra stigar och dagsvandringar. 
 • Vandringsskor är robusta, slitstarka och lämpade för långdistansvandringar och krävande terräng. 

2. Att tänka på vid köp av vandringsskor 

Vid köpet är det viktigt att överväga flera faktorer för att säkerställa att du väljer det mest passande paret för dina äventyr. Detta är det viktigaste: 

 Passform och Storlek: Hur man hittar rätt passform 

 • Mät dina fötter noggrant för att hitta ungefär rätt storlek 
 • Provgå skorna ordentligt i butik eller hemma och med alla eventuella lager av strumpor som du tänkt använda på vandringen. Prova att hoppa, knäböja och ta gärna ett par steg i nedförsbacke om möjligt för att se att inte tårna tar emot insidan av skon då 
 • Se till att det finns tillräckligt med utrymme för tårna och inga obehagliga tryckpunkter. Tårnas framdel ska inte gå emot insidan på skon när skosnörena är knutna. Skon bör titta bra runt hälen. En sko med dålig passform kan ta lång tid att gå in och ge skoskav vilket kan förstöra vilken vandringstur som helst både kort och långt. Det är även potentiellt farligt. Köp inte skor som sitter dåligt oavsett hur bra de verkar för övrigt. Om du tvekar mellan två storlekar rekommenderar vi att ta den större storleken då fötter tenderar att svälla lite under vandringen.  
 • Kolla upp villkoren för returer om du handlar på nätet men inom EU har du alltid två veckors returrätt. 

 Materialval: Läder vs. syntetiska material 

 • Läder ger hållbarhet och formar sig efter foten över tiden. 
 • Syntetiska material är lättare och tenderar att torka snabbare än läder. 
 • Läder kan krympa när det blir vått. 

Vattentäthet och andningsförmåga. 

 • Välj vattentäta skor för våta förhållanden och överväg andningsförmåga för ökad komfort. 
 • Membran som Gore-Tex ger både god vattentäthet och viss andningsförmåga. 
 • Överdel i mesh ger mycket bra ventilation men släpper även igenom väta. 
 • Många upplever dock andningsförmågan som för liten i förhållande till hur mycket de svettas. Då blir det en fråga om man vill bli våt utifrån eller inifrån. Vår egen preferens är skor med god ventilation framför vattentäthet. 
 • En membransko är ofta svår att torka när den väl blivit våt. 

Tåskydd 

Alla vandringsskor erbjuder någon form av tåskydd, med tåhättor som kan vara gjutna i gummimaterial eller sydda i läder. Hur mycket tåskydd du faktiskt behöver beror på de förhållanden du ska vandra i. Väl underhållna leder och stigar av hårdpackad jord kräver inte mycket tåskydd. Däremot kräver vandring på grus eller vassa, klippiga underlag mer. Som alltid kommer extra funktioner och skydd med ökad vikt på skon – men om det förhindrar att du slår i eller skadar dina tår är det kanske värt det. 

Vikt 

 • Allt annat lika är lätta skor bättre än tunga då det kostar mycket energi att ”bära” på fötterna – cirka 4 gånger så mycket som att bära i ryggsäcken. Att välja ett par skor som väger 100 gram ökar alltså energiåtgången lika mycket som att öka vikten på ryggsäcken med 400 gram. Tyngre packning och tuffare terräng kan kräva tyngre skor både för stöd och för att de inte ska slitas ut för fort. 

3. Olika typer av vandring 

Långdistansvandring 

Långdistansvandringar är vandringar över långa sträckor som till exempel Gröna Bandet. Dessa storslagna expeditioner innebär veckor eller månader av vandring med ryggsäck. Många som strävar efter att klara dessa stora avstånd värderar låg vikt och komfort framför allt annat. Många långdistansvandrare spenderar också mycket tid på träning i traillöpar-skor och räknar varje gram för att lätta på bördan. Med låg vikt på packningen och starka fötter går det också att med fördel välja en lättare och mjukare sko. Andra väljer hellre lite extra vikt för ökat stöd genom att använda mer renodlade vandringsskor. 

Vandring med lätt till medeltung packning 

De flesta vandringsskor är idealiska för att bära lätta till medeltunga ryggsäckar på schyssta stigar. Många erfarna vandrare (med starka vrister) upptäcker att deras vandringsskor fungerar alldeles utmärkt för lätt packning för flera nätter utomhus . Modeller med extra stöd i mellansulan hjälper till att dämpa en medeltung ryggsäck, och deras högre nivå av slitstyrka och hållbarhet gör att de håller även i tuffare terräng. 

Fastpacking
 
Fastpacking eller snabbvandring är precis vad det låter som: att ta sig an en stig i en hastighet mycket snabbare än genomsnittet. Den här växande grenen av vandring handlar om att logga så många kilometer som möjligt varje dag - ibland även under månader i sträck. Snabbvandrare gör sitt bästa för att minska vikten på sina ryggsäckar så mycket som möjligt, och vandringen övergår ibland till lätt jogging på platta avsnitt. En lätt vandringssko eller en robust traillöpar-sko kan erbjuda den perfekta kombinationen av stöd och dämpning för snabbvandraren. 

Dagsvandring 

Precis som det låter innebär dagsvandring att ge sig ut på en vandring under en dag utan övernattning. De flesta dagsvandrare bär inte mycket mer än det nödvändiga plus eventuell nödutrustning, vilket resulterar i mindre, lätta ryggsäckar. Eftersom även en fullastad dagsryggsäck inte är särskilt tung behöver skorna inte vara lika gedigna som för längre vandringar med tyngre packning. De flesta terränglöpar- och vandringsskor är bra val för dagsvandring. 

Terränglöpning / Trail running / Traillöpning 

Många löpare väljer att springa på stigar i sina vanliga löparskor anpassade för väg. Terränglöparskor har dock många funktioner som gör dem bättre anpassade för att springa på stig och i terräng. Djupare mönster, extra stöd och vattentäta membran kan göra hela skillnaden när du springer längs en grusig stig, över stenrösen eller plaskar fram på lerig mark en vårvinterdag. För erfarna terränglöpare med starka vrister och vältränade fötter kan traillöpar skor vara ett utmärkt alternativ även för vandring med lätta laster. 

4. Slutligen 

Rätt par skor är vad som passar dina fötter, ditt steg, dina äventyr och dina preferenser. Vi hoppas att vi kunnat hjälpa dig att välja ett par som är så bekväma att du inte behöver tänka så mycket på dem under ditt nästa äventyr – just eftersom de passar dig, din vandring och din budget! 

Dela med dina vänner