Bästa tält för fjällvandring och skidtur – test och köpguide

Personligen tycker vi att tält är bland det roligaste att köpa, det är ju ett litet hem och kommer med så många möjligheter och löften om framtida äventyr. Men det är också komplext och personligt och det finns inget tält som är perfekt för alla situationer. Läs om våra favoriter!

Fyra snabba topprekomendationer:

Nedan listar vi våra favoriter och toppval av tält.

1. Big Agnes Copper Spur UL

Bästa valet för: Den som vill ha ett lätt tält i en sällsynt bra kombination med komfort, pris och stabilitet. Mycket god ventilation och stabilitet i höga vindar. Vid kraftiga vind mot ingångarna viker sig tältet något inåt vilket gör att innertältet kan komma att träffa den som sover nära kanten. Detta avhjälps enkelt med att stötta tvärstaget med en vandringspinne varpå tältets stabilitet ökar ytterligare.

2. Hilleberg Nammatj

Bästa valet för: Den som prioriterar säkerhet högst och vill ha ett tält som håller över lång tid. Möjlighet att tälta på utsatta platser och i riktigt hårt väder till ett minimum av vikt. Förhållandevis god ventilation men med möjlighet att stänga till om vädret blir ruskigt. 

3. Hyperlite Mountain Gear UltaMid 2

Bästa valet för: Den som inte vill kompromissa med vare sig storlek, vikt, säkerhet eller hållbarhet. 

4. Tarp

Bästa valet för: Den som prioriterar riktigt låg vikt och en “nära naturen”-känsla. 

Viktigt att tänka på när du ska köpa tält

INTRO

Uppgifterna som ett tält ska klara kan vara många. I sin enklaste form ska det ge skydd mot vind och nederbörd när man sover. Men många önskar mer än så och vill kanske kunna umgås, sitta upp för att skriva, läsa en bok eller laga mat. Ett dåligt tält kan lätt förstöra en tur och kan också utgöra en säkerhetsrisk. Ett bra tält är däremot en av de bästa investeringarna för att öka komforten, säkerheten och möjligheterna att njuta av turen. Samtidigt finns det en överväldigande mängd tält att välja på och en rad olika parametrar att ta hänsyn till. Utifrån det är det några saker att tänka på inför ett köp. När du tänkt igenom vad som är viktigast för dig kommer du lättare hitta ett tält som passar just dig och dina behov. Tänk på att det finns en bra andrahandsmarknad för tält så om du köper ett tält och testar det ett par gånger så tappar det ganska lite i värde. Du behöver alltså inte leva med ett dåligt tältbeslut i all evighet. Med hjälp av den här guiden hamnar du förhoppningsvis tillräckligt rätt på första försöket. 

PRIS

Tältet är ofta en av de dyraste utrustningsdetaljerna. Vår syn är att det är värt att lägga lite extra på ett bra tält, eftersom det kan göra stor skillnad på vikten, sömn och komfort på turen. Ett dyrare tält har bättre material i duk, stänger och dragkedjor jämfört med ett billigare i samma vikt- och storleksklass. Den som vet att den sällan kommer att tälta ovanför trädgränsen kan med fördel välja ett billigare tält och hyra ett bättre tält för mer krävande tillfällen.  Få människor har full nytta av de allra dyraste tälten. Med det sagt ger det dyraste av tälten vi rekommenderar, Hyperlite Mountaingear Ultamid, en otrolig kombination av låg vikt och stor volym, och ett oerhört mångsidigt tält – något som de flesta uppskattar. Det kommer dessutom att hålla väldigt länge och ha ett bra andrahandsvärde. 

VIKT & VOLYM 

Tältet är en av de allra tyngsta sakerna i de flesta vandrares packning och kan dessutom uppta en stor del av dess volym. Här finns mycket vikt att spara genom att välja ett lättare alternativ. Lägre tältvikt betyder ibland, sämre hållbarhet och styrka – eller ett högre pris på grund av lätta, starka material.  

STORLEK 

Att välja rätt storlek på tältet är viktigt. Ett för litet tält kan betyda att det inte går att sträcka ut sig ordentligt, att tältduken ligger emot fötter eller ansikte som därmed blir blöta, eller att det blir svårt att hålla sin utrustning torr. Är man fler än en person i tältet är det viktigt att välja ett tält som ger utrymme så att alla liggunderlag får plats. I det valet är det bra att tänka framåt: kommer jag eventuellt vilja ha ett bredare liggunderlag i framtiden? Kommer jag kanske ibland tälta tillsammans med någon som har ett bredare liggunderlag? Det är också viktigt att tänka igenom hur viktig bekvämligheten är för flera personer, ska alla till exempel kunna sitta upp samtidigt? Om man blir inblåst en eller flera dagar kan det fresta på stämningen att trängas i ett trångt utrymme. Det är också bra att tänka igenom var man helst placerar sin utrustning – behövs utrymme inne i tältet för prylar eller kan de ligga i yttertältet? Ett större tält blir å andra sidan tyngre och det blir svårare att hitta bra tältplatser som är jämna för alla sovplatser, och där det går att slå ner tältpinnar. Ett högre tält är lite mer känsligt för vind. 

Ett tälts storlek anges i hur många personer det rymmer. Här finns ingen standard så det är upp till varje tillverkare att bedöma. Det är därför viktigt att kolla de exakta måtten för golvytans längd och bredd, och även sitthöjd om det är viktigt. Tältets väggar sluttar olika mycket och det påverkar tältets rymlighet – hela golvytan kan sällan utnyttjas helt. Nedan följer en generell beskrivning av hur vi upplever de olika tält-storlekarna från 1-persons- till 4-personstält. 

1-personstält: Upplevs från tighta till bekväma för en person med utrustning i absiden. 

2-personstält: Upplevs stora och bekväma för en person med utrustning inne i tältet men oftast tight för två personer med utrustning i absiderna. Har oftast inte plats för breda (ca 65 cm) liggunderlag. 

3-persontält:  Upplevs stora och bekväma för två personer med utrustning inne i tältet och bör rymma två breda (ca 65cm) liggunderlag + ett litet för till exempel ett litet barn eller en hund. Känns tight för tre vuxna personer i storlek medium. 

4-personstält: Upplevs stora och bekväma för 2-3 personer ned utrustning inne i tältet. Rymmer tre breda liggunderlag (ca 65cm). Känns väldigt tight för fyra vuxna personer i storlek medium. 

Big Agnes tält i vindbyar över 20 m/s vid foten av Helags

SKYDD & HÅLLBARHET

För att användaren ska sova gott måste tältet dels skydda mot väta från nederbörd och vind men också hålla insekter och gnagare ute. Tältdukens vattentäthet mäts i mm vattenpelare vilket anger hur hårt tryck den tål innan den släpper igenom vatten. När det regnar länge, mycket och med hög hastighet på grund av vind ökar påfrestningen på duken och en duk med lägre vattenpelare håller emot kortare tid än en duk med högre vattenpelare.  På samma vis kommer en markduk med högre vattenpelare hålla tätt längre vid tältning på fuktig mark. 

En tätare duk är dock oftast antingen tyngre och/eller dyrare, å andra sidan kan man räkna med att den har en längre livslängd jämfört med en mindre tät duk.  

Ett tält som används under trädlinjen har lägre krav på sig att klara höga vindstyrkor än ett tält som ska stå emot kalfjället byar och hårda vindar. 

För svenska tresäsongsförhållanden behövs oftast ett innertält eller innernät som håller insekter borta även om det inte är så mycket mygg i början sommaren och lite senare på hösten. Skogsmöss kan vara ganska fräcka och tugga sig igenom en plastpåse om de kommer åt. 

Olika tält har olika hållbarhet och generellt har ett lättare tält kortare livslängd än ett tyngre, givet att pris, storlek, konstruktion etc är ungefär likvärdiga. Billigare tält är ofta gjorda av polyurethan medan lite dyrare tält är gjorda av silnylon som kan göras lättare utan att tappa i styrka. Dyneema är ett ännu lättare och starkare material – men också betydligt dyrare. Du hittar ett fint urval av tält gjorda i Dyneema på backpackinglight.se

Ett dyrare tält är generellt mer hållbart än ett billigare i samma storleks- och prisklass. Ett Hilleberg Nammatj kommer till exempel att hålla längre än ett Big Agnes Copper Spur UL. Å andra sidan kommer ett Nammatj väga mer under alla de turer då ett Copper Spur hade varit fullt tillräckligt. Och när du efter många turer med ett Copper Spur behlver köpa ett nytt, kan du köpa ett till och ändå sparat flera tusenlappar mot ett Nammatj. 

Ett starkt och tåligt tält behöver inte kosta skjortan men billiga, tåliga tält tenderar att vara tyngre. Vi rekommenderar generellt inte att använda extrema budgettält. Under goda förhållanden riskerar du kanske max att bli besviken och under krävande förhållande kan det vara förenat med livsfara. 

Extra njutbar frukost med ren endast ett par meter utanför tältet

KONDENS & VENTIALTION

Utandningsluften från människorna som uppehåller sig i ett tält bildar ofta kondens mot tältets innerduk. Det kan låta som en petitess men under vissa förhållanden kan kondensen göra tältet fuktigt och till och med blöta ner kläder och tältinvånare. Mest kondens bildas vid temperaturer runt nollan, när det är fuktigt i luften till exempel vid regn, lite vind och många människor i tältet. Vid sådana tillfället bildas kondens i de flesta tält. 

Botemedlet mot kondens stavas ventilation och olika har olika lösningar för att få luft att strömma genom tältet och föra bort fukten. Mer ventilation ger lägre kondens men också ett svalare tält. Detta kan vara skönt på sommaren och ge en fräschare innerluft under alla säsonger, men kan också sänka temperaturen och öka luftens avkylning inne i tältet- 

KONSTRUKTION

Detaljerna i tältets konstruktion kan göra stor skillnad i upplevelsen av ett tält. Bra tält har enkla lösningar och beprövade designlösningar 

  • Ingångar & absider: Ingångar på kortsidan av tältet blir mindre och mer obekväma att ta sig in och ut ur. De ger inte heller samma möjlighet att öppna upp tältet i fint väder och får tältet att kännas mindre. Dubbla ingångar är att föredra för två eller fler personer – det blir annars lätt trångt i den enda ingången där man ska klä av och på sig, laga mat och förvara utrustning.  Undantaget är tält med förlängd absid, t.ex. Hilleberg Nammatj. I ett tält med två ingångar, t.ex. Big Agnes Copper Spur, är det även lättare att ta sig ut utan att störa den andre personen som kanske sover, lagar mat eller ligger och läser. Även personer som tältar ensamma kan tycka att den extra vikten från en andra ingång kan vara värt flexibiliteten som det ger att kunna öppna upp på läsidan utan att behöva flytta tältet. Stora absider ger högre vikt men mer utrymme för att förvara utrustning, en hund och laga mat i skydd. 
  • Innerfickor: Särskilt när man är fler i ett tält kan det vara fint att ha flera innerfickor i tältet för att hålla reda på personlig utrustning som glasögon, telefon och pannlampa. På vissa tält finns det möjlighet att spänna upp nät eller tråd under taket för förvaring. 
  • Antal väggar och yttertältets konstruktion: Ett dubbelväggstält med yttertält som slutar en bit ovanför marken, som till exempel Big Agnes Copper Spur, har bättre ventilation. Och därmed mindre kondens, än ett Hilleberg Nammatj vars tältduk går ända ner till marken för att ge bättre skydd även vid riktigt hårda vindar. Ett enkelväggstält, som tex Hyperlite Mountaingear UltaMid har generellt sämre ventilation men UltaMiden kan med sin flexibilitet i uppsättning riggas med ett avstånd mellan marken och tältdukens nederkant så att luft kan komma in. 
  • Uppsättning: Självstagande tält, som Big Agnes Copper Spur, står av sig själva utan att behöva förankras med tältpinnar i marken. De är generellt enklare och snabbare att sätta upp, och kan sättas även när det är svårt att få ner pinnar i marken eller det saknas stenar att fästa linor kring, t.ex. på en klippor i kustbandet. Icke-fristående tält, som Hilleberg Nammatj är lättare i konstruktionen för sin stabilitet – men tar lite längre tid och övning att sätta upp.  

Vissa tält är konstruerade så att yttertältet går att sätt upp tillsammans eller före innertältet med fördelen att innertältet inte blir blöt vid resning i regn och snöfall. Hilleberg Nammatj är ett exempel på ett sådan tält. På Big Agnes Copper Spur reses innertältet först men kan snabbt täckas av yttertältet för skydd mot väta. 

Ett bra tält är lätt att sätta upp. Även de bästa tälten blir besvärliga(re) att sätta upp i hårt väder och det är en bra idé att öva flera gånger under olika förhållanden innan läget blir skarpt. 

Dela med dina vänner