10 bästa regn- och skaljackorna för vandring

Vid vandring i Sverige är vädret ofta oförutsägbart och en regnig dag kan förvandla en tur till en blöt, otrevlig eller till och med farlig upplevelse. Regnjackan är därför en viktig del i utrustningen. Genom att hålla dig så torr som möjligt kan du fokusera på att njuta av naturen och vandringen och förhoppningsvis slippa bli genomblöt.

Tio snabba topprekommendationer: 

Nedan listar vi våra bästa val av skaljacka för vandring.

4 lätta skaljackor i 2,5-lagers konstruktion 

  1. Haglöfs L.I.M. Gore-Tex jacket. (Herr – klicka här. Dam- klicka här)
  1. Marmot Minimalist Jacket (Klicka här)
  1. Montbell Torrent Flier (Klicka här)
  1. Montbell Versalite Jacket (Klicka här)

3 tåliga skaljackor i 3-lagers konstruktion 

  1. Arc’teryx Beta LT Jacket (Herr – klicka här. Dam – klicka här)
  1. Patagonia Torrent Shell (Klicka här)
  1. Montbell Storm Cruiser (Klicka här

2 budgetjackor i nylon 

  1. Tretorn PU Light Regnponcho (Klicka här)
  1. Tretorn Wings jacket (Klicka här)

1. Vikten av en bra regnjacka för vandring 

En regnjacka för vandring är utformad för att skydda dig från regn, dimma och snö. Denna vattentäthet kommer dock med ett pris: ånga från kroppen kondenserar på plagget insida och svett hindras från att ventileras ut. Detta gäller även plagg med så kallad ”andningsfunktion” då materialets förmåga att ventilera ut ångar än begränsad. 

Vinsten av en regnjacka blir därför att den hindrar mer fukt utifrån än vad den behåller inifrån, men blir sällan riktigt bekväm att använda förutom vid lätta, korta regn eller uppehåll, och lågintensiva aktiviteter. Vid medel till högintensiv vandring i regn kommer du hur du än gör att bli fuktig eller blöt även med en riktigt bra regnjacka -antingen från utsidan eller insidan, eller både och. Det är viktigt att planera för, och kunna hantera, att bli fuktig vid vandring – det handlar om säkerhet då fukten annars kan leda till nedkylning. I slutändan är regnjackan bara en av flera delar i ett system som måste fungera ihop för att hålla dig säker på en vandring under mer utmanande förhållanden. 

Det faktum att det ÄR svårt att hålla sig torr inifrån, även med regnjacka som har goda värden för genomsläpplighet, är också anledningen till att vi rekommenderar att även ta med en vindjacka eller vindblus. Den används vid uppehåll eller lättare nederbörd och skyddar mot vind men är inte helt vindtät (och inte vattentät). En vindjacka har fördelen av att vara bekväm att gå i även vid ganska hög intensitet och ger inte samma instängda känsla som en regnjacka. Det torkar dessutom ofta fortare. I vårt tycke är det bättre att satsa på en lätt vindjacka plus en vattentät skaljacka istället för att använda skal/regnjackan även som vindjacka och som enda jacka. Det blir en dålig kompromiss eftersom skaljackan oftast är för tät för vandring utom då både temperaturen och intensiteten är låg. 

Att investera i en högkvalitativ regnjacka för vandring är i slutänden en investering i både komfort och säkerhet under dina utomhusäventyr.  

I denna köpguide går vi igenom några aspekterna att överväga när du väljer den bästa regnjackan för dina behov, från vattentäthet och andningsförmåga till passform, extra funktioner och vikt. 

2. Vattentäthet och andningsförmåga: Varför det är viktigt och vad man ska leta efter. 

En bra regnjacka för vandring ska vara tillverkad av ett vattentätt material och ha en så god ”andningsförmåga” som möjligt. Vattentätheten kommer vanligtvis från ett membran i jackans tyg samt en beläggning på jackans yta, ofta kallad DWR (Durable Water Repellernt). Membranet är utformat för att hindra vatten från att tränga in men samtidigt kunna släppa in vattenånga från insidan av jackan. Beläggningens funktion är att stöta bort vatten som landar på tyget så att det bildar vattendroppar istället för att flyta ut över tyget och täcka det. Om tyget på det sättet blir genomblött minskar dels dess andningsförmåga, eftersom det är täckt av vatten, dels ökar chansen att vatten läcker in. 

Vattentäthet

En bra regnjacka bör ha en hög vattentäthet för att hålla dig torr i våta förhållanden. Vattentätheten mäts vanligtvis i millimeter vattenpelare (mm) och representerar det tryck som materialet kan motstå innan det släpper in vatten. Ju högre vattentäthet, desto mer vattentät är jackan. En vattentäthet på 10 000 mm eller högre anses vara mycket vattentät och erbjuder bra skydd i kraftiga regnfall. 

Andningsförmåga

För att kunna ventilera ut viss överskottsvärme och fukt under fysisk ansträngning är det viktigt att din regnjacka har god andningsförmåga. Andningsförmågan mäts vanligtvis i gram vattenånga per kvadratmeter under 24 timmar (g/m²/24h). Ju högre siffra, desto bättre är andningsförmågan. En hög andningsförmåga gör att mer fukt och svett kan passera genom jackan och avdunsta. 

Materialet påverkar

Valet av material påverkar både vattentätheten och andningsförmågan hos en regnjacka. Många regnjackor använder sig av tekniska material som GORE-TEX, eVent eller andra membranbeläggningar för att uppnå en balans mellan vattentäthet och andningsförmåga. Det är också viktigt att välja en jacka med tejpade sömmar, då tejpade eller limmade sömmar kan förhindra att vatten tränger igenom. 

Rätt kläder vid utmanande väder

3. Materialval: Vilka material är bäst för regnjackor och deras egenskaper 

Regnjackor för vandring tillverkas i olika materialval med olika egenskaper. Att förstå hur dessa material fungerar kan hjälpa dig att göra ett bra val när du väljer regnjacka. Här är några vanliga material och deras egenskaper: 

Membran 

Membran är mer eller mindre vattentäta men släpper igenom en viss del ånga och tanken är att de ska ventilera ut överskottsfukt och värme. Några exempel på membran är: GORE-TEX och eVent, men många jacktillverkare har sina egna varianter. Efter ett tag samlas smuts i membranets porer och det förlorar då en del av sin andningsförmåga. Det är därför viktigt att tvätta ur porerna med jämna mellanrum. Detta gör bäst med ett tvättmedel avsett för membranplagg, då vanligt tvättmedel kan sätta igen porerna snarare än att rensa ur dem. Köp ett anpassat tvättmedel redan när du köper jackan så har du det redo till den första tvätten. 

Beläggning och laminat 

Vissa regnjackor har istället för membran en beläggning eller tunt laminat som sitter på yttertygets insida. I jämförelse med membran så blir en sådan jacka lite lättare men har sämre hållbarhet. När en jacka med beläggning till slut går sönder så går den inte att laga eftersom beläggningen skavs av i sjok. Ett bra membran däremot brukar hålla länge och ofta längre än själva yttertyget vilket gör att när jacka slits så går det ofta att reparera den. 

Vi rekommenderar regnjackor med membran framför regnjackor med beläggning. 

Barriär 
Innan utvecklingen gjorde att regnjackor med membran och beläggningar gjorde sitt intåg på 80- och 90-talen skedde tillverkningen i så täta material som möjligt t.ex. gummi och galon. Dessa material andas inte alls men har å andra sidan en hög grad av vattentäthet och slitstyrka. De behöver heller inte återimpregneras. En annan fördel är att de är väsentligt mycket billigare än membranjackor. 

DWR-behandling: Regnjackor med membran och beläggning är behandlade med en Durable Water Repellent (DWR) beläggning på yttertygets utsida. Denna beläggning hjälper till att hålla ytan av jackan vattenavvisande genom att få vattnet att pärla sig och rinna av. DWR-behandling kan komplettera andra material och förbättra deras vattentäta egenskaper. Det är viktigt att notera att DWR-behandling slits av och tappar sin effektivitet över tid och behöver då förnyas. Köp ett medel för att förnya och förstärka DWR-behandlingen redan när du köper din jacka så kommer du kunna bibehålla effekten. Läs mer om hur du gör i vår guide till skötsel av skalkläder HÄR. 

Yttertygets material – polyamid vs polyester 

Polyester har fördelen att kännas mjukare och mindre prassligt medan polyamid har en väsentligt högre hållbarhet och livslängd. 

Vi rekommenderar att köpa en jacka med yttertyg i polyamid (nylon) då det håller bättre än polyester. 

Antal tyglager– skillnaden mellan 2-lagers, 2,5-lagers och 3-lagers konstruktion i skaljackor 

2-lagers, 2,5-lagers och 3-lagers konstruktion är vanliga termer för att beskriva hur materialet byggts ihop i jackorna. Dessa olika konstruktioner har olika egenskaper och påverkar både prestanda och komfort. Här är en översikt över skillnaderna mellan dem: 

2-lagers konstruktion

En 2-lagers skaljacka består av två separata lager – ett yttre skalmaterial och en innerväv. Det yttre lagret, som vanligtvis är tillverkat av polyamid eller polyester, ger slitstyrka och skydd mot vind och väta. Innerväven skyddar membranet eller beläggningen som ger vattentäthet och andningsförmåga.  

Mellan dessa två lager finns ibland en tredje komponent som kallas för ”foder”. Fodret är ofta ett löst hängande tyg eller mesh som används för att förbättra komforten och skydda membranet. 

2-lagers konstruktionen är ofta billigare än 2,5- och 3-lagers konstruktioner, men är i gengäld tyngre och har lägre andningsförmåga och lägre hållbarhet. Men de kan fortfarande erbjuda goda vattentäta egenskaper. 

Välj en 2-lagersjacka om priset är avgörande. 

2,5-lagers konstruktion

2,5 lagers konstruktion på skaljacka

En 2,5-lagers skaljacka består även den av ett yttertyg och ett membran men har dessutom ett tunt innerskikt applicerat direkt på det vattentäta membranet. Detta skikt skyddar membranet mot smuts och fett från huden samt från nötning. Konstruktionen upplevs som ett enda lager och kan kännas skönare och är även lättare än 2-lagersvarianten. I jämförelse med 2-lagersjackan har den lägre packvolym, och ger ofta en större rörelsefrihet. 

Välj en 2,5-lagersjacka om du prioriterar låg vikt och packvolym. Rekommenderas för lättviktsvandring vår-, sommar- och höstvandring. 

3-lagers konstruktion

En 3-lagers skaljacka utgör det mest tekniskt avancerade alternativet. Den består av tre separata lager som är permanent sammanfogade så även den upplevs som gjord av ett enda lager. Det yttre lagret fungerar som ett skyddande skal, medan det mellersta lagret består av ett vattentätt och andningsbart membran, på liknande sätt som 2-lagers och 2,5-lagers konstruktioner. Skillnaden är att det tredje lagret på insidan membranet är av ett mer slitstarkt och förstärkande material. 3-lagers konstruktionen erbjuder utmärkt hållbarhet men väger, och kostar ofta, mer än en 2,5-lagers jacka. En 3-lagers jacka känns ofta mer rejäl och ombonad eftersom materialet inte lika lätt lägger sig tätt mot kroppen vid vind. 

Välj en 3-lagersjacka om du prioriterar slitstyrka och hållbarhet. För vandring och uteliv i fyra säsonger och tuffa vind och nederbördsförhållanden. 

Jämförelse 

Skillnaderna i konstruktion betyder inte nödvändigtvis att en jacka är bättre än en annan. Valet mellan 2-lagers, 2,5-lagers och 3-lagers konstruktion beror på dina specifika behov, din budget och vilken typ av vandring du planerar. Alla tre konstruktionerna kan erbjuda bra vattentäthet och andningsförmåga, men 2,5- och 3-lagers konstruktioner tenderar att vara mer avancerade och vikteffektiva alternativ för dem som kräver hög prestanda och komfort under sina utomhusaktiviteter. 

Sömmar 

Sömmarna på skaljackan bör vara noggrant förseglade eller tejpade för att förhindra att vatten tränger in. Vissa regnjackor har tejpade sömmar för extra vattentäthet och hållbarhet. Det är viktigt att sömmarna är starka och tåliga för att motstå sträckning och slitage under användning.

Vi rekommenderar tejpade sömmar.

En jacka med färre sömmar är både tätare då det finns mindre risk för läckage, och lättare och mer packbar eftersom det går åt mindre tejp att täta dem. 

4. Passform och rörelsefrihet: Hur en regnjacka för vandring bör sitta 

När du väljer en regnjacka för vandring är det viktigt att tänka på passform och att jackan ger tillräcklig rörelsefrihet. En regnjacka bör vara bekväm både att vandra i och för lägerliv. Här är några aspekter att tänka på: 

Anpassningsbarhet

Justerbara huva, ärmslut och midjeband kan vara praktiska för att anpassa regnjackan. Dessa funktioner gör att du kan dra åt eller lösa upp jackan för att uppnå en bekväm passform som passar dina behov och ger skydd mot regn och vind. En justerbar huva gör att den inte fladdrar i vinden eller är i vägen i ansiktet. Att kunna tighta till ärmslutet är viktigt för att ärmarna inte ska vara i vägen vid t.ex. matlagningen och för att de ska sluta tätt runt handlederna eller under handskarnas muddar.  

Rörelsefrihet

Testa jackan genom att röra armarna i olika riktningar och utföra rörelser som du kan förvänta dig under vandringen och i lägret. Jackan bör inte begränsa din rörelsefrihet eller vara för trång runt axlarna eller ärmarna. Ärmarna bör inte vara för korta så att de åker upp när du lagar mat eller sätter upp tält. Tänk igenom vilka förhållanden du ska använda jackan och testa att bära den utanpå de underställ och mellanlager du tänkt att använda. 

Längd

Regnjackans längd kan också påverka passform och funktionalitet. Vissa föredrar en längre jacka som täcker höfterna eller nedre delen av låren för extra skydd mot regn och vind. Andra föredrar en kortare jacka som ger ökad rörelsefrihet och ventilation. Testa hur jackans längd funkar med din ryggsäck, särskilt höftbältet. 

5. Funktioner: Huva, ärmslut, dragkedjor, midjeband och fickor. 

Huva 

Huvans passform är justerbar

Huvan på en skaljacka är ofta anpassad för speciella ändamål som t.ex. cykling eller klättring där det är viktigt att få plats med en hjälm i huvan. För vandring är det viktigt att huvan funkar med en rejäl mössa, eventuellt en balaklava, i vind och regn. Utformningen på huvor kan skilja sig en hel del åt även mellan vandringsjackor så testa vad som passar dig. Med en bra passform på huvan så slipper du få den i ansiktet när det blåser och den följer dina huvudrörelser på ett smidigt sätt. 

Ärmslut 

Ärmslutens utformning är viktiga för att hindra att vatten tar sig in den vägen och för att kunna hålla dem ur vägen vid till exempel matlagning. Det finns olika lösningar med dragsko, kardborrband och enklare lösningar med fast gummiband. 

Dragkedjor – fram och under armarna 

Dragkedja fram är självklart på de flesta skal- och regnjackor idag även om det finns både anoraksmodeller och billigare regnjackor med tryckknappar. För vandring rekommenderar vi dragkedja fram för att kunna ventilera och snabbt kunna ta av och på jackan vid skiftande väderlek. 

En skillnad mellan modellerna är att om de har dragkedja under armarna eller inte. Fördelen är att det med öppna dragkedjor går att ventilera ut värme och fukt, nackdelen är att vikten och packvolymen ökar. 

Midjeband 

En del regn- och skaljackor har midjeband för att kunna justera omkretsen på jackan. Jackan kan då anpassas till hur mycket kläder som bärs under jackan och tighta till jackan i vindiga förhållanden.  

Fickor 

Fördelen med fickor är uppenbar; det är lätt att han viktiga saker nära till hands och i ordning. Regnjackan bärs dock beroende på väderlek så med många fickor blir man också beroende av att ändå ha alternativa placeringar för dessa saker då det inte regnar eller är för varmt att bära regnjacka. Vid vandring med ryggsäck föredrar vi därför att placera dessa saker i fickor på höftbältet, i fickor på säcken eller i meshnät som sitter utanpå ryggsäcken. Fler fickor innebär också högre vikt och packvolym. Det är viktigt att testa att jackans fickor funkar med de ryggsäckar du tänkt bära så att de fortfarande är åtkomliga även med höftbälte och bröstspänne. 

6. Packbarhet och vikt: Varför dessa faktorer är viktiga för vandrare och hur man hittar en lätt och komprimerbar regnjacka 

För den som vandrar flera dagar och bär med sig sin egen packning är vikt och packvolym på skaljackan två viktiga faktorer att ta hänsyn till. En lättare packning innebär, allt annat lika, lägre intensitet, och gör vandringen mer komfortabel. En lätt och komprimerbar jack ger utrymme för att sänka totalvikten eller att ta med andra utrustningsdetaljer eller mer mat, vätska och dryck. 

Även för den som dagsvandrar kan det vara bra att tänka på packvolymen eftersom man då ofta rör sig med mindre packutrymme i sin väska eller ryggsäck. 

En lättare jacka är enklare att ta med och känns också skönare att bära och röra sig i, oavsett vilken typ av vandring man är ute på. 

7. Underhåll och vård av regnjackan: Tips för att förlänga livslängden på din regnjacka 

Läs allt om hur du tar hand om dina skalkläder på bästa sätt i vår guide: Tre sköteslråd för dina skalkläder.

Dela med dina vänner