Utrustning för friluftsliv

Vi på Kajak & Äventyr har lång erfarenhet av olika former av friluftsliv och har använt mängder av utrustning i skarpt läge – ibland under svåra förhållanden. Här ger vi våra tips. Vårt val – våra favoriter.

Vi sammanställer utrustning för olika ändamål och ger “Vårt val” för prylarna. Istället för att göra återkommande test av årets modeller under en begränsad tid så ger vi tips om prylar som vi använt länge och behållit. På så vis hoppas vi undvika att stödja företagens ambition att få oss att byta prylar varje säsong. Istället vill vi ge våra läsare enkla val av utrustning så att de kan lägga tid på annat, till exempel läsa om spännande resmål. Vi kan inte garantera att det inte finns några alternativ på marknaden som är bättre än våra val, ment är prylar som funkat för oss under en rad olika förhållanden och som hållit i längden. Våra tips uppdateras när vi hittat ett bättre alternativ.

Vi rekommenderar de här produkterna för att vi gillar och använder dem själva.

Listan innehåller inkomstlänkar vilket innebär att en liten del av de pengar du handlar för via dessa länkar går tillbaka till oss. En del av denna intäkt skänker vi till ett utvalt naturbevarande projekt och resten går till att producera bra innehåll till våra läsare.

Kläder

Arc’teryx – Alpha SL Jacket

Minimalistisk skaljacka helt vattentät

Arc’teryx Alpha SL jacka är mycket lätt, tar minimalt med plats i packningen och sitter helt perfekt. Jackan ger, tack vare sitt strömlinjeformade snitt och sin Speed-Hood huva, näst intill ett fullständigt väderskydd vid storm och regn i vildmark och fjäll. Jackan har många smarta funktioner och anpassningar samt ett Gortex PacLite® membran som håller dig torr. En klar favorit i vår packning. Lämplig för vår, sommar och höst. På vintern vid sträng kyla känns den lite för tunn.

Läs mer
Fjällräven Greenland No. 1 Down Jacket

Fjällräven Greenland No. 1 Down Jacket

Fjällräven Greenland No. 1 Down Jacket

Det här är jackan för mellansäsongerna

Vaxad och vattentålig i det mörka sista höstregnet innan det slår om till snö. Vindtät och varm efter årets första dyk i sexgradigt Atlantvatten. När våren tvekar, solen luras och vinden är lika kall som i januari. Detta är en jacka som kommer att hålla länge med sitt grova yttertyg. Den kommer att dofta tjära av sina insmorda läderdetaljer, lukta rök från eld och korv, och kanske linolja från båtpyssel innan sjösättning. När dunet tappat sin isoleringsförmåga kommer skalet i bomull och polyester fortfarande vara funktionellt och då går det kanske att fylla på eller riva ut stoppningen. Eller så får det lilla som är kvar också stanna kvar. Men tills dess är det nog många år kvar.

Den är tillräckligt lång baktill för att bära en ryggsäck, men för kort frampå för ett avbärarbälte. Det är inte ett plagg för de långa vandringarna. Mer för lägerliv och lågintensiva promenader i några få minusgrader.

Läs mer

Klättermusen – Liv 2.0 Sweater Unisex

Minimalistisk dunjacka

En lätt dunjacka är en av prylarna som kostar en del men där utgiften vägs upp av en mycket högre komfort, packbarhet och lägre vikt än motsvarande ull- eller fleecetröja. Den som väl har köpt en ångrar sig sällan.

En av de första riktigt lätta dunjackorna (290 gram i M) är Liv från Klättermusen och modellen har nästan 15 år på nacken – även om den uppdaterats sedan dess. Vi har använder den här jackan som förstärkning under alla fyra årstiderna. Dess låga vikt gör att den platsar i vandringsryggsäcken, både som värmeplagg på kvällen och vid rast men också som förstärkning i sovsäcken när det kryper under -3 grader. Jackan har en mycket fin dunkvalitét vilket gör att den blir väldigt liten när den packas ner i sin egen innerficka. Det gör också att den alltid hänger med och är ett lyxigt förstärkningsplagg på seglingen, i skidbacken, skridskoturen eller korvgrillningen. Efter många års användning håller dunet fortfarande bra och yttertyget håller ett litet tag för lätt regn. Klättermusen håller också en hög miljö- och etisk profil både när det gäller dun och andra material.

Ett alternativ för den som letar dunjacka kan vara Western Mountaineerings Flash Jacket. I den lyckas de, jämfört med Liv, stoppa in två extra gram dun, hänga på en huva och helt blixtlås och samtidigt få fram en jacka/tröja som väger 50 gram mindre (240 gram i M) i totalvikt. Skillnaden beror främst på yttertyget som inte är lika tåligt för vind och väta. Vi har väldigt bra erfarenheter av Western Mountaineerings MegaLite sovsäck och deras Flash Vest och skulle definitivt överväga deras Flash Jacket som ett alternativ till Liv.

Läs mer

Houdini Liquid Rock Pants

En fantastisk byxa att vandra i

Lätta och tunna men så pass slitstarka att de ser väldigt fräscha ut efter många fältveckor med vandring, träning och paddling. En fantastisk byxa att vandra i på grund av den låga vikten, komforten och att de torkar så fort. Byxorna är inte helt vindtäta vilket är skönt när det är lite varmare och när man är i rörelse. De håller inte tätt mot mygg på de ställen som de ligger emot huden. Tillsammans med ett par långkalsonger funkar de även när det är lite kallare och ger också bättre skydd mot mygg. Många väljer en grövre byxa (t.ex. Houdini Thrill Will Pants) men för vandring där man inte behöver pressa sig fram genom snår eller längs klippväggar så funkar denna byxa finfint och då spar den vikt. Likaså på paddling. De har en enkel gummisnoddskonstruktion i bensluten som gör att de lätt kan dras upp som ett par shorts, t.ex. för att reglera värme eller vid vad. Observera att fickorna har en något för öppen konstruktion och det är lätt att tappa ur saker som t.ex. nycklar när man sitter ned.

För den som vill ha en något grövre byxa som också är lite mer vindtät och inte slickar sig lika tätt kring benen när det blåser är Houdini Thrill Will Pants ett alternativ.

Läs mer

Gore Bike Wear – Element GT AS Pants

Överdragsbyxa för många aktiviteter.

Den här byxan säljs som en cykelbyxa och det gör att den funkar finfint för många typer av uteliv. Den har ett Gore-tex membran som gör den vatten- och vindtät, den väger och packas lätt i sin egen bakficka. Eftersom den är sydd i ett stretchtyg så är den smidig att huka, cykla och göra stora rörelser i. Nedtill kan byxbenen dras igen med kardborrband vilket gör att byxan kan dras åt utanpå ett par kängor eller ovanför ett par skor. På vintern funkar de som snölås. Byxan har inga framfickor utan bara en ficka bakom svanskotan. Det håller ner vikten men den som vill ha fickor får se till att ha det i jackan eller i avbärarbältet.

Läs mer

Lundhags Traverse Pants

Smidig, slitstart vandringsbyxa för åretruntbruk

Vind och vattenavvisande byxa med perfekt passform. Smarta stretchfunktioner runt knän och rumpa gör den mycket rörlig och skön att röra sig i. Om det blir för varmt finns meshventilation. Byxan har bot loc system för fäste i skor och kängor. Du kan sätta dig direkt på marken och känslan är att byxan ger mycket bra skydd och är slitstark trots sin relativt tunna konstruktion. Byxan gör sig lika bra på kajakturen som på fjällvandringen.

Läs mer

Icebreaker Oasis Leggings

Varmt, skönt underställ i 100% merinoull

Följsamma och sköna underställsbyxor för vandring, skidåkning eller löpning när det är kallt i 100% Merinoull, 200g/m2.

Läs mer

Icebreaker Oasis LS Crewe

Varmt, skönt underställ i 100% merinoull

Följsamt och skönt underställ för vandring, skidåkning eller löpning när det är kallt i 100% Merinoull, 200g/m2.

Läs mer

Hestra – Army Leather Wool

Vi älskar dessa handskar

När det var dags att byta de utslitna syntethandskarna med goretex-membran och fleecefoder fanns det så många fler parametrar att ta hänsyn till än när de köptes för tio år sedan. För under tiden har det kommit fram att handskens bortslitna plast kan bli till skadliga mikropartiklar i den natur som besökt. Och att varje tvätt av innerfodrets fleece också släpper ut mikroplaster som reningsverken inte klarar av att filtrera. Så när det var dags att köpa en ny handske så kändes det som att det var tid att tänka om. Valet föll på Hestras Army Leather Wool.

Fördelarna med en skinnhandske jämfört med en membranhandske är flera. Den håller längre och tål tuffare tag. Den kan användas nära eld och den är enklare att reparera om den skulle gå sönder. Och den är gjord av ett biologiskt nedbrytbart material,

Hestra Army Leather Wool är väldigt behaglig att ha på sig och blev efter bara några timmars användning väldigt mjuk och anpassad efter den egna handen. Modellen kommer i hela sex olika storlekar vilket ger stora möjligheter att hitta en storlek som sitter perfekt.

Innerhandsken, som är fantastisk skön och varm, finns i flera av Hestras modeller och vi utgår från att vi kommer kunna köpa en ny när den gamla slitits ut efter lång tjänst. Att den är gjord av ull gör också att den känns betydligt bättre än fleece när den är fuktig eller våt. Att innerhandsken går att ta ut gör handsken mer flexibel: en våt innerhandske kan byta ut mot reservvantarna och vid varmt väder kan ytterhandsken användas med en tunnare handske eller som den är.

En skinnhandske har fördelen att den kan smörjas för att få ett ökat vätskydd. En blöt skinn och ullhandske tar tid att torka om den blivit våt men eftersom innerhandsken går att ta ut så går det snabbare och skillnaden mot en syntetisk handske med membran är försumbar. Generellt upplever vi att den generella komforten är högre i skinnhandsken jämfört med en syntetisk handske med membran med avseende på värme, fukt och följsamhet.

Att handen luktar svagt av ull, särskilt om det är lite fuktigt, ser vi bara som ett plus. Dock väger skinnhandsken väger mer än många syntetiska alternativ.

Ett alternativ för den som hellre än muddar vill ha en lång modell är Hestras Fält Guide Glove. Den är något grövre i skinnet och har lite tjockare ull-isolering.

Läs mer

Sovsäckar och liggunderlag

Tips - spar dun och pengar
Ett alternativ för att spara vikt, pengar och dun är att köpa en svalare sovsäck och sova med sin dunjacka på sig i sovsäcken. På så vis kan en tresäsongssäck funka även på vintern, eller en sommarsäck funka som tresäsongssäck. Då är det viktigt att sovsäcken är tillräckligt rymlig så att dunet i jackan inte trycks ihop och tappar isoleringsförmåga.

Western Mountaineering – MegaLite

Vi imponeras starkt av Western Mountaineerings dunprodukter och har testat deras Flash Vest och MegaLite sovsäck.

Dessa produkter håller verkligen högsta klass och är givna favoriter hos många lättpackare – inklusive oss själva. MegaLite har samma användningsområde och temperaturspann som Hydrogen men är lite rymligare i modellerna. För den som vill kunna förstärka med dunplagg på vintern kan detta alltså vara ett bättre alternativ, beroende på hur stor man är.

Läs mer

Marmot – Hydrogen

Med låg vikt och fin dunkvalitet har Marmot’s Hydrogen fått hänga med på fjällvandring, segling och kajakturer i åtta år under flera veckor per säsong.

Alla dunprodukter tappar en del av sin isoleringsförmåga men den här sovsäcken funkar fortfarande väldigt bra. Modellen har under åren uppgraderats och vikten har kapats ytterligare.

Sovsäcken är sval nog att funka bra under sommaren, bortsett från riktigt varma nätter och varm nog att ge en behaglig temperatur under vår och höst. Med dunjacka Liv och ullfrotté långkalsonger från Woolpower har vi sovit varmt och gott i den i temperaturer ner till -8 grader. Kompletterat med ett par Western mountaineering dunbyxor klarar den också inte alltför extrema vinterförhållanden – men det förutsätts då att det finns tillräckligt med plats i säcken så att dunplaggen inte komprimeras.

Läs mer

Exped – SynMat 9 LW

Mjukt och skönt 9 cm tjockt liggunderlag med integrerad pump

Ett 9 cm tjockt liggunderlag som är lätt att fylla tack vare den integrerade pumpen. Nackdelen är att pumpkonstruktionen väger lite så det är inte det lättaste liggunderlaget. Pumpen fungerar mycket bra, och med lite träning pumpar du upp liggunderlaget på någon minut. Passar perfekt på kajakturen eller där minimalistisk packvikt inte är kritiskt. Vikten är 1170 gram jämfört med de ultralätta som ligger på runt 450 gram.

Läs mer

Kök och matlagning

Stabilotherm Eldstål

Sluta fundera på om tändstickorna är torra eller om det finns gas i tändare. Köp istället ett eldstål som antänder upp till 15 000 gånger och funkar under riktigt tuffa väderförhållanden.

Läs mer