hur tränad vandra i fjällen

Hur tränad behöver man vara för att klara att vandra i snitt?

Fråga

Hej, Hur tränad behöver man vara för att klara att vandra i snitt?

Hälsningar
Johanna

Svar

Hej Johanna!
En svår fråga att svara generellt på – men alla kan vandra! Jag menar att de flesta som är normaltränade också klarar av att vandra i fjällen om de inte har någon fysiskt åkomma som stoppar dem. Här kan man ju både bo i stuga och göra dagsturer, eller ge sig ut på längre tältturer där man bär med sig allt själv. Då blir det oftast svettigt och lite jobbigt att gå en hel dag. Det är såklart tuffare att bära med sig en packning på 15 kilo än att bara ha med sig matsäck och då behöver man känna att man klarar av det för att det ska bli en bra upplevelse. Du kan läsa mer om olika typer av fjällvandring här.

Generellt kan man säga att ju mer vältränad du är, desto piggare är du när du kommer fram. Och ju mer vältränad du är, desto längre kan du gå, desto mer kan du bära och desto svårare terräng kommer du tycka är roligt att gå i. Prova gärna att gå med packning hemma. Här kan du läsa om några saker som sedan kommer att vara annorlunda på fjället: 8 faktorer som påverkar hur lång tid det tar att vandra en mil i fjällen.

En vandring behöver ju inte heller vara en fjällvandring. I vårt land finns det massor av fina leder genom skog och längs våra kuster och sjöar. Men även här är det terräng, etapplängd och packvikt som avgör hur vältränad man måste vara för att tycka att vandringen är rolig.

Lycka till,
/Dan och Jonas

Dela med dina vänner