skaljacka skötsel

Tre sköteslråd för dina skalkläder (t.ex. Gore-Tex) – undvik vanliga misstag

Tycker du att din skaljacka andas sämre med tiden? Eller att dina membranbrallor inte håller tätt längre? Det kan bero på att du slarvat med skötseln. Här är tre bra tips på hur du tar hand om dina skalkläder.

1. Tvätta ofta och tvätta rätt

Membrankläder mår, tvärt emot vad många tror, bra av att tvättas. Då sköljs porerna rena från smuts, svett, rökos och matlukt – vilket gör att membranet andas bättre. Det är lagom att tvätta efter 5 till 6 gångers hård användning. Men det gäller att tvätta rätt. Såhär gör du:

  • Använd ett flytande tvättmedel – helst ett anpassat för membranplagg. Anledningen är vanliga tvättmedel är gjorda för leda in vatten in i fibrer och rengöra på djupet. I ett membran är risken istället att de lämnar efter sig små rester som gör att jackan drar åt sig vatten. Man vill undvika att rester av tvättmedlet fastnar och täpper till porerna i membranet. Därför är det viktigt att vara noggrann med mängden tvättmedel.
  • Använd INTE sköljmedel, blekmedel och mjukmedel
  • Gör en extra sköljning.
  • All centrifugering ska vara på låga varv, ca 400 – 800 varv per minut.

skalplagg tvätta

2. Återaktivera ytskiktet med värme

Membranplagg kommer med ett tunt vattenavvisande skikt – som är helt nödvändigt för att membranet ska fungera optimalt. Membranet är i och för sig vattentätt (upp till ett visst tryck), men om tyget som ligger utanpå membranet blir genomblöt så täcks membranet av ett lager vatten som inte släpper igenom ånga inifrån. Resultatet blir kondens på plaggets insida och bäraren blir blöt och ”instängd”. Efter tvätt måste ytskiktet återaktiveras för att få full vattenavvisande effekt. Detta görs med värme.

Det går bra att dropptorka plagget för att spara energi. När plagget väl är torrt räcker det med 20 minuter i torktumlaren för att aktivera impregneringen. Torkskåp funkar också.

3. Återimpregnera vid behov

När det inte längre bildas små vattendroppar på plaggets utsida vid t.ex. lätt regn – då är det dags att återimpregnera. Det är inte svårt:

  • Tvätta plagget så att det är rent (läs exakt hur du ska göra ovan).
  • Återimpregnera antingen med impregneringssprej som sprejas direkt på yttertyget eller impregneringsmedel för tvättmaskin (alternativ klicka här). Det sistnämnda rekommenderas då det är enklare att få till ett bra resultat, och man sprider ingen impregnering till inandningen. Det går till som en vanlig tvätt i maskin fast med impregneringen istället.
  • Efter behandlingen ska impregneringen aktiveras – det går till på samma sätt som återaktivering (se ovan)

BONUS-tips: Behandla fläckar med tandborste och ett tvättmedel för tekniska plagg. Undvik fläckborttagningsmedel. Chanserna ökar då att fläcken går bort jämfört med att köra en vanlig tvätt på hela plagget.

Läs mer om hur du tar hand om dina prylar här.

Letar du efter en ny skaljacka? Läs om våra 10 favoriter här.

Dela med dina vänner