merinoull tvätta skötsel

Tvätt och skötselråd för plagg i merinoull – undvik hål

Får du hål i dina plagg av merinoull? Det kan bero på att du tvättat dem fel. Läs om hur du ska ta hand om dina underställ och kläder i merinoull.

1. Använd tvättmedel utan enzymer

Plagg gjorda av merinoull är, till skillnad mot plagg av bomull, känsliga mot vanliga tvättmedel. Det är enzymerna i tvättmedlen som bryter ner merinoullen och till slut går det hål. Därför är det mycket viktigt att du använder ett tvättmedel utan enzymer. Använd anpassade tvättmedel för ull, t.ex. Aclima Wool Shampo, Grangers Merino wash eller Woolpowers Woolcare med det naturliga ullfettet lanolin som vårdar ditt plagg.

Det finns även ”vanliga” tvättmedel som inte innehåller enzymer. Ofta benäms de som Fintvätt av de olika tillverkarna. Grumme har ett tvättmedel, Grumme Finttvätt helt utan enzymer anpassat för bl.a. ull.

2. Skonsam temperatur och tvättprogram

Plagg i merinoull ska oftast inte tvättas i mer än 30 eller 40 grader. Läs på plagget vad som är rekommenderad temperatur. Tvättar du för varmt är det stor risk att plagget krymper.

Tvätta med ett skonsamt tvättprogram. Viktigast att centrifugeringshastigheten kör på så låga varv som möjligt, gärna 400 varv.

3. Undvik sköljmedel

Undvik alltid sköljmedel. Punkt.

4. Torka rätt och undvik torktumlare

Torktumlare sliter på dina merinoullsplagg, och bör inte användas. Kör du varmt riskerar du dessutom att plagget krymper. Häng upp plagget försiktigt jämt fördelat över hela plagget och gärna över så bred upphängning som möjligt. Hänger du i torkskåpet använd t.ex. tre ”torkpinnar” istället för en. Det går även bra att torka plagget direkt på golvet eller på en handduk.

Dela med dina vänner