SIerra Design Flex Capacitor recension
SIerra Design Flex Capacitor recension

Sierra Designs Flex Capacitor 40-60 liter Ryggsäck – test och recension

Den här recensionen innehåller annonslänkar. Det innebär ingen extra kostnad för dig men vi får en liten provision om du väljer att handla något efter att ha klickat på länken. Ryggsäcken i artikeln skickades till oss för test och utvärdering, samt återlämnades under våren 2021.  

Sammanfattning: 

Med sin relativt låga vikt på 1,16 kilo, stabila bärsystem, många fack, slitstyrka och mångsidighet är Sierra Designs Flex Capacitor 40-60 liter en bra ryggsäck att börja med och som kommer att hålla i många mil och för många behov. Den som siktar på att successivt minska sin packning har här en ryggsäck som följer med i volym. Vid behov går det lasta på ganska mycket vikt med hygglig komfort.

Sierra Design Flex Capacitor Ryggsäck
Stabil, genomtänkt och flexibel ryggsäck som möter många behov.

Flexibilitet och utanpåliggande remmar 

Något som utmärker den här ryggsäcken och som även ligger i namnet är förmågan att hantera olika packvolymer, vilket görs med relativt många, utanpåliggande kompressionsremmar. De funkar bra och vi upplever inget trassel eller strul med dessa, tvärtom funkar de enkelt. Kompressionsremmarna gör det möjligt att fästa en hel del olika sorters utrustning på ryggsäcken utsida, både baktill och nedstuckna i sidofacken, till exempel isyxor, skidor, spade, snösond, tältstänger, vandringsstavar, campingstol etc. 

Många fack och fickor 

Totalt har ryggsäcken 8 fack inklusive själva säcken plus en nätpåse för vattensystem inuti säcken. Nätpåsen kan även hängas utanpå ryggsäcken för förvaring av t.ex. blöta regnkläder. 

Topplocket öppnas med en dragkedja mot bärsystemet och har ett toppfack som nås via en dragkedja. Toppfacket är relativt litet och rymmer karta och kompass, nycklar och liten plånbok, men inte mycket mer än så. En irriterande detalj är att blixtlåsen lätt fastnar i den överliggande flärpen som ska skydda blixtlåsen när det regnar och snöar. Dragkedjorna är inte vattentäta. 

Ryggsäcken saknar längsgående dragkedja vilket gör det svårare att komma åt det som är packat längst ner. Å andra sidan bidrar en längsgående dragkedja med extra vikt, extra risk för läckage och extra risk för haveri – särskilt om man packar ryggsäcken hårt och ökar trycket mot den. 

Sierra Design Flex Capacitor Axelremsfickor
En av flera genomtänkte detaljer: fickor på axelremmarna som rymmer en halvliters PET eller 400 ml Nalgene.

På vardera axelrem finns nätfickor med stroppar som perfekt rymmer en halvliters pet eller t.ex. en 400 ml flaska från Nalgene. Eller en telefon eller GPS. 

På avbärarbältet finns det två relativt rymliga fack som stängs med dragkedjor, perfekta att förvara vantar, mössa och snacks i, eller till och med ett par lätta regnbyxor. De är gjorda i ripstopnylon och känns tåliga i sin konstruktion. 

Sidofacken är i stretchigt nättyg och rymmer enkelt en literflaska var och det går nog att pressa in en större också. De nås hyggligt lätt när man bär ryggsäcken 

Vi upplever både facken på axelremmarna och höftbältet som väldigt praktiska och värdefulla då de minskar behovet att stanna och ta av sig ryggsäcken för att få fram typen av smågrejer och snacks som man behöver då och då. Att ha dryck så lättillgängligt är väldigt behändigt och hjälper bäraren att hålla vätskenivån –  annars är det lätt hänt att man skjuter på drickapauserna om vattnet är lite meckigt att få fram.  

Material 

Till största del är Flex Capacitor gjord av 100D and 420D ripstop nylon/polyester vilket ger ryggsäcken slitstyrka som passar för många mil av stigvandring och en hyggligt vattenavvisande yta. Ryggsäcken är dock inte vattentät och behöver packas med en vattentät liner eller med vattentäta packpåsar vid vandring med risk för nederbörd. Ryggsäcken finns i två färger: ”peat” och ”birch”.

Bärsystem 

Den ganska styva vadderingen ger ett bra stöd i svanken och mot skulderbladen, samtidigt som den skapar ett utrymme mellan ryggen och säcken där svett kan ventileras bort. Här har man löst problemet med svettig rygg på ett avskalat och enkelt sätt som jämfört med till exempel en nät-lösning ter sig mer robust och med mindre risk att gå sönder eller slitas ut.  Vadderingen fördelar tillsammans med ramen effektivt vikten bort från axlarna ner mot höftbältet. Den Y-formade ramen utgörs av tunna rör liknande dem som finns på många tält och ger hela konstruktionen väldigt god styvhet. Vi upplever att den här konstruktionen gör det möjligt att bära tyngre last med ok komfort jämfört med andra ryggsäckar i samma viktklass. 

Sierra Design Flex Capacitor Vindelfjällen
Sierra Design Flex Capacitor på vinterfjäll. Den styva och stabila bärkonstruktionen tillåter tyngre last än vad som vanligt för en så här lätt ryggsäck.

Sierra Designs Flex Capacitor är en bra ryggsäck för den som: 

  • kommer vara ute under många dagar och där volymen därför varierar när mat och bränsle går åt 
  • vill ha en och samma ryggsäck får långa och korta och därför uppskattar möjligheten att justera för bättre passform 
  • utgår från basläger och behöver stor volym för ta dig dit, men mindre volym i ryggsäcken under dagsturer. 
  • gillar att hålla ordning med hjälp av många fack och fickor 
  • bär lite tyngre ibland 

Dela med dina vänner