Recension Butcher's crossing av John Williams

Boktips friluftsliv: Butcher’s Crossing av John Williams

Ett Western-äventyr med djup och ingående beskrivningar av hantverk och vedermödor i vildmarksmiljö. Butcher’s Crossing är en bladvändare för friluftsfolk. Här är vår recension.

I en skumpig diligens anländer Will Andrews till det lilla och dammiga Butcher’s Crossing. Efter avslutade juridikstudier på Harvard har han tagit med sitt sparkapital ut hit till civilisationens gräns. Planen är att ta sig vidare ut i vildmarken och han vill, som han själv säger: ”Lära känna landet”. Men i det ligger också vilja att finna sitt egna, sanna jag.

Butcher's crossing av John Williams
Butcher’s Crossing finns inbunden och som ljudbok. Snart kommer den även i pocket.

På dagarna befolkas gatorna i Butcher’s Crossing av sexarbetare, handlare och buffeljägare, som på grund den intensiva jakten börjar få svårt att hitta de stora tusenhövdade hjordar som en gång strövade fritt i omnejden. Trots det finns här en framtidstro som baseras på utsikterna om att orten snart ska få en egen järnvägsstation.

Snart stöter Andrews på jägarveteranen Miller. Grov, ärrad och med en enda brinnande, ouppfylld önskan; att få återvända till den svårtillängliga dal som han upptäckt för nio år sedan och där den sista stora bisonhjorden väntar på att skjutas av, flås och säljas som högsta mode på pälsmarknaden.

Andrews är ute efter äventyr och Miller behöver kapital. När de kommit överens skaffar Miller utrustning och raggar upp ett lag. Millers enarmade, whiskeypimplande och bibelsnattrande kamrat Charlie Hoge ska stå för markservicen. Med på resan ska också Schneider, en lejd så kallad ”skinner” vars funktion det är att flå de djur som Miller lyckas nedlägga och lära upp Andrews så gott det går i att hantera döda djurkroppar. De spänner kärran för en uppsättning oxar, packar den med krut och ammunition och sätter upp i hästsadeln. Så ger de sig av med Millers minnen och överlevnadsinstinkter som karta och kompass.

Som nutida friluftsmänniska är det enkelt att sympatisera med Andrews dröm om att hitta sig själv där ute i vildmarken. Men romanen påminner också om hur skoningslös naturen kan vara när den väl omfamnat sina gäster och offer. Parallellt löper historien om hur det kapitalistiska systemet lika nyckfullt kan utplåna både hela djurarter och mänskliga individer som råkar vara på fel plats vid fel tid.

Det fanns cirka 60 miljoner bisonoxar innan vilda västern skulle tämjas. I slutet av 1800-talet levde djuret på randen till utrotning och det var främst pälsen som drev jakten. Ofta lämnade kötte kvar att ruttna men ibland, som här på bilden samlades skelettdelar in för att användas som gödningsmedel. Foto: Burton Historical Collection, Detroit Public Library
Det fanns cirka 60 miljoner bisonoxar innan vilda västern skulle tämjas. I slutet av 1800-talet levde djuret på randen till utrotning och det var främst efterfrågan på pälsen som drev jakten. Ofta lämnades köttet kvar att ruttna men ibland, som här på bilden, samlades skelettdelar in för att malas ned till gödningsmedel.
Foto: Burton Historical Collection, Detroit Public Library

Butcher’s Crossing innehåller detaljerade beskrivningar av praktiskt vildmarksliv såsom jakt, slakt, överlevnad och bushcraft. Mot slutet av boken har läsaren fått undervisning i hur man flår en buffel, ett och annat överlevnadsknep och vad som kan gå fel vid svåra vad med stora ekipage. Men beskrivningarna går också in i Andrews egna upplevelser, särskilt under de umbäranden av trötthet, nedkylning, snöblindhet, törst och fysisk våld som naturen kommer att utsätta honom och hans reskamrater för. Och av den smärta som hans akademiska, hittills stillasittande, underkropp får utstå under de första dygnen av tillvänjning i sadeln som rytmiskt dunkar och skaver i hans kött och hud.

Boken har korrekt beskrivits som en western och äventyrsroman med djup. Det är en bladvändare som drivs framåt av sina fina, detaljerade beskrivningar av landskapet, hantverket, vildmarkstänkandet och skeendet. Läs den på turen, framför brasan eller när du bara vill drömma dig bort i äventyret.

Köp Butcher’s Crossing här:

Inbunden, ljudbok CD, ljudbok MP3 på CD, eller som e-bok – (inkomstlänkar – vad är detta?).

 

Dela med dina vänner