Fosnstraumen undervattensjakt
Smygandes med maximal fokus

Fundering kring UV-jakt

Fråga

Hej!
Jag har en liten fundering kring UV-jakt, jag är sugen på att pröva men är lite fundersam om jag har det som krävs för att kunna utföra det och ha roligt. Ungefär hur länge bör man klara av att hålla andan för att det skall vara värt att hålla på? Vad kostar det att hyra utrustning i runda siffror?

MVH Kristoffer

Svar

Hej Kristoffer – och tack för bra frågor!

Vad kul att du är intresserad av UV-jakt. Det är en fantastiskt kul, men också krävande, sport.

Vi rekommenderar att man lär sig grunderna i fridykning innan man börjar med UV-jakt – annars blir det lätt för mycket att hålla reda på i början. Du måste kunna tryckutjämna och känna dig bekväm i dräkt och fenor. Det är en stor fördel att kunna tekniker för att röra sig energisnålt i vattnet och komma ner i puls – då får du längre bottentider och större chans att få fisk. Det går att få mycket fisk på djup på 5-15 meter och dyktider runt en minut. Men även kortare tider kan funka och ibland går det att skjuta fisk från ytan.

I Fridykning.se:s system rekommenderar vi att man minst är på Nivå 2 innan man lägger till jaktmomentet.

Vi kan rekommendera kurserna på fridykning.se – vi har själva gått kurs där. Vi har också skrivit om Fridykarkommunen som verkar lovande.

Vi har hyrt utrustning från Frivannsliv i Bergen och har då betalat ca 300 NOK per dygn.

Hoppas att du får tillfälle att testa UV-jakt – hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller vill berätta hur det gick.

Mvh
Dan & Jonas

Dela med dina vänner