Fridykarkommunen - Linda Stenman, Christian Ernest, Sofia Tapani
Fridykarkommunen är en ny fridykarskola

Ny svensk fridykarskola

Tre personer i Sveriges fridykarelit har startat en ny skola för fridykning ihop. Vi har intervjuat en av dem som bland annat berättar hur djupt man brukar kunna dyka efter en avslutad nybörjarkurs.

Det har dykt upp en ny fridykningsskola i Sverige: Fridykarkommunen. Bakom satsningen står Christian Ernest, Linda Stenman och Sofia Tapani – ett rutinerat gäng med en antal rekord och mästerskapstitlar på meritlistan. Tillsammans tog de hem fyra guld, två silver och två brons i årets upplaga av fridyknings-SM och hjälpte också till att döma. Vi har ställt några frågor till Linda Stenman:

Linda Stenman fridykare instruktör Fridykarkommunen
Linda Stenman är en av personerna bakom nystartade fridykarskolan Fridykarkommunen. Foto: Christian Ernest.

Varför ska man börja fridyka?

-Av nyfikenhet – på havsmiljön och livet under ytan eller på vad som går att lära sig och hur man kan utvecklas som dykare.

-Vad har ni får råd till den som vill börja fridyka – vilka möjligheter finns?

Hitta en dykkompis! För man ska aldrig dyka själv, inte ens hemma i badkaret. En dykkompis kanske går att hitta i sin vänskapskrets eller i en förening som håller på med dykning. Därefter ska båda två lära sig hur man dyker säkert tillsammans, för vid fridykning ansvarar man både för sin egen och sin dykkompis säkerhet. Går man en kurs hos Fridykarkommunen, så lär man sig bland annat hur man fridyker på ett säkert sätt.

Varför har ni startat Fridykarkommunen?

-Alla vi tre har fridykt i flera år, antingen som ett nöje, avs ett intresse för världen under havsytan, och för att utmana oss själv och gillar att träna. Men vi kände att vi även kan lära andra att hålla andan och fridyka så i vintras utbildade vi oss till fridykningsinstruktörer inom den internationella organisationen AIDA.

Vad får man lära sig?

-Nybörjarkurserna fokuserar på grundläggande teoretisk kunskap om kroppens andningsfysiologi och hur vi påverkas av ett ökat tryck. Men mesta tiden läggs på praktiska övningar i både bassäng och i havet. Övningarna görs för att eleverna ska förbättra sin egen dykning och kunna ansvara för sin dykkamrats säkerhet. Det blir tre intensiva dagar!

Vad kan en nybörjare förvänta sig av en kurs?

Linda Stenman SM fridykning 2013
Målet är att kunna kunna dyka ner till 16 meters djup efter avslutad kurs. Foto: Christian Ernest.

-Målet är att man ska kunna hålla andan i två minuter, kunna dyka ner till 16 meters djup samt att kunna simma med fenor 40 meter under vattnet i en bassäng. Detta är något som de flesta klarar av med rätt vägledning. Men det viktigaste är att man vet hur man fridyker säkert, både i havet och i bassäng.

Var finns ni och var håller ni kurser och workshops?

-Vi bor i Göteborg, men är mobila och det finns många delar av fridykning och andhållning som kan övas både på land och i en bassäng.

Ligger fokus mest på tävling och prestation eller fridykning i naturen som rekreation?

-Vi personligen vill inte särskilja dessa olika aspekter av fridykning. Det vi lär oss eller tränar upp genom att simma längder i en bassäng eller ner och upp längs en lina i havet, det har vi nytta av när vi är ute och hälsar på eremitkräftor och blågyltor. Det blir så mycket roligare att lugnt och avslappnat sväva vid en klippvägg och titta efter fiskar, än att vara spänd och stressad och bara kan dyka ner och vända innan man ens sett fisken. Samtidigt är det en härlig känsla att utvecklas och få bättre teknik och bli bättre tränad fysiskt och mentalt av att träna mer för att dyka djupt eller långt.

Undervisningen sker enligt AIDA-systemet och ger internationella fridykarcertifikat. Mer info finns på Fridykarkommunens hemsida.

 

Dela med dina vänner