Slipp skoskav genom att följa råden i vår guide

Hur du undviker skoskav på vandringen och skidturen

Skoskav är en av de vanligaste skadorna på lederna som i värsta fall orsakar en förkortad eller avbruten tur. Ett skoskav kan ta över en vecka att läka och kan göra det omöjligt att fortsätta vandringen. Så här gör du för att slippa helikoptertransport ut ur vildmarken på grund av trasiga fötter.

 

Före vandring

Välj rätt storlek på skorna. En för liten sko ger ökat tryck över hela foten. En sko som är för stor glider mer mot huden och skapar friktion. En lite för liten sko kanske kan lästas ut, medan skav från en lite för stor sko lättare kan förebyggas med t.ex. tejp. Tänk på att fötterna kan svälla upp till en halv storlek vid vandring, och att du ska kunna få plats med dubbla strumpor (se nedan).

Gå in dina skor. Och dina fötter. Det handlar dels om att skorna ger med sig lite men också om att olika skor påverkar rörelsemönster, muskelaktivering och belastning på leder på olika sätt. Därför behöver skor och fötter vänja sig vid varandra. Om skon ändå inte känns helt bra kan en skomakare rätta till ett flertal problem. Om pjäxan eller kängan är gjord i läder.

Glidmedel. Minska friktionen på ställen som du brukar få skavsår på. Ett alternativ är att använda glidmedel, typ Body Glide. Om du väljer att tejpa så testa en vecka innan du ger dig av. Klistret i tejpen kan nämligen ge eksem.

Vårda dina fossingar. Klipp tånaglar. Slipa förhårdnader och smörj in torr hud.

 

Under vandring

Stanna och tejpa eller sätt på glidmedel eller skavsårsplåster så fort du känner smärta.

Bär dubbla strumpor – gärna med tår. På så vis sker friktionen mellan strumporna och du får bättre transport av fukt bort från foten. Bär ett par tunna ull eller syntetstrumpor innerst. Utanpå det en tjockare socka av ull. Se till att det inte bildas några veck.

Det kan låta varmt med dubbla strumpor under till exempel sommarvandringar men det blir oftast behagligare än att bara bära ett par. Tåstrumpor kan hjälpa mot skav mellan tårna och bättre transport av fukt bort från foten.

Välj strumpor i ull. Ullstrumpor håller foten torr och varm och håller sig fräscha längre än bomullstrumpor, som lättare fungerar som våtvarma omslag = idealiska för skavsår.

Lufta fötterna. Så ofta du kan. Passa på när du pausar.

 

Om du trots allt får skav – så behandlar du sår och blåsor

– tvätta med tvål och vatten eller våtservett. Flytande tvål är lättast.

– sätt på skavsårsplåster typ Compeed.

– ta inte hål på en blåsa om du inte måste. Den skyddar huden som bildas. Att punktera en blåsa innebär en större infektionsrisk.

– använd skavsårsplåster som lindrar och avlastar.

– Värm plåstret i handen och sätt det över blåsan eller såret på ren och torr hud.

– använd filtringar för att avlasta såret/blåsan

Dela med dina vänner