kajak koster fjällbacka

Paddla kajak i Fjällbacka skärgård och Kosteröarna

”One of the world’s last great wilderness areas” – CNN Travel

Du blickar ut mot havet och ser en räktrålare försvinna bakom horisonten. Glasögonen är märkta av saltstänk. Likt ett pärlband reser sig kobbar och skär ur havet och visar upp sina kala slipade hällar. Här i havsbandets utkant finns både lummiga skogsbeklädda öar och karga väderbitna granitklippor. I djupet finns Sveriges enda marina nationalpark – Kosterhavets nationalpark med över 6000 djur och växter. Längre in hittar du små fiskelägen med skaldjur i världsklass. Välkommen till Bohusläns och Fjällbackas skärgård på västkusten.

Kosterhavets nationalpark
 • Sveriges första marina nationalpark (2009)
 • 400 kvadratkilometer varav 98% är under ytan.
 • 6000 arter av växter och djur under ytan, lika många ovan
 • Sveriges 4e största nationalpark efter Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta
 • 200 unika djur och växtarter

Läs mer om Kosterhavets nationalpark:
Kosterhavets nationalpark
Västsveriges sida om Kosterhavet

Skärgården i Bohuslän benäms ofta som Sveriges vackraste. År 2013 utsågs “kajakpaddling i Bohuslän” av CNN travel som ett av “the world’s last great wilderness areas”. Om du inte redan har satt paddeln i dessa vatten är det hög tid. Glöm inte ta med snorkel och cyklop!

Bohusläns skärgård består av flera olika skärgårdar. Från Marstrand och Tjörns skärgård i söder till Strömstads skärgård i norr. Du kan med enkelhet välja om du vill hålla dig i innerskärgården för en tryggare resa eller om du vill bege dig ut i kustbandet och känna på öppet hav i Nordsjön. I ytterskärgården finns spåren från havets årtusenden av smekningar av kobbar och grynnor.

Tur och tältförslag

Här beskrivs en femdagarstur från Grebbestad till Kosteröarna och tillbaka. Turen går via Långeskär, Ramsö, Kosteröarna, Ramsökalven och Ulsholmen. För denna tur rekommenderas tidigare erfarenhet av paddling, gärna i havskajak. Rutten är exponerad mot öppet hav på flertalet av sträckorna och turen bör enbart göras vid bra väder. Kontinuerligt uppdatering av väderprognosen bör också göras vartefter turen fortgår.

Ruttförslag och lämpliga tältplatser är markerade på kartan nedan. Några av tältplatserna är direkt på klipporna och du bör ha liggunderlag som är tjockt nog för att klara en natt på berget. Proviantera kan du göra kosteröarna.

Kajak Koster Ulsholmen Fjällbacka
Kvällsfiske på väg ut mot öppet hav

Hyr kajak

I Grebbestads hamn ligger Nautopp (tidigare Kajakcenter) som har stort utbud av kajaker för uthyrning. Här finns parkering och du bär lätt med dig din packning alternativt lånar en kärra. Kajakcenter har även en butik om du har glömt något eller behöver uppgradera något i din personliga utrustning. Ni finner även Skärgårdsidyllen i Grönemad, Grebbestad med utbud av både enkel och dubbelkajaker i plast, glasfiber och kolfiber/kevlar.

Karta över rutten

Karta med lämpliga tältplatser och dagsetapper finner du nedan.

Sevärdheter längs rutten
 • Skaldjursfrossa i Grebbestad
 • Promenera till hamnen i Ramsö och njut av solnedgången
 • Ramsö erbjuder många badmöjligheter längs sin östkust. Kändast är Storesand
 • Upptäck vackra Nord- och Sydkoster
 • Nyfångade skaldjur på Kosteröarna
 • Snorkla längs med Ramsökalvens sydvästra spets
 • Snorkla och fiska utanför västra Ulsholmen
 • Goda möjligheter att se säl längs hela rutten

– Tältplatserna är markerade med rött.
– Sträckan är markerat med linjer i olika färger.
– Markera en sträcka för mer information.
– Totala sträckan är ca 40 sjömil vilket betyder att du i snitt paddlar 8 sjömil (ca 15 km) per dag.

Dag 1: Grebbestad till Långeskär

kajakcenter grebbestad
Förberedelser inför Tjurpannans ökända vatten – Kajakcenter Grebbestad hamn
Du lämnar Grebbestads hamn efter att ha stuvat kajakerna på kajakcenter och styr i västlig riktning ut ur hamnen. Längs med hamnen ligger restaurangerna och pubarna tätt och under högsäsong hörs livemusik från flera av ställena. När du vänder dig om ser du den taggiga siluetten från de röda sjöbodarna. Båttrafiken in och ut ur hamnen är relativt livlig så var vaksam och se till att kajaken syns.
Till Långeskär är det ett par timmars paddling i lugnt tempo. Sista sträckan innan Långeskär passeras Tjurpannans naturreservat. Tjurpannans vatten är kända för att kunna bli mycket stökiga vid västliga vindar. Området är helt exponerat mot öppet hav, med kraftiga strömmar vilket ger oberäkliga, höga och toppiga vågor. Dessa vatten kräver försiktighet. Ungefär halvvägs på öppet hav passerar du fyren Väcker. Fyren är känd för spektakulära skådespel när det blåser storm.
Strax innan Långeskär passar du Ulsholmen vilket är en populär övernattningsö med bra skyddande vikar i både väst och öst. För den som vill ha tältgrannar rekommenderas denna ö. Långeskär ligger 15 min bort och är betydligt ensligare. Här finns en lång djup vik som ger bra skydd från alla vindriktningar och bra upptagningsmöjligheter för kajakerna. Grässlänten ovanför stranden fungerar utmärkt som tältplats och det går att ta sig ett friskt, salt dopp i lagunen.
väcker fyr tjurpannan bohuslän
Lugnt väder utanför Väcker fyr – Tjurpannan
långe-skär fjällbacka kajak
Tältplats på Långe-skär

Dag 2: Långeskär till Ramsö

ramsö koster kajak
Svalkande dopp i Kosterhavet – norra Ramsö
Ramsö ligger strax sydost om Kosteröarna och är del av Kosters skärgård. Det finns en liten hamn på öns västra sida och längs östra delen ett flertal badvänliga sandstränder. Den som vill ha stranden för sig själv lägger till på norra delen av ön (se karta). Härifrån går små, lummiga promenadstigar över till öns västra del och hamnen. Promenaden går över ängar med högt gräs och passerar flertalet av permanentbostäderna. På Ramsö ska det även finnas tornfalk.
Sträckan Långeskär till Ramsö paddlas på några timmar. Färden över den 247 meter djupa Kosterfjorden går från innerskärgård till ytterskärgård och är helt exponerad för öppet hav. Kolla alltid prognosen innan du ger dig av och var extra noga med väderuppsikten på denna sträcka.

ramsö storesand bohuslän kajak
Utsikt från stranden Storesand, Ramsö
ramsö kosterhavet
Tältplats Ramsös nordöstra del
ramsö getholmen koster
Getholmen på Ramsö

Dag 3: Ramsö – Kosteröarna – Ramsökalven

kajak koster
Utanför Strömstad ligger Sveriges västligaste ögrupp med permanentboende
Från vackra Ramsö är det cirka en timmes paddling till Kosteröarna. Kosteröarna består av två öar, Nordkoster och den dubbelt så stora Sydkoster. Ögruppen utgör Sveriges västligaste öar med permanentboende – cirka 300 personer bor här året om. Här kan du promenera längs vackra bygator, ta ett svalkande dopp, hyra cykel, besöka Nordkosters fyrar och äta färska skaldjur på någon av de många små restaurangerna. I kanalen mellan Syd- och Nordkoster seglar stora och små båtar in för att lägga till vid någon av Kosters många restauranger. Se till att du syns väl när dessa bjässar kör förbi nära dig.

Kosteröarna och dess skärgård är Sveriges artrikaste havsområde. Vattnet här är mycket klart. Vackra skogar sjögräs reser sig från botten och svajar långsamt fram och tillbaka och ger livskraft åt Kosterhavets marina undervattensmiljön. Med över 6000 unika arter rekommenderas en snorkeltur i dessa vatten – de är Sveriges bästa.

Ett fint ställe att ta sig an en snorkeltur är längs med Ramsökalvens sydvästra spets där också tältplats för natten slås upp direkt på klipporna. Det är en upplevelse att sitta på den varma klipphällen och ta in utsikten när solen går ner över havshorisonten.

taltplats ramsökalven kajak
Tältplats på Ramsökalven. I fjärran Ursholmarna och dess fyrplats.
kajak ramsökalven
Upptagningsplats på södra Ramsökalven

Dag 4: Ramsökalven till Ulsholmen

koster ulsholmen kajak
Kosterfjorden är 247 meter djup
snorkling ulsholmen fjallbacka
Snorkling utanför Ulsholmen
Utanför Ulsholmens västra strand ligger en liten vacker ö med platta klippor lämpliga att slå upp tält på. Här går vattnet som i ett U mellan ön och Ulsholmen och erbjuder mycket fina snorkelmöjligheter. Här finns även ett antal olika platser att ta upp kajakerna på. När du har snorklat klart kan du paddla rak ut i västlig riktning och prova fiskelyckan. Du kan bland annat få torsk och med lite tur även se säl. Vill du istället hålla dig på land kan du ta dig över till Ulsholmen och bestiga topparna och njuta av utsikten. Ulsholmen erbjuder även promenadstråk för den som vill utforska ön. Ett alternativt är att bege sig till den västra delen och titta på skådespelet när havsvågorna rullar in mot klipporna.

Varje år arrangeras en “hemlig” musikfestival; “Secret Island Nation” på Ulsholmen. Festivaldeltagare från hela världen kommer för att dansa till techno i naturlig miljö. Festivalen av stapeln i början av augusti.

kajak ulsholmen bohuslän
Kvällspaddling runt Ulsholmen
tält ulsholmen bohuslän
Avkoppling på Ulsholmen

Den sista och femte dagen går paddlingen från Ulsholmen till Grebbestad. Sträckan är samma som paddlas dag ett.

Komplett personlig utrustingslista – gör packningen enkel

utrustningslista-kajakLadda ner Kajak och Äventyr’s personliga utrustningslista för dig som ska ut och paddla kajak. Perfekt som checklista inför expeditionen. Anpassad för vår/sommar/höst. Ladda ner den helt gratis här.

Text: Jonas Skarstam

Dela med dina vänner