OMM Mountain Raid Pants
OMM Mountain Raid Pants

OMM Mountain Raid Pant, isolerande byxa – recension

Byxorna i artikeln skickades till oss för test och utvärdering varefter vi båda valde att köpa loss ett par byxor och en fotkapsel var. OMM Mountain Raid Pant utgör numer en standarddel i vår utrustning när vi vandrar och tältar under 4 säsonger. 

Den här recensionen innehåller annonslänkar. Det innebär ingen extra kostnad för dig men vi får en liten provision om du väljer att handla något efter att ha klickat på länken. (read this review in english here)

“Dessa byxor är ett av de bästa friluftsklädesplagg jag äger och har revolutionerat mitt kläd- och sovsystem på fjället.” – Carl Piehl på mat-uteliv.se

Byxan som är en sovsäck 

OMM Mountain Raid Pant är en isolerande mellanlagersbyxa som också kan användas som ytterbyxa då den också är vindtät. Den passar som förstärkningsplagg för fyrasäsongersbruk men kommer för många att ensam kännas som för lite isolering under riktigt kalla vintertemperaturer. Den har hellånga dragkedjor på insidan av benen som i sin unika konstruktion går att göra om till en midjekort sovsäck – och även möjliggör att få på sig byxorna utan att dra dem över skorna. Sammanfattningsvis är OMM Raid Pant en bra byxa både för den som letar efter en bra isoleringsbyxa och den som dessutom vill kunna boosta sitt sovsystem, eller till och med skippa sovsäck eller quilt. 

Hellånga dragkedjor 

Hellånga dragkedjor gör det lätt att dra byxan över ett par skor. Men den här byxan går också att sätta på sig genom att dra byxlinningen över axlarna ner till midjan och sedan stänga blixtlåsen. Det innebär att man inte ens behöver lyfta på fötterna, antingen genom att stå på ett ben eller sätta sig ned, men också att man inte riskerar att smutsa ner byxan mot marken eller genom att komma åt den med smutsiga skor och kängor. Det förutsätter dock att man inte är bredare runt axlar och mage än byxans midjemått. 

Förstärker din sovsäck och sovsystem 

Anledningen till att dragkedjorna sitter på insidan på de här byxorna, och inte på utsidan som är det vanliga, är att de kan göras om till en kjol som tillsmannans med en fotkapsel (säljs som tillbehör) utgör en kort sovsäck som når till midjan, en så kallad elefantfot. För den som verkligen vill banta sin packning kan den tillsammans med en varm jacka ersätta sovsäcken helt. För oss är den stora vitsen att den kan förstärka en sovsäck eller quilt, och vi upplever att den ger ett varmare system jämfört med att bara sova i byxorna. Det ska dock sägas att som sovsäck är den ganska tight, vilket är bra eftersom den då passar för de flesta sovsäckar och quiltar, men den som gillar att kunna sprida ut sina ben kan den upplevas som trång.  

Byxan går att koppla ihop med OMM Mountain Raid Jacket (vilket vi inte provat). 

Isolerar även under fuktiga förhållanden 

OMM Mountain Raid Pants är isolerade med 60 gr/m2 syntetisk Primaloft GOLD ECO. Fördelen mot isolering i dun är att den isolerar även när den är blöt, vilket är vettigt för just en byxa eftersom den riskerar mer kontakt med snö och fuktig underlag än till exempel en jacka. Nackdelen är att den isolerar lite sämre per vikt, men då gäller jämförelsen när dunet är torrt. 

En tydlig uppgradering av kläduppsättning och sovsystem 

Byxornas dubbla funktion gör att vi både kan ha mer komfort i form av att varma brallor på kvällen och antingen mer marginal i vårt sovsystem om temperaturen skulle falla eller ta med en lättare sovsäck eller quilt och stärka upp med omzippade Raid Pants. 

För oss är OMM Mountain Raid Pant en tydlig uppgradering av både vår kläduppsättning och vårt sovsystem eftersom de både ersätter ett tjockare par underställsbyxor, samt förstärker, eller vid varmare temperaturer tillsammans med isolerande jacka till och med ersätter sovsäck och quilt. 

Passform: 

Vi upplever att passformen är god trots lösningen som gör det möjligt att göra om byxan till en kort sovsäck. För Jonas på 175 cm och 62 kg passar storlek Medium bra och för Dan på 187 cm och 89 kg passar storlek Large bra.  

God passform i storlek M för modell som är 175 cm lång och vikt 62 kg.

Specifikationer (från tillverkaren): 

Vikt: 275 g (storlek M) 
Material:  
Ytter- och innertyg: 100% Nylon (Point Zero®). 
Isolering: 100% Polyester (PrimaLoft® Cross Core Gold ECO 60g fill) 

Både byxan och fotpodden packar relativt smått för att vara syntetiskt isolering.

Fördelar: 

  • Isolerar bättre än dun vid fukt 
  • Hög kvalitet på isolering och tyg 
  • Bra passform och riktigt sköna
  • Unik funktion som dubblar som kort sovsäck / förstärkning av sovsystem 
  • Hellånga dragkedjor gör att byxorna går att ta på sig utan att ta av skor, och till och går att dra över huvudet. 

Nackdelar: 

  • Tyngre än alternativ med dun och utan dragkedja 
  • Lite pill med dragkedjorna när man ändrar från byxa till sovsäck och tillbaka. 
Dela med dina vänner