test ergobaby performance

Test av Ergobaby Bärsele Performance Ventus

Kajak & Äventyr testar: Ergobaby Bärsele Performance Ventus

Lätt, smidig och ultrabekväm. Det tyckte även Maia 3,5 år som älskade att både sova och åka i selen. Läs vårt test av Ergobaby Performance Ventus.

Ergobaby Performance Ventus är enligt produktbeskrivningen lättviktsbärselen för äventyrliga föräldrar som älskar naturen. Vi testade den under några dagar i Jämtlandsfjällen med dagslånga vandringsetapper i kuperad terräng.

ergobaby performance ventus

Ergobaby Performance Ventus är framtagen för att passa aktiva familjer med fokus på att skapa en så lätt och luftig sele som möjligt utan avkall på komfort och ergonomi. Materialet är delvis mesh för maximal luftighet. Selen klarar barn upp till 4 år och max 20 kilo. Axelremmarna är C-formade för att passa bra när man bär barnet på ryggen. Selen har även ett inbyggt solskydd med 50+ UV skyddsfaktor och utger sig för att passa varma förhållanden. Selen är utformad så att barnet sitter i så kallad grodposition vilket ska vara skonsamt för höft och rygg.

– Pappa, jag vill åka på din rygg igen

Selen är mycket lätt och perfekt att ta med sig på dagsturer. Den går lätt att stuva ner i en annan ryggsäck och tar inte mycket plats. Selen sitter mycket bra på kroppen. Efter flera dagars vandring med många timmar med barnet på ryggen upplevde vi inga skav och ingen trötthet i ryggen. Höftbältet avlastar bra och sitter bekvämt. De vadderade kroppsformade axelremmarna justeras enkelt efter att barnet satt sig i selen. Upplevelsen efter flera timmar med barnet på ryggen är att selen och barnet är en del av kroppen. Selen är följsam och även vid svårare passager följer selen och barnet med kroppen på ett bra sätt.

Det var inte helt lätt att få ner Maia i selen själv – då behövde vi ofta vara två för att få till det på ett bra sätt. Att släppa av barnet gjordes däremot enkelt genom att gå ner på knä och knäppa upp selen. En reflektion är att det blir väldigt varmt mellan barnet och ryggen. Trots att selen är tillverkad i luftiga material för att ge bra ventilation och maximal komfort upplevdes selen som för varm just här. Värmen mellan barnet och ryggen resulterade i att barnet och den som bar svettades och båda blev blöta.

ergobaby performance test
Det är en mysig känsla att vandra med barnet tätt inpå ryggen.
Under dagsturerna satt Maia flera timmar i selen. Hon gillade verkligen att sitta och åka i den och ibland fick vi insistera att hon faktiskt fick gå en bit själv för att röra på sig lite också. Normalt sover hon inte på dagen men under de dagarna vi vandrade somnade hon lätt varje dag, ibland i flera timmar. Innan hon somnade lärde hon sig att själv stoppa in händerna mellan ryggen och axelremmen för att inte händerna ska hänga och dingla. Under sovpassen fungerade det inbyggda solskyddet utmärkt att fixera huvudet med. När hon inte sov satt hon och pratade och hejade på den som bar. Hon klagade aldrig på att något var obekvämt eller skavde.

Test av Ergobaby Performance Ventus
  • Dagsetapper gjordes med utgångspunkt från Storulvån i juli
  • Vandringen gjordes i både solsken och regn
  • Barnets vikt 13 kg
  • Barnets ålder 3,5 år
  • Barnet bars enbart på ryggen
  • Läs mer om Ergobabys produkter
ergobaby sover
Maia somnade lätt och sov mycket gott, ibland flera timmar i selen.

Sammanfattning

Ergobaby Performance Ventus håller vad den lovar. Selen sitter perfekt på ryggen och är mycket lätt. Barnet sitter bra och klarar att åka många hela dagar i sträck utan problem. Det som vi upplevde som mindre bra var att det var svårt att själv sätta i barnet, samt att det blev snabbt för varmt mellan barnet och ryggen.

Plus
– komfort
– lätt vikt
– passform
– barnet trivs

Minus
– svår att sätta barnet i selen själv
– för varm mellan kropp och barnet

Kajak & Äventyr har inga direkta affärsmässiga relationer till Ergobaby. Testet gjordes på initiativ av Kajak & Äventyr med utrustning som lånats av Ergobaby.
ergobaby performance

ergobaby performance fjällen

Dela med dina vänner