grösslingarna fridykning
Foto: Annelie Pompe

Världens mest fantastiska platser för fridykning

I en artikel på redbull.com listas några av världens mest fantastiska platser att fridyka på. För den som inte just har bokat en jorden-runt-biljett eller råkar ha flera hundra tusen eurobonuspoäng kommer här några tips för fina dyk i nordiska vatten.

Läs hela rebull-listan här

Upplev ett möte med sälen

Var: Grösslingarna
Varför: Vänliga sälar bor här.

grösslingarna fridykning
Foto: Annelie Pompe
Annelie Pompe är en världens bästa fridykare. I sin blogg beskriver hon mötet med sälar på Grösslingarnas klippor i Göteborgs skärgård.
-Så sade någon att de var precis runt hörnet. Alla visste vilka ”de” var. Vi snorklade över undervattensskogen av tång. Jag tittade upp precis när ett stort huvud sköt upp ur vattnet framför mig. Jag tror att jag slutade andas. Vi bara tittade på varandra. Sedan möttes vi igen under vattenytan, berättar Pompe på sin blogg.

Dyk med valar i Sverige

Var: Spetsen på Kullaberg
Varför: För chansen att få se tumlare.
tumlare-fridykning
Under sommaren 2014 gjordes 300 observationer av tumlare vid Kullaberg.
-Det är väldigt mycket tumlare vid Kullaberg. Och det är högre aktivitet vid spetsen och in mot Djupadal än på andra ställen. Det är troligtvis på grund av att det är mer föda vid spetsen. Det är ganska så strömt vatten där och bottnen är bra för fisken, säger Johanna Stedt, marinbiolog i en intervju med Lokaltidningen Höganäs.

Vilt vackert och massor av fisk

Var: Öygarden, Bergen
Varför: Havet kokar av fisk. Och det är tillåtet att skjuta ett par av dem till middag.
fridykning-bergen
Havet som Öygarden skärgård ligger i är kallt, salt och strömt. Det finns mycket fisk att se på och med rätt tajming går det att flyta in och ut i fjorden med tidvattenströmmen.

Bäst för djupdyk

Var: Stenbrottet i Sala
Varför: Vattnet är skyddat, klart, och djupt. Perfekt för djupträning på lina.

Dela med dina vänner