fjällräven sylarna
1928 fridlystes fjällräven

Fem vanliga misstag på fjällvandring

Våra kroppar är gjorda för att ta sig fram i naturen. Men våra hjärnor kan ha glömt ett och annat trick och knep när de kommer direkt från civilisationen ut i det vilda. Här är fem vanliga misstag som är enkla att undvika.

packa tungt1. Packa för tungt

En för tung packning kan beror dels på att vissa utrustningsdetaljer väger för mycket men också på för många bra-att-ha-saker. Genom att välja sovsäck, liggunderlag, ryggsäck och tält i lätta varianter kan stora vinster göras. För den som redan har en utrustning gäller det istället att prioritera. Vanliga saker som går att lämna hemma är: extra ombyten, yxa, böcker, inneskor, extra mat och godis. I de svenska fjällen går det dessutom oftast att gå utan att bära med sig något vatten. Här finns en detaljerad utrustningslista för vintertur där ryggsäcken väger ca 10 kg. Läs också mer om våra utrustningstips här.

pausa i tid2. Pausa för sent

Med bara tre kilometer kvar till stugan eller tältplatsen kan det vara frestande att ”kämpa på” trots att kroppen säger att den behöver mat och vila. Den som inte är på gränsen till avsvimmad klarar säkert sig ända fram i mål men risken är att hela kvällen får tillbringas liggande – eller att hela nästa dag går åt till återhämtning, Med lågt blodsocker är det svårt att fatta beslut att göra en ansträngning nu, som till exempel att hitta lä och laga mat, som lönar sig senare med pigga ben dagen efter. Men det är oftast värt det. Läs mer här om varför fjällturer ofta tar längre tid än beräknat.

3. Klä sig för varmt

En vanlig syn på fjället är vandrare som går i regnkläder fast det inte regnar. Det första de gör när de kommer fram är ofta att ta av sig sina skalplagg för att vädra ut. Att gå i flera timmar med för hög arbetstemperatur tröttar ut kroppen och huvudet i förtid – och det är helt onödigt. Komforten ökar väsentligt för den som går rätt klädd, och det går att vandra eller skida betydligt lättare klädd än många tror, så länge man rör på sig. Om det inte regnar eller blåser väldigt mycket är en vindblus ett mycket bra alternativ till täta membranjackor och kan vara det plagg som används huvuddelen av tiden. Den väger dessutom väldigt lite. Att klä sig rätt innebär antingen att huttra lite de första hundra metrarna innan kroppen fått upp värmen eller göra ett planerat stopp strax efter avfärd. Det kräver också att man drar på sig förstärkning när man stannar. I vilket fall är det mödan värt.

skoskav vandra4. Vänta med att åtgärda skoskav

Ett vanligt misstag är att vänta med att åtgärda skav eftersom det inte känns så farligt, kanske ”bara” till nästa rast eller till man kommit fram. Då har skavet garanterat förvärrats och det kan ha bildats blåsor. När skavet verkligen börjar göra ont har det antagligen redan bildats blåsor och foten kommer smärta i flera dagar framöver. Så fort ett skoskav börjar kännas är det dags att ta hand om det med tejp och skoskavsplåster. Det är alltid värt att ta omaket att dra av kängorna och tejpa NU jämfört med att dras med värkande fötter i flera kilometer framöver. Det finns exempel på människor som fått flygas ut med helikopter på grund av skoskav.

Läs mer: Hur du undviker skoskav på vandringen och skidturen

vandra yxa5. Använda kniv, yxa och såg i onödan

Kniven är för många oumbärlig på turen. Och visst är det härligt att karva en rökt korv framför brasan. Men kniven är också farlig eftersom den kraftigt ökar sannolikheten att skada sig själv, sin kamrat eller känslig utrustning. Om den överhuvudtaget ska med ska den användas så sparsamt som möjligt, och då med stor försiktighet och vana. Detsamma gäller yxa och såg. Konsekvenserna av ett sår kan bli så mycket större ute i naturen än hemma. Den som använder kniv, yxa eller såg på tur bör också använda dem regelbundet hemma för att de inte ska kännas ovana i fält. Och korv går ju som bekant utmärkt att skiva innan man ger sig av hemifrån.

TEXT: Dan Roupe

Dela med dina vänner