Kan man flyga under vattnet? Vi har testat Subwing, en vinge som tar dig ner i djupet för att ljudlöst och i slow motion sväva fram under vattnet.
- Subwing Honeycomb Hexagon
- Mask
- Snorkel + Fenor (valfritt)
- Rep
- Go Pro fäste (valfritt)
- Gummijolle med motor
Känslan av att flyga under vattnet bland förvånade fiskar, bottenlevande växter och skrovliga klippväggar är härlig. Ljudlöst svävar vi fram under vattnet och styr mjukt och kontrollerat genom vattnet med vingen. Med ett enkelt grepp roterar vi 180 graders och upplevelsen får en ny dimension när flygturen fortsätter upp och ner. Det krävs bara en liten ansträngning för att hålla sig kvar och därför blir dyken avslappnade och långa.
Kajak & Äventyr har testat undervattensflygning med en Subwing under en segling i Kroatien. En Subwing består av två vingar som är ihopkopplade till en stor vinge via en led i mitten. Med linor infästa i vardera vinge dras Subwingen efter en båt. Dykaren fattar tag i greppvänliga plattor längst fram på vardera vinge och hänger efter vingen när den gör fart genom vattnet.
Genom att vinkla vingen upp eller ner dyker eller stiger man i vattnet. Eftersom vingen är ledad i mitten kan man vinkla vingarna åt olika håll och då få en spinn eller rotation genom vattnet. Det finns även ett handtag i mitten längst bak mellan vingarna för enhandsfattning om djupet och dyket kräver tryckutjämning. Rekommenderad längd på linan är 15 meter men för att göra dyk ner till tio meter bör längden dubblas. Lämplig fart är cirka tre knop. Då är styrningen vingen enkel och precis och det blir inte för stort motstånd i vattnet.
Subwing finns i tre olika modeller där vi testat den billigaste, enklaste och minsta modellen som är gjord i ABS plast: Subwing Honeycomb. Vingen finns även i glasfiber eller kolfiber och priset varierar mellan cirka 2500 kr – 7500 kr. En Subwing tar inte mycket plats eftersom vingarna är separata och enkelt kan tas isär. Vikten på en Subwing Honeycomb är cirka tre kilo och den är enkel att ta med i resväskan eller handbagage på flyget.
Vi provade även att åka två personer på samma Subwing. Vi höll oss i varsin vingdel som styrdes individuellt. Vid pardykning är det lämpligt att prata ihop sig innan och komma överens om hur man ska kommunicera med varandra under dyket för att synka och tillsammans styra vingen dit man vill.
- Kräver att man är simkunnig och gärna vattenvan men ej någon annan förkunskap
- Kräver ingen speciell fysik
- Behållningen är större vid bra sikt och vid djup där man kan se botten
- Enkelt att lära sig
- Rolig redan på några meters djup (dvs även för de som ej kan tryckutjämna)
- Behöver ej kunna hålla andan länge
- Passa alla åldrar
Subwing är en norsk uppfinning som föddes på en segelbåt i de klara grekiska vattnen. Läs mer om Simon Sivertsen och hans Subwing på www.subwing.com.
Text & Foto: Jonas Skarstam
Kajak&Äventyr har inga affärsmässiga relationer eller andra bindningar till Subwing. Testet gjordes på initiativ av Kajak&Äventyr med utrustning som lämnades tillbaka till Subwing efter utfört test.