subwing
Mitt i en 360 spin, här upp och ner.

Flyga under vattnet? Vi testar fridykning med Subwing

Kajak & Äventyr testar: Subwing

Kan man flyga under vattnet? Vi har testat Subwing, en vinge som tar dig ner i djupet för att ljudlöst och i slow motion sväva fram under vattnet.

subwing-honeycomb
Testutrustning undervattensflygning med Subwing
 • Subwing Honeycomb Hexagon
 • Mask
 • Snorkel + Fenor (valfritt)
 • Rep
 • Go Pro fäste (valfritt)
 • Gummijolle med motor

Känslan av att flyga under vattnet bland förvånade fiskar, bottenlevande växter och skrovliga klippväggar är härlig. Ljudlöst svävar vi fram under vattnet och styr mjukt och kontrollerat genom vattnet med vingen. Med ett enkelt grepp roterar vi 180 graders och upplevelsen får en ny dimension när flygturen fortsätter upp och ner. Det krävs bara en liten ansträngning för att hålla sig kvar och därför blir dyken avslappnade och långa.

Shit vilken respons när man vrider på den. Det är verkligen som att flyga. – Fredrik Fyhr, testpilot
subwing
Det räcker med en 2 hk motor och en gummijolle för att flyga under vattnet

Kajak & Äventyr har testat undervattensflygning med en Subwing under en segling i Kroatien. En Subwing består av två vingar som  är ihopkopplade till en stor vinge via en led i mitten. Med linor infästa i vardera vinge dras Subwingen efter en båt. Dykaren fattar tag i greppvänliga plattor längst fram på vardera vinge och hänger efter vingen när den gör fart genom vattnet.

Genom att vinkla vingen upp eller ner dyker eller stiger man i vattnet. Eftersom vingen är ledad i mitten kan man vinkla vingarna åt olika håll och då få en spinn eller rotation genom vattnet. Det finns även ett handtag i mitten längst bak mellan vingarna för enhandsfattning om djupet och dyket kräver tryckutjämning. Rekommenderad längd på linan är 15 meter men för att göra dyk ner till tio meter bör längden dubblas. Lämplig fart är cirka tre knop. Då är styrningen vingen enkel och precis och det blir inte för stort motstånd i vattnet.

Subwing finns i tre olika modeller där vi testat den billigaste, enklaste och minsta modellen som är gjord i ABS plast: Subwing Honeycomb. Vingen finns även i glasfiber eller kolfiber och priset varierar mellan cirka 2500 kr – 7500 kr. En Subwing tar inte mycket plats eftersom vingarna är separata och enkelt kan tas isär. Vikten på en Subwing Honeycomb är cirka tre kilo och den är enkel att ta med i resväskan eller handbagage på flyget.

Vi provade även att åka två personer på samma Subwing. Vi höll oss i varsin vingdel som styrdes individuellt. Vid pardykning är det lämpligt att prata ihop sig innan och komma överens om hur man ska kommunicera med varandra under dyket för att synka och tillsammans styra vingen dit man vill.

Fakta undervattensflygning med Subwing
 • Kräver att man är simkunnig och gärna vattenvan men ej någon annan förkunskap
 • Kräver ingen speciell fysik
 • Behållningen är större vid bra sikt och vid djup där man kan se botten
 • Enkelt att lära sig
 • Rolig redan på några meters djup (dvs även för de som ej kan tryckutjämna)
 • Behöver ej kunna hålla andan länge
 • Passa alla åldrar
Subwing är främst en rolig pryl att ha med sig till sjöss. På ett lekfullt sätt kommer man nära vattenelementet och får uppleva en flygtur i slow motion under vattnet. Subwingen gör sig bäst i varma vatten med bra sikt. De flesta som testade var nöjda efter 5 – 10 minuter i vattnet men för den inbitne kan passen lätt bli det dubbla. Önskvärt hade varit att enhandshandtaget hade gett bättre kontroll och manövrering. Även linornas infästning skulle kunna positioneras bättre, vid ett tillfälle klämde en av teståkarna sin hand mellan linan och Subwingen.

Den är som ett jaktflyg

Subwing är en norsk uppfinning som föddes på en segelbåt i de klara grekiska vattnen. Läs mer om Simon Sivertsen och hans Subwing på www.subwing.com.

Text & Foto: Jonas Skarstam

Kajak&Äventyr har inga affärsmässiga relationer eller andra bindningar till Subwing. Testet gjordes på initiativ av Kajak&Äventyr med utrustning som lämnades tillbaka till Subwing efter utfört test.

subwing

subwing

subwing parflygning

Dela med dina vänner