fridykning kullaberg

Fridykning med tumlare på Kullaberg, Ablahamn

Är det möjligt att fridyka med valar i Sverige? I de artrika vattnen utanför Kullaberg lever tumlaren. En varm och solig sommardag dök Kajak & Äventyr ned för att försöka få till ett möte.

Tumlare kring Kullaberg
I vattnet runt Kullaberg lever tumlaren. Antalet är inte helt fastlagt men det beräknas vara många.
Ett litet forskarteam bedriver forskning kring tumlaren, som är ett relativt okänt djur. Från Kullaberg kan man även åka på tumlarsafari.
Kullen har länge varit känt som ett av Sveriges bästa dykställe. Här blandas Östersjöns bräckta vatten med det saltare vattnet från Nordsjön och skapar unika förutsättningar för en artrik och aktivt marin miljö. Kullens branta klippor sträcker sig ner i djupet och skapar spektakulära undervattensscener. Runt Kullabergs vatten bor och lever också världens minsta val – den delfinliknande tumlaren. Är det möjligt att få fridyka med tumlare på nära håll? Kajak & Äventyr försökte bringa svar i frågan.

I vattnet utanför Kullaberg lever och bor Tumlaren, världens minsta val.
ablahamn kullen
Med 20 kg packning på ryggen kräver slänten fullt fokus.
En svag bris från sydväst. Temperaturen visar redan 22 grader och klockan är bara halv nio på morgonen. En perfekt dag för fridykning. Utgångspunkt för dagen är Ablahamn, en liten vik som ligger på norra delen av Kullen. Ablahamn är tillgängligt från land och många dykare går dit med all utrustning på ryggen. Eftersom fridykare har mindre utrustning än dykarna borde det gå att ta sig dit utan problem. Bilen parkeras på Mölle golfklubbs parkering, därifrån är det nära till stigen som går genom skogen och ner till Ablahamn. Bitvis är passagen trång och brant, men med hjälp av rep och ledräcken går det relativt lätt att ta sig ner. Det visade sig att Ablahamn är populärt även för badare och klippdykare. Under dagen samlas här en hel del semesterfirare för sol och bad. Två aparatdykare vilar ut på stenstranden efter första dyket.
– Vi brukar bege oss hit och dyka. Det är lättillgängligt från land och undervattensmiljön är fantastiskt bra.
Utsikten är vacker, klippor omger den lilla viken på båda sidor och utanför ligger vattnet nästan helt platt. En dykbåt närmar sig och lägger till en bit ut. Med blicken alltid vakande på vattenytan utanför oss gör vi oss redo, tar på utrustning och kliver i vattnet.

Karta över Kullaberg och Ablahamn


Vägbeskrivning till Ablahamn: Parkera bilen på Mölle golfklubb i nordöstra hörnet. Gå rakt österut tills du kommer till en liten bilväg som leder ner mot ett hus. Du är nu på rätt väg, följ därefter bara skylt och stig ner till Ablahamn.

fridykning ablahamn kullaberg
Tumlaren tillhör underordningen tandval, och liknar till utseendet en delfin
fridykning i kullaberg mot botten
Tyst, lugnt och avslappnat mot botten på ca 20 meter
Spänningen stiger. Att få fridyka med val i Svenska vatten låter nästan för bra för att vara sant. Efter bara ett par simtag blir det snabbt djupare och snart syns en liten avsats som droppar från cirka tio meter till tretton meter. Sikten varierar mellan åtta till tio meter vilket får betraktas som helt ok mitt i sommaren. Ytterligare en bit ut stannar djupet av och Aeris-klockan visar 20 meter. En stor brännmanet kommer svävandes med dess enorma sfär av långa röda trådar. För övrigt är det inte mycket att titta på, botten består mest av sand. Någon tumlare syns inte till. Dykparet vi pratade med uppe på land förvisade oss om att här finns både hummer och krabba, och massor av fisk. Turen går vidare och klipporna i västra delen av viken närmar sig. Dyken här blir mer spekatkulära tack vare klippväggarna som kantras av vacker kelp som vaggar stillsamt fram och tillbaka. Någon hummer syntes inte till men däremot visade en ål upp sig tillsammans med stim av småfisk.

Det blev inget möte med de små valarna denna gång. Men vi vet att de finns där ute och när vi går ur vattnet planerar vi redan nästa dyk.

Text: Jonas Skarstam

Kullaberg fridykning
Kullaberg fridykning Ablahamn
fridykning-kullen
Dela med dina vänner