Dextegen hjälpte Ferry till formtoppen med hypnos

Ulf Dextegen pratar om hur han utvecklat andhållningstekniker som hållit honom i världseliten i sju år och hur han vil fortsätta jobba med elitidrottare efter framgången med Ferry.

I huvudet på hypnotisören Dextegen

När Ulf Dextegen, 53 summerar fridykarkarriären kan han se tillbaka på fem SM-Guld och två VM-Brons i statisk apnea – konsten att hålla andan. Trots att han började i sen ålder och aldrig varit speciellt fysiskt vältränad är han idag den ende som genomfört tre godkända VM-finaler. Hans personliga rekord på träning är 9 minuter och 11 sekunder.
-För att nå dit har jag jobbat med mentala tekniker för att påverka min hjärna på kemisk nivå.

Ulf testade fridykning för första gången 2007 och utvecklades snabbt trots sin ålder och mediokra fysik. Han sökte upp de bästa fridykarna i Sverige och diskuterade fram en rad olika parametrar som skulle kunna påverka resultaten i fridykning.
– Det var allt från dräkter och kost till yogatekniker och fysisk träning. Men jag ville lägga allt fokus på den allra viktigaste parametern: den mentala. Hur långt kunde jag komma genom att bara använda tekniker som t.ex. hypnos och meditation?

Under sina dyk började Ulf experimentera med självhypnos i syfte att uppnå en slags bedövning.
-Trancen separerar kropp och själ och gör det möjligt att stå ut med ångesten.

Ulf Dextegen
Namn: Ulf Dextegen
Född: 1960
Yrke: Hypnoscoach och IT projektledare
Meriter: Fem SM guld och två VM-Brons i statisk apnea

För ångest är det vad det handlade om under merparten av de 8 minuter och 43 sekunder som är Ulfs svenska rekord i statisk apnea – konsten att hålla andan.
-När jag var som bäst kändes det bra i kroppen under de första 3-4 minuterna. Då infinner sig ett djupt avslappnat och meditativt tillstånd. Därefter kickar dykreflexen in och blodtrycket höjs. Under återstoden av tiden hade jag lika högt blodtryck som en tyngdlyftare har precis i lyftögonblicket. Kroppen har ingen bra signal för det, så känslan blir en slags diffus men intensiv dödsångest.

känslan blir en slags diffus men intensiv dödsångest
Ulf Dextegen Lignano 2008
Lignano 2008, Europe Evolution Cup, endast några atleter inbjudna. Ulf vann med 7:47

Drivkraften för att utsätta sig för fem minuters drunkningskänsla handlar bara om prestation.
-Jag ville veta hur långt jag kunde komma med mina mentala tekniker. Att få en längre och längre tid var målet. När man frågar oss som håller på med det här så stannar det vid detta. Om vi hade gjort det av något annat skäl, för att imponera på våra fäder eller något sådant, tror jag inte att det hade funkat.

I den förberedande fasen mellan sina dyk använde Ulf hypnostekniker för att programmera om sin hjärnas inbyggda klocka så att det kändes som att tiden gick snabbare.
-I hjärnan finns ett kluster med nervceller, stort som en ärta ungefär, som håller koll på vår tidsuppfattning. Dels håller den reda på vilken tid på dygnet det är och dels håller den koll på hur lång tid som gått.

Under själva dyket var instruktionen till tränaren att inte tala hur lång tid som passerat förrän Ulf gav tecken.
-När jag låg där i vattnet förvreds min tidsuppfattning och när jag upplevde att det gått två minuter hade det i själva verket gått fem. Det liknar vad som händer vid operation under hypnos. I det fallet når smärtsignalerna hjärnan men de filtreras bort innan vi medvetet kan uppleva dem.

Ulf kom in på hypnos redan 2005 då han var tvungen att flytta hem till sin mamma efter ett kraschat förhållande.
-Jag träffade så småningom en ny tjej och orkade helt enkelt inte må dåligt längre.

Han googlade ”terapi” och den första träffen var en annons om hypnos hos Fredrik Praesto. Han blev nyfiken och testade. Efter ett par sessioner hos Praesto mådde Ulf bättre och blev intresserad av att veta mer.
– Jag upptäckte att tankens kraft är den starkaste av alla. Om jag tänker goda tankar i ett rum så kommer det att påverka andra människor i det rummet positivt. Om en västerländsk läkare sedan förklarar det med feromoner eller undermedvetet kroppspråk så är det fine. Jag vet att det funkar.

Efter mötena med Praesto kände Ulf att han hade hittat rätt och fick en vision om att detta var vad han ville jobba med.
-Så jag gick några kurser hos Praesto, experimenterade med mig själv och startade så småningom min egen verksamhet.

Hypnosverksamheten kombinerar han idag med ett jobb som projektledare inom IT vilket fungerar som ett bra komplement.
– Där får jag jobba med kreativ och logisk problemlösning. Det hade varit för tungt att jobba heltid med klienter. Ska man vara engagerad så tar det väldigt mycket energi.

Utöver att ha hjälpt den svenska fridykningseliten till en rad rekord och medaljer har Ulf sedan 2011 arbetat med Björn Ferry. De är båda övertygade om att hypnosen bidragit till att Ferrys sista säsong i karriären blivit hans bästa. Det är erfarenheter Ulf vill bygga vidare på och planen för framtiden är att jobba med att hjälpa fler idrottare att prestera på topp
-I framtiden vill jag jobba på förbundsnivå. Gärna med juniorer för det är där mina tekniker kan göra störst skillnad. De är ju framtidens toppatleter. Det finns också stor potential för förbättring hos dem som gör bra på träning men dåligt på tävling.

Framöver vill Ulf även satsa på att utveckla sina metoder och färdigheter.
-För några år sedan tog det mig tre sessioner att göra det som jag idag gör på en. Detta är ett hantverk och jag vill fortsätta optimera mina system. Mitt mål är alltid att den som kommer till mig ska få ett riktigt bra resultat efter bara en session.

En annan drivkraft för Ulf att fortsätta utveckla sig som hypnotisör är att få människor att må bra.
-Det känns som ett mirakel när en människa som varit flygrädd i 25 år älskar att flyga efter en session. Ibland går det inte lika snabbt men det brukar räcka med en till tre sessioner för att åstadkomma verklig förändring av ett oönskat beteende.

För vissa är förbättringen av hypnosen mer diffus. Björn Ferry menar att behandlingen leder till en bättre och mer avslappnad känsla under tävling men att det är svårt att exakt härleda förbättrade resultat till just hypnosen. För andra är effekten total. Ett exempel är Annelie Pompe som under Ulfs hypnos verkligen känner trycket som uppstår mot bröstkorgen på över 100 meters djup och att kroppen reagerar fysiskt med dykresponsen. Under 2010 tog Pompe världsrekordet i disciplinen variabel vikt då hon med en viktsläde tog sig ner på 126 meters djup.

Ulf använder i dagsläget inte hypnos för egen del.
-Det är väl lite som med skomakarens egna dojor. Även om jag är ganska nöjd med mig själv så är jag långt ifrån färdigprogrammerad. Bara Buddha är färdigprogrammerad.

Bara Buddha är färdigprogrammerad

Nu har han haft sju år i världseliten och känner för sluta på topp.
-Jag har inte längre samma driv samtidigt som konkurrensen blir tuffare. Jag är 53 år gammal medan de flesta som tävlar i VM idag är runt 30. Jag vill inte harva omkring och hoppas på att komma upp i samma nivå som förut. Min största fiende har alltid varit mina egna förväntningar.

Text: Dan Roupe
Ulf Dextegen i VM final 2011
Ulf Dextegen i VM final 2011, där han tog brons

Dela med dina vänner