Gropahålet i Helge Å, Skåne

Paddling för nybörjare: fem vackra vatten

Den här texten är ett annonssamarbete med Addnature.com

I stora delar av Sverige finns lättillgänglig paddling. Paddling passar även nybörjare eftersom du kommer igång direkt. Här är fem turtips som passar dig som är ny på paddling. Behöver du utrustning så har Addnature ett av Sveriges största utbud av tillbehör till paddling.


Skåne: Gropahålet i Helge Å

Här paddlar du nära Helge Å:s mynning, genom våtmarksområdet nära strandängar och bladvass. Sjösätt kajaken på Lillesjös väg och paddla nedströms till havet, eller uppströms och tillbaka igen.

Stockholmsområdet: Tyresös sjö- och åsystem

Alldeles nära villa och tätortsbebyggelsen i Tyresö flyter du fram över sjöar och på åar med rena rama vildmarkskänslan på vissa sträckor.  En fin dagstur på cirka nio kilometer är att sjösätta vid Gammelström, över Långsjön och genom Gudö Å till Kumlabadet för dopp och paus och sedan tillbaka.

Östergötland: Bysjön

Östergötland har ett stort utbud av fina och varierande paddelvatten för nybörjaren, med allt från lättillgängliga skogssjöar till kustpaddling i populära St. Annas skärgård. En annorlunda paddling får du om du paddlar i Göta kanal.

Bysjön ligger i Åtvidaberg och det är enkelt att ta sig i och ur vattnet vid campingen som har både sandstrand och bryggor. Härifrån paddlar du Bysjön runt.

Höga Kusten: Högbondens Fyr Tur och Retur

Från Bönhamn är det en kort men vacker tur i skydd av skär och små öar till Högbonden där du kan fika, basta eller för den delen övernatta på vandrarhemmet. På ön kan du skåda Högbondens Fyr och bada från en stenstrand.

Lappland: Tarradalen

Om du redan är biten på fjällvandring men skulle vilja få in paddling på dina turer så kan packrafting vara ett alternativ. Du bär och paddlar en mindre, uppblåsbar men väldigt stadig kajak – en så kallad packraft. Från Tarrasjön som ligger bredvid Padjelantaleden kan du få se både älg, björn och örn. Det kristallklara vattnet är kallt – men man bottnar på stora områden av sjön.

Checklista för dagspaddling
  • Kolla vädret: de flesta vatten kan bli jobbiga i dåligt väder och vid höga flöden
  • Tänk på vattentemperaturen – du måste kunna hålla värmen om du ramlar i
  • Kajak och paddel – kan också hyras
  • Flytväst
  • Vattentät väska, även kallad dry bag
  • Kläder: med ett underställ, förstärkningsplagg i fleece och ett vattentätt skal klarar du många olika förhållanden
  • Ombyte (packas vattentätt)

Dela med dina vänner
Fatal error: Uncaught TypeError: Unsupported operand types: int * string in /customers/6/5/8/kajakaventyr.com/httpd.www/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/media.cls.php:748 Stack trace: #0 /customers/6/5/8/kajakaventyr.com/httpd.www/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/media.cls.php(541): LiteSpeed\Media->_parse_img() #1 /customers/6/5/8/kajakaventyr.com/httpd.www/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/media.cls.php(493): LiteSpeed\Media->_finalize() #2 /customers/6/5/8/kajakaventyr.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-hook.php(324): LiteSpeed\Media->finalize('...') #3 /customers/6/5/8/kajakaventyr.com/httpd.www/wp-includes/plugin.php(205): WP_Hook->apply_filters('...', Array) #4 /customers/6/5/8/kajakaventyr.com/httpd.www/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/core.cls.php(477): apply_filters('litespeed_buffe...', '...') #5 [internal function]: LiteSpeed\Core->send_headers_force('...', 9) #6 /customers/6/5/8/kajakaventyr.com/httpd.www/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #7 /customers/6/5/8/kajakaventyr.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #8 /customers/6/5/8/kajakaventyr.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #9 /customers/6/5/8/kajakaventyr.com/httpd.www/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #10 /customers/6/5/8/kajakaventyr.com/httpd.www/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #11 [internal function]: shutdown_action_hook() #12 {main} thrown in /customers/6/5/8/kajakaventyr.com/httpd.www/wp-content/plugins/litespeed-cache/src/media.cls.php on line 748