uppblåsbar kajak
uppblåsbar kajak

Vi testar uppblåsbar kajak – för och nackdelar

Efter testet insåg vi att uppblåsbara kajaker är en produkt som kan få fler människor att uppleva naturen oftare och numer säljer vi de främsta märkena i vår egen butik Luftkanot.se. Artikeln innehåller länkar dit.

Den som ska köpa kajak ställs inför en del olika valmöjlighet – och bland de första är att välja konstruktion: hård och stel eller uppblåsbar. I Sverige domineras marknaden av tradition av hårda kajaker. Men utvecklingen av material för uppblåsbart har utvecklats de senaste åren och idag är några av världens bästa kajaker uppblåsbara. I andra länder som Frankrike, Tyskland och USA har det blivit allt mer vanligt att välja en uppblåsbar kajak framför en hård och den största fördelen är uppenbara: en uppblåsbar kajak går att vika ihop. Det i sin tur medför att den kan transporteras lättare i bil, på flygplan och i helikopter, husbil och husvagn och transportcykel eller på ryggen som en ryggsäck. I hopvikt läge tar den inte mer plats än en stor resväska och kan förvaras i förråd, under sängen, eller i bakluckan på en bil för den som vill kunna komma ut i naturen snabbt när tillfälle ges.

Men är uppblåsbara kajaker säkra? Vad väger de? Och hur står de sig i paddelglädje mot hårda kajaker? Vi bestämde oss för att ta reda på det och under sommaren och hösten 2021 testade vi tre olika modeller på några olika platser i Sverige.

Efter dessa test har vi kommit fram till att uppblåsbara kvalitetskajaker på många sätt matchar prestandan hos sina hårda kusiner och därutöver erbjuder ett par väldigt attraktiva fördelar. Vi rekommenderar den som ska köpa sin första eller nästa kajak att noga överväga ett uppblåsbart alternativ, och i resten av artikeln förklarar vi varför.

Vad är en uppblåsbar kajak?

En uppblåsbar kajak, eller luftkajak som det också kallas, är precis vad det låter som: en kajak tillverkad i PVC eller gummi som fylls med luft innan man använder den och töms på luft och viks ihop när den ska förvaras. Vår första tanke kring konceptet var om dessa farkoster i själva verket inte bara var, eller i alla fall skulle kännas som, något uppgraderade varianter av de badleksaker vi hade som barn. Samtidigt visste vi, efter att ha testat packrafting i Tarradalen, att uppblåsbara båtar kan möjliggöra fantastiska naturupplevelser som inte är möjliga med en hård variant. Läs mer om uppblåsbara kajaker på luftkanot.se.

Vad är en hård kajak?

De flesta ser nog framför sig en hård kajak, oftast en man sitter inuti, när de tänker på ordet “kajak”. Eftersom den här konstruktionen varit norm under många år tar vi med den här som en jämförelse till mjuka uppblåsbara kajaker. Hårda kajaker erbjuder ett hållbart och slitstarkt skrov, fantastisk manöverförmåga och paddelglädje samt en mångfald av olika utföranden, anpassade för allt från lugn paddling i insjöar, till avancerade forsar och havspaddling med stora krav på sjöduglighet.

Skrovets hållbarhet på uppblåsbara kajaker

Som hundägare ställde vi oss frågan om hur materialet skulle klara fyrfotingens klor. Och hur säkra är de att använda i fält, där man ibland behöver dra upp dem på klippor, och köra över stenar i forsar?

På grund av sin höga flytkraft och sitt mjuka flexibla skrov så klara en uppblåsbar kvalitetskajak stenar i forsar lika bra eller bättre än en hård kajak – de studsar över mern än träffar stenarna. Det finns uppblåsbara kajaker som är gjorda för att paddlas i forsar ända upp till klass 4.

Kvaliteten på materialet skiljer sig rimligen mellan olika prisklasser men vi upplevde det som väldigt rivstarkt på de kajaker vi testade och tvekade inte att dra upp farkosterna på klippor, om än försiktigt, som man alltid även gör med hårda kajaker. Vi skulle inte tveka att ha en hund med i båten med tanke på klor och tänder, och det finns många exempel på hussar och mattar som paddlar uppblåsbart med sina fyrfota vänner. Med det sagt så är nog största risken för punktering en riktigt vass gren vars spets pressas mot skrovet med högt tryck eller stor taggar från till exempel en buske eller havstulpan.

Vår slutsats är att moderna uppblåsbara kvalitetskajaker är säkra farkoster gjorda av tuffa, tåliga material vars konstruktion gör dem lämpliga även för forspaddling. Skulle olyckan vara framme är de enklare att reparera än en hård kajak och det ingår ofta ett lagningskit.

Den här videon ger en fingervisning om hur tålig t.ex. en SeaEagle 300X är:

Komfort

Uppblåsbara kajaker kommer med uppblåsbara säten med ryggstöd och jämfört med ett hårt säte, ofta med lågt ryggstöd upplever vi sittkomforten som betydligt högre. Vad som är komfort är dock väldigt personligt, men klart är att en uppblåsbar sits är mjukare än en hård dito.

Stabilitet

Vi upplevde att stabiliteten i de kajaker vi testade var mycket god och det är inte så konstigt med tanke på den höga flytkraften och de breda bottnarna i kombination med konstruktionen som består av flera uppblåsta kammare i bredd snarare än ett nedåt avsmalnande skrov. Det här korta klippet ger en idé om hur svårt det är att sänka en uppblåsbara kajak med överbrytandeande vågor:

Tidsåtgång för att komma i vattnet

En uppblåsbar kajak tar minimal tid att packa in i en bil medan en hård kajak måste lyftas upp och spännas fast på ett takräcke som dessförinnan eventuellt måste monteras. Väl framme vid vattnet behöver den uppblåsbara kajaken blåsas vikas ut, blåsas upp och monteras vilket tar cirka 5-10 minuter när man gjort det ett par gånger förut. Den hårda kajaken behöver ju då bara lyftas av och sjösättas men är å andra sidan betydligt tyngre och kan vara svår att hantera för en ensam person. Tillbaka från turen går det snabbt att ta ur luften och vika ihop en uppblåsbar kajak, men den måste också vid något tillfälle torka helt innan den förvaras en längre tid för att inte mögla.

En uppblåsbar kajak kan i princip förvaras i bakluckan på en bil vilket kan möjliggöra kortare tid att komma ut på vattnet, t.ex. direkt efter jobbet eller plugget.

Lastkapacitet

Med sin höga flytkraft kan uppblåsbara kajaker också ta jämförelsevis tunga laster. Konstruktionen med uppblåsta luftkammare gör dock att utrymmet begränsas volymmässigt jämfört med en traditionell hård kajak.

Hastighet och manöverförmåga

För oss som endast paddlat hårda kajaker förut tog det ett tag att få in tekniken för de uppblåsbara kajakerna. I jämförelse med hårda kvalitetskajaker är de lite trögare att få fart på, håller inte samma topphastighet och är inte lika kursstabila. Hårda kajaker är helt enkelt byggda fö prestanda i vattnet. Med det sagt så finns det idag också uppblåsbara kajaker som byggs helt eller delvis med dropstitch-teknik, vilket innebär att hela kajaken eller t.ex. dess botten kan pumpas i väldigt hårt (upp till 1 bar) och upp till ett tryck där de känns i princip solida. Den ökade hårdheten torde minska skillnaden i prestanda betydligt och för den som prioriterar sjöegenskaperna men ändå vill ha en uppblåsbar kajak är detta intressanta alternativ att undersöka.

Pris

Uppblåsbara kajaker ligger ofta under de hårda i pris, men det varierar stort mellan märken och kvalitet. Vi valde att testa kajaker från två väletablerade märken: amerikanska Sea Eagle och tjeckiska Gumotex, vilka båda ligger i ett mellansegment prismässigt och erbjuder tre års garanti. Det finns betydligt billigare kajaker till exempel hos lågpriskedjorna, men personligen tycker vi att grundkvaliteten hos Gumotex och Sea Eagle känns trygg för paddling med övernattning i naturen. Jämfört med hårda kvalitetskajaker i mellansegmentet ligger uppblåsbara kajaker lägre i pris.

Sammanfattning fördelar med uppblåsbara kajaker:

  • Uppblåsbara kajaker är också vikbara vilket gör att de är enkla att transportera och förvara.
  • Förhållandevis låg vikt (ofta 12-15 kg) gör dem lätta att bära vid lyft förbi hinder och att hantera vid sjö- och landsättning.
  • Hög flytkraft och en stadig konstruktion gör dem svåra att kapsejsa
  • Går att reparera ganska lätt och kommer ofta med lagningskit.

Sammanfattning nackdelar med uppblåsbara kajaker:

  • Pump och lagningskit måste med i packningen
  • Sämre prestanda i vattnet
  • Behöver torka helt innan de viks ihop

Sammanfattningsvis har moderna uppblåsbara kvalitetskajaker tydliga fördelar som torde kunna attrahera många potentiella kajakköpare – både de som letar efter sin första kajak och de som redan har en eller flera i sitt stall. De passar särskilt som bra som instegskajak med sin stabila konstruktion och att man slipper investera i takräcke och lagerlokal.

Dela med dina vänner