Undervattensjakt


Ljudlös. Tyngdlös. Känslan att glida genom en klar undervattensvärld när en torsk närmar sig skotthåll är drömlik. Lugnet måste behållas samtidigt som fokus hålls på smygande rörelser och stadigt sikte. En duktig jägare måste känna sig själv lika bra som de fiskarter han jagar. För att lyckas krävs noggranna förberedelser kring utrustning och platsval men också av psyket och kroppen. Belöningen är färsk fisk fångad för egen hand.

UV-jägaren är selektiv och väljer själv vilken fisk som senare ska serveras till middag. Detta gör undervattensjakten till en av de mest hållbara fiskemetoderna. De mest erfarna dykarna jagar på över 30 meters djup, men även på grunt vatten går det att hitta fina matfiskar. Bästa förhållandena i Norden är i strömmande och kalla vatten.

UNDERVATTENSJAKT:
Konsten att med enbart lungorna som luftreserv jaga och harpunera fisk

Kropp, psyke, prylar

Förberedelser är A och O för en lyckad jakt. Det viktigaste är att hålla sin kropp och sitt psyke friska. En stressad och sjuk jägare gör sällan stora fångster. En komplett utrustning är också helt nödvändig. Det kan räcka med en glömd handske för att hela jakten måste ställas in.
Själva dyket måste också planeras. I Norges fjordar uppstår tidvattenströmmar så kraf- tiga att de kan vara omöjliga att simma mot. UV-jägaren strävar efter att ständigt hålla låg puls och vill därför helst bara flyta med strömmen. Idealiskt är att börja dyka strax före högvattenståndet för att följa med strömmen in i fjorden och sedan flyta ut igen när riktningen vänder. När det näringsrika havsvattnet går in i fjorden kommer fisken fram för att äta.

Cressi Harpungevär

UTRUSTNING

UV-jägarens utrustning är både lättare och billigare än tubdykarens. Den viktigaste detaljen är dräkten som måste vara smidig och varm nog för många timmar i kallt vatten.

Från naken till beväpnad på 2 minuter

Ofta står det fisk i strandkanten så redan från början är det viktigt med lugna rörelser. Harpunen får endast laddas under ytan. För att hitta fokus och få igång dykresponsen görs ett par dyk med häng på 10-15 meter. Nu är det dags för jakt!


PRYLAR
  • Cyklop & snorkel
  • Långa fridykningsfenor
  • Våtdräkt m sockor och handskar
  • Kniv
  • Harpungevär
  • Dykboj med flagga
  • Säkerhetslina
  • Fångstpåse
  • Viktbälte och vikter
 
När det näringsrika havsvattnet går in i fjorden kommer fisken fram för att äta

Det dödande skottet

Jaktmetoden varierar med bytet. Torsken är till exempel nyfiken men lättskrämd och för att få skottläge krävs att jägaren rör sig stillsamt och smygande. Ett alternativ är att gömma sig i vegetationen och invänta fisken. Bottenfisk som till exempel flundror kräver ett vaket öga eftersom de ofta ligger nergrävda och kamouflerade i sanden. När de väl har siktats är de dock ett lätt byte.

Träffytan för fisk är liten och koncentrerad till området runt hjärnan och ryggraden. Träff här medför att fisken dör omedelbart. Detta område är dessutom ofta grovt och köttigt vilket gör att spetsen fastnar bra. Skott rakt fram eller bakifrån bör undvikas eftersom risken för skadeskjutning är för stor. Harpunen har en räckvidd på fyra till fem meter.

Tillbaka till ovanvärlden

Vid UV-jakt förbrukar kroppen lika mycket energi som vid snabb löpning och fyra timmars dykning motsvarar mer än ett maraton i kalorier räknat. Kroppen blir trött och kall efter en långt pass i vattnet. Därför är det viktigt att ha förberett gott om mat, varmt ombyte och dryck för uppstigningen. Vid god jaktlycka väntar sedan en festmåltid där de viktigaste kryddorna är hunger, goda vänners sällskap och egenfångad fisk. Smör, dill grädde och vitt vin gör även de sitt till.

Freediving and spearfishing in Volda 2013 from frivannsliv on Vimeo.

FÖRBJUDET I SVERIGE

UV-jakt med harpungevär är förbjudet i Sverige enligt Svensk författningssamling 1994:1716:

“Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen”

Innehav av harpungevär kräver licens, dock ger polisen inte ut några licenser. Alternativt är att bli medlem i en målskytteklubb för att träna harpunskytte, men någon sådan klubb finns inte heller. Slutsatsen är att det idag (år 2022) inte är tillåtet att inneha och förvara ett harpungevär i Sverige.

UV-jakt är lagligt i övriga nordiska länder samt många andra delar av världen. I länderna kring Medelhavet, USA och Asien det en stor och erkänd sport.

Möjlig fångst i Öygarden, Bergen

Torsk

Torsken, som är störst inom torskfamiljen, känns lätt igen med sitt stora huvud och karaktäristiska skäggtöm. Torsken sägs kunna bli runt 2 meter lång och väga 55+ kg! Torsken finner du oftast vid botten där den patrullerar och letar efter krabbor och småfisk. Torsken har en blindzon rakt ovanför huvudet, varför bästa sättet att komma nära är rakt ovanifrån. Torsken är en fin och god matfisk, och har utsökt gott vitt kött som enkelt kan tillagas i stekpannan med lite smör. Serveras med smält cherrysmör och riven pepparrot.

Lyrtorsk (eller bleka)

Lyrtosken eller bara lyr tillhör toskfamiljen med skiljer sig ganska mycket till utseendet från torsken. Den ser mer kompakt ut och har ingen skäggtöm. Storleksmässigt kan den bli upp emot 130 cm lång och väga över 20 kg. Lyren är nyfiken och kommer gärna fram och tittar på dig vilket gör den relativt lättjagad. En bra nybörjarfisk. Den finns på alla djup, och du behöver alltså inte ner på botten för att skjuta den.
Detta är en mycket god matfisk med vitt fast gott kött som påminner om torsken. Serveras även den direkt från stekpannan tillagad i lite smör.

Sej (även Gråsej)

Sejen tillhör torskfamiljen och påminner mycket om lyrtorsken, både till utseende och storlek. Yngre fiskar har även en liten skäggtöm. Den livnär sig bl.a. på sill, tobis och kräftdjur. Sejen finner man på alla djup och den jagar ofta i stim.

Havskatt

Havskatten (Anarhichas lupus) eller steinbit som det heter på norska kännetecknas av sin avlånga kropp, stora och skräckinjagande huvud med kraftiga käkar och tänder och mörka ränder längs med kroppen. Den påminner till utseendet om en muräna. Den kan bli upp till 130 cm lång och väga upp emot 22 kg. Havskatten lever ensam på botten, och äter musslor, kräftdjur, sjöborrar m.m. Man bör vara försiktig när man jagar havskatt. Havskatten bevakar sitt revir och kan vara aggressiv och gå till attack om den blir irriterad eller är skadad av t.e.x. ett dåligt skott. Käken och tänderna är kraftiga och du vill inte bli biten. Se därför till att komma nära och få ett dödande skott i huvudet/hjärnan.
Havskatten är en delikatess! Kött är fast och med en smak som påminner om skaldjur eftersom havskatten livnär sig till stor del av skaldjur.

Marulk

Marulken eller breiflabb som den heter på Norska (vilket kanske är ett mer beskrivande namn) har ett stort platt huvud och en enorm bred flabb (gap). Kroppen är snabbt avsmalnande och huvudet utgör nästan halva kroppslängden. Den tillhör familjen marulkfiskar och har de karaktäristiska fenstrålar (illiciet), två spröt övanför ögonen som den lockar sitt byte med. Marulken kan bli över 2 meter lång och väga över 100 kg. Marulken lever på botten och finns på djup från hela 1000 meter upp till 20 meter. Marulken är en mycket god och populär matfisk, och köttet påminner om hummer.

Ostron

Ostron plockas för hand på botten, ofta på djup från 15 meter eller djupare. Ett tränat öga ser dem i sanden med dess karakteristika runda avtryck, där de ligger nästen helt nergrävda. Hittar man en finns det ofta fler. Ta med en fångspåse och häng på bojen och lägg ostronen i.


BOKTIPS

Undervannsjakt – med lungene som eneste luftreserve

Grunderna i UV-jakt beskrivs i boken ”Undervannsjakt – med lungene som eneste luftreserve” av Börje Mönster


Karta över istigningsplateser i Öygarden

Här kan du jaga

– Bo och hyr utrustning hos Börje Mönster, Norsk UV-jakts nestor:
www.godjord.no

– Brent Cousino har drivit uv-jaktsafaris i över 10 år med sin firma Vaqueros del Mar. Halfdagsturer från 100 USD: www.vaquerozdelmar.com


Tidvatten i Bergen

windfinder.com


Film om spearfishing i Norge

Läs även vår artikel om ”Jakt på Djupet

Dela med dina vänner