skötsel friluftsprylar

Så tar du hand om dina friluftsprylar

Den är dyr, den håller dig vid liv och du bär den med dig. Här är tipsen för att få utrustningen att lukta godare, hålla länge och att slippa få den uppäten.

Så tar du hand om ullkläder

skötsel ullkläder
Underställ och tröjor i merinoull ska i första hand vädras eller vid behov tvättas för hand eller i maskin på ett skonsamt program i 30 grader eller lägre. Ullplagg kan centrifugeras men bör ej torktumlas. Noppor kan avlägsnas med rakhyvel men då slits plagget fortare. Många småkryp mumsar gärna på ull och det finns tre tricks för att slipp få sina plagg uppätna:

    1. 1) Förvara i tät plastpåse
    1. 2) Förvara i frysen eller utomhus på vintern
    1. 3) Förvara tillsammans med rödcederträ

Använd endast biologiska tvättmedel. Vi använder själva: Gallsåpa eller Linoljesåpa. Läs mer om tvättråd för merinoull här.

Läs mer om våra favoritunderställ här.

Så vårdar du skor, pjäxor och kängor

skor skötsel

Låt torka med sulorna ur varje dag du använt dem. Använda gärna ullsulor som luktar mindre. Rengör kängorna med ljummet vatten och gallsåpa. Sulorna tas ur och rengörs och torkas separat. Torka skorna långsamt med tidningspapper eller skoblock i. Återfetta läderdetaljer med fett eller vax beroende på om du vill göra lädret mjukare eller inte. Förvara alltid med skoblock av cederträ så håller de formen bättre. Cederträ fungerar också antibakteriellt och ger skorna en fräsch doft.

Så tar du hand om ditt tält

Vintertältning
Välj en bra tältplats; helst i lä och på ett underlag som inte skadar tältbotten. Ett bra tält kan stå en hel del av naturens krafter, men bara om det satts upp ordentligt – dubbelkolla att tältpinnar och snören sitter rätt och är spända. Töm på grus och skräp varje dag innan packning.

Rengör med ljummet vatten och eventuellt gallsåpa vid hemkomst om det behövs. Det gäller även tältpinnar som utsatts för saltvatten eller spray från havet. Vädra alltid efter användandet även om det varit torr väderlek – det bildas alltid lite kondens som kan bidra till att tältet möglar. Har det väl hänt är det mycket svårt att få bort lukt och fläckar. Fukt kan också medföra att sömtejpen lossnar. Förvara tältet hängande om du har ett torrt utrymme eller annars luftigt och tätt, förslagsvis i plastback med lock. Tältet ska inte förvaras hoprullat i sitt fodral eftersom plastmaterialet då viks och åldras. Dessutom kan sömtejpen gå upp.

Kontrollera sömmar och täta med tätningsmedel vid behov. Trasiga dragkedjor är bland de vanligaste skadorna på tält. Undvik dem genom att hantera dem varsamt, särskilt om de fastnat i tältduken. Rengör dem med en våt trasa eller tandborste och vaxa dem då och då så håller de längre. Silvertejp är fint för tillfälliga lagningar men håller inte längden. Klistret kan också i längden skada. Använd därför en riktig lagningstejp.

Så tar du hand om dunkläder och sovsäckar

vårdar dunjackor
Vädra alltid efter användandet gärna mellan det du stigit upp och innan du packar ner den i sin påse. Då slipper du tvätta plagget eller säcken lika ofta. Vädra när du kommer hem. Förvara luftigt i stora säckar, inte i packpåsen. Jacka kan hänga på bred galge. Tvätta i tvättmaskin tillsammans med tennisboll.

Läs mer om våra favoritsäckar här.

Så tar du hand om liggunderlag

Rengör med svamp ljummet vatten och gallsåpa. Förvara med öppna ventiler, torrt och luftigt.

Så tar du hand om skinnhandskar

Ta ur eventuella innerhandskar. Handtvätta i ljummet vatten med gallsåpa. Låt torka långsamt med tidningspapper i (ej över element eller hög värme) och återfetta sedan. Vi använder Nygammal läderolja från Stoorstålka och Hestra Leather Balm.

Läs mer om våra favorithandskar här.

Så tar du hand om våtdräkter

skötsel våtdräkt
Våtdräkter som använts i saltvatten ska sköljas i sötvatten så fort som möjligt. Om det inte är möjligt att göra det direkt så bör dräkten förvaras i en lufttätt säck med så lite luft som möjligt. Så fort dräkten lämnar saltvattnet sker annars en nedbrytningsprocess där saltet förstör strukturen på dräkten.

Sköljd dräkt förvaras mörkt, svalt, torrt och luftigt – gärna hängande. Överdelar (jackor) och heldäkter hängs på breda galgar. Nederdelar (byxor) hängs över en bred stång så att inga skarpa vecka eller vikningar bildas.

Revor från till exempel naglar lagas med neoprenlim.

Dela med dina vänner