kungsleden abisko

Vandra Kungsleden Abisko – Nikkaluokta

Genom storslagna vyer, djupa dalar och vidsträckta landskap går den norraste delen av Kungsleden från Abisko till Nikkaluokta. Här finns chans att få se både renar och hermeliner och det magiska norrskenet. Här njuter du av iskallt gott vatten direkt från jokken och lever på naturens villkor. Välkommen till Kungsledens etapp Abisko – Nikkaluokta.

Kungsleden är Sveriges och en av världens mest kända vandringsleder och sträcker sig från Abisko i norr till Hemavan 450 km söderut. Hit beger sig vandrare från hela Norden, Europa och övriga världen för att vandra. Kungsleden är väl utmärkt och längs med leden ligger STFs fjällstugor på lämpliga dagsetappers från varandra. Det finns också gott om bra tältplatser både i närheten av stugorna och för den som vill hitta en helt egen plats. Således passar den här turen för både tältare och stugvandrare – eller för de som vill blanda.

En av Kungsledens mest populära och välbesökta delsträckor går från Abisko till Nikkaluokta, med möjlighet till topptur till Kebnekaise. Sträckan Abisko till Nikkaluokta på Kungsleden är 12 mil och går man mellan STFs fjällstugor vandrar man sträckan på 7 dagar. Sträckan passar bra för nybörjare då det rör sig mycket folk i området och det finns stugor längs lederna. Samtidigt är området högalpint och landskapet kan på många sätt jämföras med Sarek.

Sista etappen, från Sälka till Nikkaluokta, via Kebnekaise, tillhör inte Kungsleden utan Dag Hammarskjöldsleden.

Inför vandringen - bra att veta
Ingen mobiltäckning – det finns ingen mobiltäckning mellan Abisko och Kebnekaise fjällstation. De flesta STF fjällstugorna har en nödtelefon (satellit) att låna till en kostnad av 20 kr/minut.
Vatten – hämtas direkt från jokken (bäcken), och möjlighet till påfyllnad finns på flertalet ställen på alla sträckor. En 1-liters flaska räcker för att klara vattenbehovet.
Ingen el – finns mellan sträckan Abisko och Kebnekaise fjällstation. Fjällstugorna erbjuder ingen möjlighet till el. Använder du kamera eller mobil att ta bilder med rekommenderas att ta med batteripack eller egen laddningsmöjlighet.
STF medlemsförmåner – som STF medlem får man låna kök under några timmar per dag. Du får även rabatt om du vill bo i fjällstuga eller enbart utnyttja faciliteterna som bastu etc.
Väderprognos – finns uppsatt eller kan fås vid alla STFs fjällstugor. Bra att känna till eftersom du inte kan använda mobilen.
Bastu – finns på flertalet av fjällstationerna och är ett trevlig och bra alternativ för att hålla hygienen då du i samband med bastu kan bada i jokken. Även enklare ”dusch”-möjlighet finns i flertalet av basturna.
Butik – finns på flertalet av STFs fjällstugor. De säljer det mest nödvändiga som gas, skavsårsplåster till frystorkad mat, havregryn och ägg. Utbudet varierar och butikerna är uppdelade i Small, Medium, och Large. Läs mer om utbudet för respektive fjällstuga hos STF
Sovsal – finns i alla STFs fjällstugor. En natt kostar 400 kr för medlemmar. Vill du slippa bära tält är detta ett attraktivt alternativ.
Utedass – finns vid alla STFs fjällstugor för alla att använda.

Denna guide går igenom praktiska detaljer som packlista och matförslag, insikter om dagsetapperna samt en del tips inför och under turen. Guiden beskriver en alternativ rutt där man lämnar Kungsleden i Alesjaure och går via Vistas och Nallo till Sälka istället för via Tjäkta. Denna deltur är mindre trafikerad och lite längre och en av delsträckorna är oledad.

Hur tar man sig hit?

Det är enkelt att ta sig till både Abisko och Nikkaluokta med utgångspunkt i Kiruna. Kiruna nås med både tåg och flyg. Till Abisko går nattåg från Stockholm med anslutningar från övriga landet.

Kiruna – Abisko fjällstation
Sträckan trafikeras med både buss och tåg och är cirka 10 mil. Buss trafikeras av Norrbottens Länstrafik och tåg av SJ. Biljetter för både buss och tåg kan köpas online av SJ.
– Från Kiruna C går tåg eller buss till Abisko.
– Från Kiruna flygplats går buss till Abisko.

Kiruna – Nikkaluokta
Sträckan som är 7 mil trafikeras av buss och tar cirka en timme. Biljett kan köpas direkt på bussen eller online.
– Från Kiruna C går buss till Nikkaluokta.
– Från Kiruna flygplats går buss till Nikkaluokta.
Läs mer eller köp biljett på nikkaluoktaexpressen

Packlista

Följande packlista användes vid vandring i 8 dagar inklusive stormkök och tält. Utrustningen har valts med utgångspunkt att vara hållbar och säker samtidigt som den ska vara lätt. Total ryggsäcksvikt inklusive tält och mat var 14 kg. Vid turens slut vägde ryggsäcken 9 kg. För den som sover i fjällstugorna och köper mat längs vägen kommer ytterligare ett par kilo kunna tas bort.
Packlistan finns i slutet av denna artikel – klicka här

Tips för att packa lätt:
Det finns enkla knep att ta till för att få ner vikten på din packning. Läs våra tips här.

Tips inför packningen:

Tunn vindjacka – lätt och vindtät, som andas mycket bättre än skalplagg av t.ex. Goretex. Den står dessutom emot lite lätt regn. För 120 gram får du otroligt mycket komfort. Ofta kan en vindjacka användas vid det mesta av själva vandringen och skaljackan enbart vid lägerplatsen eller vid riktigt dåligt väder.
Underkläder – av merinoull luktar mycket mindre, kan enkelt sköljas ur och torkar snabbt. Med tre par kalsonger och några uppsköljningar håller du dig fräsch under hela turen.
Sovsäck – det är oftast kallare i fjällen än vad väderprognosen säger, samt att vädret snabbt kan slå om. Se till att ha en sovsäck som är tillräckligt varm för att undvika kalla vakna nätter. Om du ändå blir kall finns ett antal trix att ta till: Ta på dig alla varma kläder du har, inklusive dunjackan. Fyll sovsäcken med de kläder som du inte kan ha på dig för att minska volymen luft att värma upp. Knäpp skaljackan utanpå sovsäcken runt fötterna för ökad isolering. Värm vatten i en flaska och lägg ner i sovsäcken.
Lätta trailskor eller kängor – det finns för- och nackdelar med båda, läs vår artikel, fjällvandra för nybörjare där vi går igenom alternativen och dess för och nackdelar.
Skavsårsplåster – oavsett hur väl ingångna skorna är kan ett skavsår förstöra hela vandringen. Ta alltid med Compeed skavsårsplåster och skavsårstejp. Läs mer om hur du undviker skavsår här.
Extra liggunderlag av skum – är skönt att ha vid lunch, pauser och middagar. Du behöver då inte oroa dig för att det uppblåsbara ska gå sönder. Det isolerar även extra under det du har och sover på. Behöver inte vara fullängd.

Mat och menyförslag

Följande mat fanns i ryggsäcken och intogs under vandringen. Läs mer om mat för tur här.

Måltid Rätt Vikt torkad
(gram)
kcal
Frukost Mandelgröt med torkade bär eller lingonsylt 125 700
Lunch Köttfärsås och spagetti med parmesan 165 720
Lunch Kyckling med potatismos, morötter och ärtor 204 898
Middag Renskavsgryta 142 625
Middag Blå Band Expedition Meal (favorit bl.a. indisk) 155 650

Dagsetapper

Guidens dagsetapper, från Abisko till Nikkaluokta: Abisko fjällstation – Abiskojaure – Alesjaure – Vistas – Sälka – Singi – Kebnekaise – Nikkaluokta

Kungsleden Abisko nikkaluokta karta
Bild: STF. Karta över deletapperna

Turen startar: STF Abisko Fjällstation

abisko fjällstation
Abisko Fjällstation

STF Abisko Fjällstation ligger vackert beläget strax utanför Abisko by med utsikt över både sjön Torneträsk norrut och den klassiska vyn av Lapporten i sydöst. Abisko Fjällstation är STFs största och även nordligaste fjällstation, 250 km norr om polcirkeln. Fjällstationen bygges upp igen på 80-talet efter att ha brunnit ner till grunden. Här finns en liten men välsorterad friluftsbutik där man kan komplettera med det sista inför turen. Här finns även restaurang Kungsleden som serverar både frukost, lunch och trerätters middag. Det finns rum och sovsalar i olika storlekar och prisklasser, stort kök och bastu. Boka rum på STFs hemsida.

Etapp 1: Abisko-Abiskojaure

Svårighetsgrad: Lätt – vandringen är enkel och flack mestadels genom fjällbjörkskog
Sträcka: 15 km
Antal steg: 27 700 st
Höjdskillnad: 380 – 490 meter över havet

abiskojaure fjällstugor
STF fjällstugor Abiskojaure i Abiskos nationalpark.

Turen börjar vid STFs fjällstation i Abisko och följer sedan de tydliga skyltarna mot Kungsleden, under bilvägen och ut på leden. Hela sträckan gårgenom Abiskos nationalpark vilket bland annat innebär att tältning endast är tillåten på angivna platser.

abiskojauresturgorna
Utsikt från terassen på Abiskojaurestugorna. I bakgrunden fjället Giron.

Sträckan är totalt 15 km lång och större delen av sträckan går genom krokig fjällbjörkskog. Mot slutet öppnar terrängen upp sig, fjällbjörkarna och fjäll reser sig och vidderna blir längre och vidare. Mot slutet av sträckan syns sjön Abiskojaure och längst ner skymtas STFs fjällstugor. Det finns ett tillåtet tältområde precis i anslutning till stugorna, som är väl skyddat av fjällbjörkskogen. Fjällstugorna har en butik ”large” och trevlig bastu med fina badmöjligheter i jokken precis utanför. Ett flertal stugor med sovsalar finns också för de som vill bo i stuga, samt separat stuga med kök för tältarare.

Etapp 2: Abiskojaure – Alesjaure

Svårighetsgrad: Medellätt – vandringen är enkel med vissa kortare brantare partier.
Sträcka: 22 km
Antal steg: 34 800 st
Höjdskillnad: 490 – 780 meter över havet

alesjaure tälta
Tältplats med utsikt över Alesjaure i vindbyar upp till 18m/s.

Sträckan börjar med ett farväl till Abiskojaurestugorna, och turen går sedan över hängbron och ut på Kungsleden igen. Inom kort lämnas Abiskos nationalpark och karaktären av fjällbjörkskog ändras till kalfjäll. Efter några kilometer kommer sträckans brantaste del där den går uppför på Kieronfjället.

abiskojaure alesjaure
Rätt lätt klädd: Vindjacka Haglöfs, Outdoorbyxor Houdini, Trailskor Inov8, Buff och Keps

Därefter går leden på skrå halvvägs upp på fjället och efter ytterligare några kilometer fylls landskapet av fjällsjöar. Alesjauresjön är den sydligaste av dem och dess turkosskimrande vatten visar vackert upp sig. Långt bort i fjärran i slutet av Alesjaure syns Alesjaurestugorna. Stugorna ligger vackert beläget på en liten höjd och utsikten är milsvid i både nordlig och sydlig riktning inramad av fjäll på båda sidor. Alesjaurestugorna har bastu, flertalet stugor med sovsalar samt en butik large. Det finns många fina tältplatser i närheten av fjällstugorna, både nere vid sjön men också längre upp på fjället. I området bedrivs renskötsel och många gånger ser du dem från tältet.

Etapp 3: Alesjaure – Vistas

Svårighetsgrad: Medellätt – vandringen är enkel med vissa kortare partier i tätare fjällbjörkskog
Sträcka: 19 km
Antal steg: 32 500 st
Höjdskillnad: 780 – 590 meter över havet

alesjaure vistas
Utsikt mot dalgången och Visttasvággi.

Här lämnas Kungsleden och vandrigen går mot Vistas istället för till Tjäktja. Flera personer vi träffat, alla med lång erfarenhet av området, har just denna delsträcka på sina topplistor. Efter att ha lämnat Alesjaurestugorna och gått över bron över Aliseatnu vandrar du nordösterut. Sträckan börjar med en stigning där du bland annat passerar samebyn Alisjavri på håll.

vistasstugorna
Vistasstugorna består av en huvudstuga samt några småstugor och bastu

Därefter fortsätter stigningen någon kilometer till för att sedan övergå till lätt nedför ner i dalgången Visttasvággi. Utsikten är vacker och dramatisk med den slingrande dalgången omgiven av branta fjäll. Efter ett tag breder ett delta ut sig då Visttasjohka slingrar sig fram på ett magiskt sätt. Sista biten vandrar du genom tät fjällbjörkskog innan skylten: ”Vistasstugan 0,5 km” dyker upp. Vistasstugorna ligger vackert beläget i den trånga dalgången. Stugorna har en fin bastu med möjlighet till bad i Visttasjohka. Fina tältplatser finns på andra sidan jokken för den som vill stanna nära och ta del av stugornas bekvämligheter. Stugorna har ett litet butiksskåp med det viktigaste till försäljning.

Etapp 4: Vistas – Nallo – Sälka

Svårighetsgrad: Medel – vandringen är bitvis uppför, ibland längre sträckor samt omarkerad efter Nallo. Även bitvis svårforserad över blockterräng.
Sträcka: 19 km
Antal steg: 33 000 st
Höjdskillnad: 590 – 835 meter över havet med högsta punkt 1060 möh

vistas till nallo och sälka
Från Vistas är det 9 vackra kilometer till Nallo, med 220 meters stigning.

Efter Vistasstugorna, går turen på hängbron över Visttasjohka och med sikte mot Nallo. Efter någon kilometer kommer du upp på heden och utsikten är magnifik åt alla håll då fjällen reser sig brant upp. Vandringen fortsätter längs fjällbäcken i relativt snäll terräng och efter ytterligare cirka 8 kilometer kommer du fram till Nallostugorna.

nallostugorna
Nallostugan

Här finns enbart övernattningsstugor och ingen försäljning eller bastu erbjuds. Landskapet kring Nallo omges av blockerfält och höga mörka fjälltoppar täckta av glaciärsnö. Här passar det med lunch, bensträckare och ett snack med stugvärden.

Vandringen fortsätter nu uppför i någon kilometer innan man kommer fram till en jokk som måste vadas. Nu planar terrängen ut sig och en sjö och dalen Stuor Reaiddávággi siktas. Vandringen fortsätter nu över ett svårforcerat blockfält på omarkerad led. Orienteringen är dock enkel då vandringen sker i dalen. Terrängen och omgivningen känns hård och stenig, här tycks inte växa så mycket förutom limegrön mossa som breder ut sig över stenarna. Några kilometer innan Sälka finns fina tältmöjligheter uppe på heden där landskapet och dalen Tjätkjavágge åter breder ut sig framför dig.

Polarsken i norr – norrsken

norrsken sälka
I över en timme dansade norrskenet över Sälka.

Abisko är ett av världens bästa platser att uppleva det mystiska och respektingivande naturfenomenet norrsken på. Anledningen är både geologi och topografi. Abisko ligger precis på Norrskensovalen som b.la. beror av de magnetiska fältlinjerna. Fjällkedjan väst om Abisko fungerar också som regnbarriär vilekt ger området många klara molnfria nätter.

Norrsken uppstår då laddade solpartiklar med hög energi fångas upp av jordens magnetosfär som ändrar partiklarnas bana och skickar partiklarna mot poolerna. När solpartiklarna kommer in i atmosfären kolliderar de med atmosfärens partiklar. Energin vid kollisionen fälls sedan ut som ljus. Intensiteten varierar mycket över natten och även från dag till dag. En koll på himlen varannan timme under natten ger goda chanser att få se norrsken. Tre-dygnsprognoser för norrsken hittar du här, eller här

Etapp 5: Sälka – Singi

Svårighetsgrad: Lätt – vandringen är enkel, lätt utför och kortaste deletappen
Sträcka: 12 km
Antal steg: 23 000 st
Höjdskillnad: 835 – 720 meter över havet

sälkastugorna stf
Sälkastugorna med bastu och fjällbutik ”large”. Väderprognos finns uppsatt intill butiken.

Sälka lämnas och vandringens kortaste delsträcka, med drygt 100 meters höjdskillnad utför, tar vid. Turen längs dalen Tjäktjavagge är vacker omgiven av glaciärer och karga toppar, bland andra Kebnekaises nordtopp. Någon kilometer innan du kommer fram till Singistugorna passeras samevistet Kårtjevoulle.

sälka singi
Passage över en av många Jokkar på sträckan

Singistugorna består av flertalet gäststugor men erbjuder ingen möjlighet att proviantera. Singi ligger som ett nav av leder i alla vädersträck. Här fortsätter Kungselden söderut, i öster ligger Kebnekaise och mot väst Hukejaure. Tältplatser rekommenderas en bit ner mot jokken, men vi valde istället att fortsätta vandra 1.5 km upp för heden på leden mot Kebnekaise och slå upp tältet. Härifrån erbjuds mycket bra utsikt. Även renarna var nyfikna och sprang förbi på inte för långt håll.

Etapp 6: Singi – Kebnekaise

Svårighetsgrad: Lätt – vandringen är enkel och flack
Sträcka: 14 km
Antal steg: 26 700 st
Höjdskillnad: 720 – 690 meter över havet

singi frukost
Frukost består av mandelgröt (710 kcal) med torkade hallon och en god kopp kaffe, kryddad med utsikt.

Här lämnas Kungsleden och vandringen går österut på Dag Hammarskjöldsleden. Första biten går lätt uppför i någon kilometer innan leden planar ut och sjön Lassajaure och dalgången Laddjuvagge dyker upp i synfältet. Vandringen fortsätter längs dalgången som stundvis är smal, spännande och dramatisk med sina branta höga massiv som sträcker sig våldsamt mot skyn.

kebnekaise sydtopp
Utsikt från Kebnekaises sydtopp. En dagstur på 10 timmar t/r från Fjällstationen.

Sista delen av vandringen öppnar landskapet upp sig och långt borta i fjärran kan du skymta radiomasten intill Kebnekaises Fjällstations. Norrut syns västra leden som leder upp mot Kebnekaises sydtopp.
Väl framme på Kebnekaises fjällstation återfinns mer av civilisation. Här finns restaurang med alkoholrättigheter, butik som bland annat säljer lagad mat att värma i micro och en stor trevlig bastu. Här finns även guidade turer och möjlighet att hyra utrustning för topptur som till exempel kängor, vandringsstavar och stegjärn. Många besökare är här för att enbart göra topptur till Kebnekaise (läs mer i vår guide här). Tältplatser finns i anslutning till fjällstationen men det är relativt trångt och du har  grannar precis intill. Någon kilometer bort finns betydligt finare tältmöjligheter. Tänk på att många går tidigt på morgonen mot toppen så det är bra att tälta en bit från leden för den som inte vill vakna tidigt.

Etapp 7: Kebnekaise – Nikkaluokta

Svårighetsgrad: Lätt – vandringen är enkel och går genom fjällbjörkskog på väl spårade leder.
Sträcka: 19 km, med möjlighet att åka båt 6 km
Antal steg: 25 400 st (vi tog båttur 6 km)
Höjdskillnad: 690 – 650 meter över havet

Laddjujavris nikkaluokta
Båtturen över Láddjujávris kortar vandringen med 6 kilometer

Vandringen mot Nikkaluokta börjar i fjällbjörkskogen precis bakom fjällstationen. Efter 1.4 km går paseras jokken Tarfalajokk som rinner från glaciärerna från Tarfaladalen. Sträckan är totalt 19 kilometer och lättvandrad. Ju längre vandringen går desto tätare blir fjällbjörskogen. För den som vill korta ner vandringen kan man åka båt 6 kilometer över glaciärsjön Láddjujávri. Båthållplatsen nås efter 8 kilometer och vattenfärden startar med en spektakulär båttur med en lite mindre båt genom Láddjujávris delta. Därefter fortsätter turen med en större båt över sjön. Turen tar cirka 30 minuter, och det går flera avgångar per dag. Biljetter köps på plats (se tidtabell här). Det är en vacker tur och rekommenderas som ett trevligt alternativ till vandringen. Där båten stannar finns en liten restaurang och några stugor att övernatta i. Härifrån är det nu 8 lätta kilometer till Nikkaluokta.

Hygien på turen
Använd biologiskt nedbrytbart tvål
Det är enkelt att hålla en god hygien under turen trots avsaknad av vardagliga bekvämligheter som t.ex. dusch. För den bekväme, använd bastu som finns vid fjällstugorna och sköt hygienen i samband med bastubadet. Flera bastur har uppvärmt varmvatten och handfat i avskild del att tvätta sig i. Basturna ligger även i anslutning till en jokk med möjlighet till bad.
Ett annat alternativ är att värma vatten och tvätta sig i. Räkna med 1-2 liter beroende på hur mycket du ”slösar”. Varma dagar kan du bada direkt i jokken, som håller en temperatur på runt 10 grader. Tänk på att alltid använda ett biologiskt nedbrytbart tvål för miljön.

Toalettbesök
Det finns några enkla regler att följa för att hålla fjället rent från toalettpapper och oönskade feltramp i någons avföring:

  1. Det är viktigt att uträtta dina behov på avstånd från vatten för att undvika sjukdomar, då färskt vatten hämtas direkt från jokken.
  2. Gå iväg från stigen, gräv en liten grop och täck över med en sten eller liknande. Visa hänsyn och tänk på att andra tältare ska kunna visas ”säkert” i området utan att riskera trampa i din avföring.
  3. Ta med dig toalettpapperet i en påse då det tar lång tid för papper att förmultna på fjället.

Packlista detaljer

För fler tips och detaljer om utrustningen i packlistan besök vår guide om utrustning här och packlista.

 
vistas-to-nallo
Renskötsel bedrivs i många områden längs hela sträckan, visa hänsyn. Här runt Vistas, i bakgrunden Nallo!
Dela med dina vänner