framtidens sovsäck för sköna utenätter
Foto: Hanna Lööv

Designstudenter forskar på framtidens utenätter

Foto: Hanna Lööv

Ett gäng studenter på Chalmers ska ta fram framtidens sovprylar för sköna nätter i naturen. Och de behöver din hjälp.

Från att ha varit konstruerad av ett hölje av fårskinn och ett innerlager av ull har dagens sovsäckar kommit lång väg. Egenskaper som vikt, isolering, och packbarhet har förbättrats i rask takt de senaste tio åren. Men en sak har ändrats väldigt lite i sovsäckens över 150 år långa historia– formen. Idag finns det få alternativ till de rektangulära och mumieformade standardmodellerna. Det vill Fina Kuikka och hennes medstudenter programmet för Industrial Design Engineering på Chalmers ändra på.

framtidens sovsäck Fina Kuikka
Fina Kuikka är en av designstudenterna som ska ta fram en ny produkt för att sova bättre utomhus. FOTO: Julia Levin

 

-Nu letar vi idéer för en produkt som kan optimera sovupplevelsen utomhus. Vi vill hitta något som sticker ut och som leder till en produkt som kan konkurrera med befintliga modeller. Det kan vara att hitta en smart funktion eller en design som breddar användningsområdet för en befintlig produkt, säger Kuikka.

Gruppen ska intervjua en rad friluftskändisar som till exempel Johanna Davidsson, Ola Skinnarmo och Audun Salte men de ska också använda enkäter och intervjuer för att också förstå vanliga utövares behov.
-Alla som är intresserade är välkomna att svar på vår enkät – vi vill se vad folk i allmänhet prioriterar, säger Kuikka.

Deadline för projektet är i juni 2016 och tills dess hoppas gruppen hinna ta fram en prototyp.

Du kan bidra med egna erfarenheter och idéer i projektets webenkät. Kajak&Äventyr följer och rapporterar från projektet under våren.

Text: Dan Roupe

LÄSTIPS: Så tar du hand om dina friluftsprylar

Dela med dina vänner