Grottdykning i Jämtland: Expedition Bjurälven

Behöver du svalka i sommarsolen? Den här filmen om vinterns grottdykning i Bjurälven kommer definitivt kyla ner dig.

Det började år 1977 med att grottentusiasten Bo Lenander av en slump tog en paus på sandstranden till sjön som idag kallas Dolinsjön. För att få svar på var den fina sanden egentligen kom från tog han en dykmask och en sten och fridök till sjöns botten. Bakom sanddynerna såg han mörkt område. Det skulle kunna vara en grottöppning. Bo tog en bild med sin undervattenskamera, återvände till ytan men händelsen föll så småningom i glömska.

1997 gjorde ett dykande filmteam ett försök att nå in i sprickan men misslyckades på grund av den starka strömmen. Sedan skulle det dröja ända till 2007 innan en ny generation grottdykare bestämde sig för att göra ett nytt försök. Den här gången gjordes dyken på vintern, när strömmen är som svagast. Efter att ha sågat sig genom en meter is och skottat sig igenom ett grusparti fann de vad de flesta grottälskare bara kan drömma om: öppningen till vad som skulle visa sig vara Sveriges största undervattensgrotta.

I slutet av mars avslutades den åttonde årliga upplagan av Expedition Bjurälven. Expeditionen dyker i Dolinsjögrottan. Hittills har 1,5 kilometer kartlagts av grottsystemet som ingen vet längden på.

33 år efter sin första upptäckt och vid 66 års ålder är nu Bo Lenander en av deltagarna i expeditionen.

Under årets expedition sponsrade Klättermusen film om expeditionen. Resultatet är riktigt bra.

Dela med dina vänner