test klättermusen einride 2.0

Test av Klättermusens Einride 2.0

Kajak & Äventyr testar: Klättermusen Einride 2.0

Mjuk. Skön. Tyst. Och med Klättermusens karaktäristiska asymmetriska design. Detta är en jacka att tycka om. Men den platsar inte helt på längre turer och vi ser redan fram emot nästa uppgradering.

Klättermusens Einride 2.0 är enligt produktbeskrivningen en skaljacka som tål lätt regn. Under sommaren 2015 testade vi den i hetta och regn, på fjäll och i skärgård, under vandring och paddling.

Klättermusen är noga med att påpeka att detta inte är en tät regnjacka. Men det avancerade bomullsmaterialet ska ändå ha fibrer som sväller vid väta och på så vis tätnar så att det ska stå emot mer regn.

Test av Klättermusen Einride 2.0
Klättermusen Einride 2.0

Beskrivningen stämmer väl och dagar med lätta skurar funkar jackan fint. Dessutom har den väldigt hög ventilationsförmåga jämfört med till exempel en jacka med Gore-Tex och känns inte instängd och tät även vid aktiviteter som rodd och paddling i sommartemperaturer runt 15-18 grader. Vid längre tids regn tränger väta igenom och tyget blir fuktigt på insidan. Det gör att jackan känns kylig men jackan läcker inte mycket till underliggande lager (testat med merinoull) utan stannar i jacktyget. Den blir ungefär som en blöt membranjacka som tappat sin ytskiktsbehandling. Efter ett tag i lätt regn hårdnar tyget när fibrerna sväller. I det läget funkar jackan bra men när regnet ökar i intensitet går det igenom och då läcker jackan en hel del.

På en längre vandring där det är risk för ihållande regn, som till exempel i svenska fjällen, måste man alltså ändå ta med en regnjacka. Då konkurrerar Einride-jackan med vindblusen som har samma funktion eftersom den är vindtät och funkar i lätt regn. Vindblusen är dock betydligt lättare och den extra vikten vägs, i vårt tycke, inte upp av att Einride 2.0 är något skönare att ha mot bar hud och står pall för lite längre regn innan man måste dra på regnjackan. Slitstyrkan är dock väsentligt högre hos en Einride 2.0 jämfört med en lätt vindblus så vid förhållanden med högt slitage på ytterlagret är den ett bra alternativ.

Einride 2.0 hade varit en intressant jacka för vinterturen om den inte varit så tight i passformen. Under aktivitet är den säkert perfekt men vid vila vill man kunna stoppa in mer under skalet.

Sammanfattning

Einride 2.0 är en skön, tyst och mjuk aktivitetsjacka som är vindtät och har en mycket hög ventilationsförmåga (s.k. andningsförmåga). Den funkar bra vid aktiviteter där det är låg risk för tungt regn eller att risken att bli blöt går att leva med. Detta är en jacka har blivit en favorit på dagsturer och passar också aktiviteter som segling och paddling där vikten inte spelar så stor roll.Vid turer som kräver ett regntätt skalplagg måste den kompletteras med en regnjacka och då finns lättare alternativ.

Ansatsen med ett avancerat material i bomull som blir tätare ju fuktigare det blir är intressant och för framtiden hoppas vi att Klättermusen fortsätter att experimentera och våga utmana plastmembranen.

Kajak & Äventyr har inga direkta affärsmässiga relationer till Klättermusen men delar av Klättermusens sortiment går att köpa via våra inkomstlänkar. Testet gjordes på initiativ av Kajak & Äventyr med utrustning som lånats av Klättermusen.

Dela med dina vänner