torka mat vandra

Torka mat inför vandringen eller kajakturen

Att torka mat själv är enklare än man tror. Fördelarna med torkad mat är flera – lägre vikt, tar mindre plats och längre hållbarhet. Läs vår guide om hur du torkar mat själv och förslag på maträtter som lämpar sig väl och smakar gott på fjällvandringen eller kajakturen.

Lufttorka eller frystorka?

Att torka mat kan göras på olika sätt. Den äldsta tekniken, som funnits i tusentals år är att lufttorka. Principen är enkel: genom att lufttorka maten transporteras vattnet som finns i livsmedlet och maten bort. Tekniken är att utsätta maten för cirkulerande varmluft. Vattnet i livsmedlet avdunstar av värmen och transporteras bort av den cirkulerande luften. Lämplig temperatur är mellan 35-60 grader beroende på vad som torkas. Vissa råvaror klarar en högre temperatur än andra. Torkningen sker vanligtvis antingen i din varmluftsugn i köket, eller via en speciell torkugn. Torkugnar finns i olika utförande och prisklasser, och är effektivare än den vanliga ugnen du har i köket. Läs vårt test av Stöckli torkugn här.
Resultatet av den lufttorkade maten är lägre vikt och volym samt längre hållbarhet. Den längre hållbarheten jämfört med färsk mat kommer av att bakterier har svårt att växa utan vatten. Vissa livsmedel är lite svårare att torka själv, som till exempel ägg. Äggpulver finns att köpa färdigtorkat (se utbud hos Outnorth), och är mycket lämplig att ta med på turen och kan ätas vid både frukost, omeletter, pannkakor etc.

Den andra metoden är att frystorka, eller vakumtorka som det också kallas. Denna metod är mycket svårare att göra själv, och är ofta den typ av mat som säljs som färdiga portionspåsar från bland andra Blå band. Tekniken bakom frystorkning är att maten fryses ner rejält, så långt ner som till minus 50 grader Celsius. Vid nedfrysningen vill man få så stora iskristaller som möjligt eftersom återfuktningen och smaken blir då bättre. Därefter utsätts den frysta maten för vakum varpå sedan temperaturen höjs. Då övergår iskristallerna direkt till ånga (sublimation) och kvar blir den frystorkade maten. Hållbarheten är mycket lång, flera år.

Vad kan man lufttorka?

I princip kan man lufttorka alla livsmedel och maträtter. Tänk på att hållbarheten blir längre desto magrare maten är du torkar. Fett som till exempel smör härsknar till slut. Läs mer om energiinnehållet i olika råvaror i vår guide fett lätt turmat

Lufttorka själv i ugn – såhär gör du

1. Förbered råvarorna

Generellt vill man ha tunna delar eftersom det torkar snabbare. Morötter, jordgubbar, äpplen etc. skärs tunt. Rotfrukter och potatis förvälls för kortare tillagningstid på stormköket. Var försiktig så du inte förväller för länge – då blir konsistens och smak sämre. För till exempel potatis som skurits i stavar är förvällningstiden cirka en minut, inte mer.
torka bär i ugn

2. Lägg på bakplåtspapper på ugnsplåt

Fördela råvarorna eller maträtten jämt på bakplåtspappret.

3. Torka i varmluftsugnen

Torka råvarorna i varmluftsugnen. Se till att ha en liten glipa så att den fuktiga luften kommer ut. Torktiden varierar mycket, du får prova dig fram. Köttfärsås tar upp emot 20 timmar, medan morötter torkar du på 10 timmar. När råvaran är genomhård är den klar! Torktemperaturen varierar också för olika råvaror, men 45-55 grader fungerar för de allra flesta råvaror.

torka jordgubbar ugn
Jordgubbar är gott till gröten eller pannkakorna

4. Förvara torrt

Förvara råvarorna och rätterna svalt och torrt. Om du packar i plastpåse se till att det inte finns någon kondens efter att du förslutit påsen. Isåfall finns det fortfarande fukt kvar i livsmedlet. Du behöver då fortsätta torkningen annars kommer maten att mögla.

5. Återfukta

Lägg maträtten eller råvarorna i blöt några timmar innan de ska tillagas. Det torkade livsmedlet kommer då att suga åt sig vatten och återgå till hur det var innan torkning. Ta med en 1 liters vattenflaska med stor öppning för enkel hantering och återfuktning (exempel är Nalgeneflaskorna). Tips är att du lägger lunchen i blöt när du äter frukost. För vissa livsmedel som till exempel torrmjölk och ägg blir smaken godare om de får återfukta under lång tid. Om det är kallt ute går det bra att blötlägga kvällen innan för frukosten.

torka potatis ugn
Skär potatisen som pommes och förväll i en minut innan torkning.

Tabell med vikt på livsmedel

LivsmedelVikt färsk (gram)Vikt lufttorkad (gram)Diff %
Potatis10021,5-78,5%
Ärtor10020-80%
Morötter1009-91%
Purjolök10013-87%
Renskav10025-75%
Trattkantareller10010-90%

Våra favoritrecept på turen

laga torkad mat
I kastrullen spagetti och köttfärsås!
Dela med dina vänner