fett lätt turmat

Fett lätt turmat

På turen är kalorität mat kung för den som vill pressa vikten på sin packning. Magkänslan säger att mejerivaror är tungt men vispgrädde på burk matchar klassisk turmat som pasta, havregryn och knäckebröd när det kommer till kalorier per vikt. Och ännu fetare varor, som till exempel smör, kan vara nästan hälften så tunga som till exempel frystorkad turmat.

Vispgrädde

Redaktionen har testat att fjällvandra och paddla veckolånga sommarturer med grädde som hållit sig ätbar ända till de sista dagarna. Vi har då använt förpackningar som är så små att vi kan öppna en per dag. Under fjällvandring skakas grädden och kan börja likna crème fraiche. Det blir väldigt gott. Ett enkelt sätt göra om måltider av typen kolhydrater med sås (till exempel spaghetti och köttfärssås) är att ersätta pasta, ris och bulgur med grädde och äta måltiden som en soppa istället. Vispgrädde har ungefär samma energiinnehåll som pasta så vikten blir densamma.

”En person som beräknar att göra av med 3000 kcal per dag kan spara ca 1,5 kilo i sin veckopackning genom att gå från kolhydratbaserade livsmedel till fetare alternativ”

Fet mat = mindre bränsle för tillagning
Totalvikten av ett livsmedel påverkas också av hur lång tillagningstiden är eftersom det påverkar hur mycket bränsle som går åt. Feta och torkade livsmedel har generellt kortare tillagningstider eftersom de bara behöver värmas jämfört med stärkelsebaserade livsmedel som har en viss tillagningstid. Så med fet man går det att spara vikt även på bränslet.

Gräddpulver

För att få ner packvikten går det att ersätta grädden med gräddpulver som väger ca 40% mindre sett till energiinnehållet. Högkvalitativa gräddpulver tillverkas av riktig grädde och är inte samma sak som gräddersättning. Vi har använt gräddpulver och tycker att det är en bra produkt. Den går dock inte att vispa och kostar mer än vanlig grädde. 42% lättare än pasta.

Smör

Redaktionen har testat att skicka smör med skoter till en stuga i Tarradalen, låtit det stå över sommaren och ätit det ända in i september samma år. Hållbarheten på smör är med andra ord väldigt bra och det finns ingen anledning att oroa sig för att det ska härskna om det hanteras rätt och inte utsätt för alltför höga temperaturer. Smör är ett av de mest energitäta livsmedel vi hittat och är därför mycket lämpligt för turer med lätt packning. 50% lättare än havregryn.

Ägg

Torkat äggpulver går bra att göra själv men finns också att köpa utan tillsatser. Egentorkat smakar bättre men färdigköpt funkar fint till omelett med bra kryddning och tillsatt grädde. Funkar också med mandelmjöl för att göra pannkakor. 38% lättare än havregryn. Äggpulver kan du köpa HÄR.

Mest energi per vikt
  • Oljor
  • Kokosfett
  • Ister
  • Smör
  • Majonäs

Vegetabiliska oljor

Oljor är ännu energitätare än smör och väger mindre än hälften så mycket som havregryn per energienhet. Detta gäller även kokosfett. Oljor har också bra hållbarhet på turen. Det finns en mängd olika oljor att välja på och de kan användas som smaksättare och som ingrediens i hemmagjorda energikakor. Kokosfett går också utmärkt att smälta i te eller kaffe. 59% lättare än pasta.

Kött och ister

ister turmat
Torkat kött är ofta magert och innehåller därför inte så många kalorier per gram. Det går däremot bra att torka till exempel bacon själv som trots den höga fethalten får bra hållbarhet. Naturligtvis går det också att köpa färdiga produkter som till exempel lufttorkad skinka och salami med hög fetthalt. Allra högst energiinnehåll har ister. Det går att köpa som den italienska specialiteten lardo, som är saltat, kryddat och lagrat fett. Det blir då mört och kan ätas som pålägg i skivor eller som smaksättare i till exempel soppor. 59% lättare än pasta.

Fisk

Torkad fisk kan vara svårt att få tag på men det går att torka till exempel lax själv. 38% lättare än pasta.

Frön & nötter

Frön och nötter har överlag mycket bra näringsvärden och höga energiinnehåll i klass med smör. Ät dem som de är i en snackblandning, använd dem i hemmagjorda energikakor eller gör gröt på mandelmjöl. Det finns också en rad olika nötsmörer.

Grönsaker

Grönsaker är bland det enklaste att torka själv och befinner sig viktmässigt lite över eller under pasta och gryn beroende på grönsak. De har en hållbarhet på många år.

Riktigt tung och energifattig mat
  • Ärtsoppa med fläsk: 1179 gram / 1000 kcal
  • Fiskbullar: 1136 gram / 1000 kcal
  • Vita bönor i tomatsås: 1031 gram / 1000 kcal
  • Banan: 990 gram / 1000 kcal
  • Kassler: 917 gram / 1000 kcal

Frystorkat

Frystorkad mat har generellt sett hög eller normal halt av kolhydrater. Dessutom kommer den inte i närheten av färsk eller lufttorkad mat när det gäller smak. Många upplever att de blir dåliga i magen av den och vi har intervjuat äventyrare som fått förstoppning eller tyckt att den smakat så illa att den inte gått att äta (länk). Frystorkad mat är också ganska dyr. Frystorkat är en nödlösning i vår värld och det går att göra lika vikteffektiva rätter på till exempel salami, ost, smör, grädde och pasta för den som så vill. Därför går frystorkat (oftast) bort för oss.

Några recept på bra turmat:

Mandelgröt – extremt energirik pulverfrukost

Raw food bollar – istället för kakor och bars

Müsli – billigt och nyttigt alternativ till att köpa

Torkad köttfärssås – en klassiker på turen, enkel, lätt och god

Torkad renskavsgryta – vilt, gott och enkelt

Dela med dina vänner