packa lätt vandra

7 tips för lättare packning på vandringen – konsten att packa lätt

Att packa lätt kan vara svårt och att bära på 20 kg eller 14 kg gör stor skillnad för upplevelsen. Många gånger är 20 kg det som är vanligast bland nybörjare på vandring eller skidtur. Läs våra bästa tips för att hålla ner vikten i packningen.

Många som just packat sin första ryggsäck för vandring känner förmodligen igen känslan – ”hur kunde det bli så här tungt?”. Ett av de vanligaste misstagen på fjällvandring är att gå med för tung packning men även när man till exempel paddlar så spelar vikten stor roll. Den som är osäker packar gärna ner allt som kan tänkas behövas. Med med mer erfarenhet och kunskap kan många ”bra att ha”-prylar få stanna hemma och vikten minskar. Samtidigt finns alltid avvägningen mellan bekvämlighet och lätt packning där – det går inte att få båda. Ofta får packaren bestämma sig för vad som är viktigast att ta med och det är ofta individuellt. Den som vill köpa nytt hamnar dessutom i avvägningen mellan vikt, pris och hållbarhet – på dagens friluftsmarknad finns ofta många alternativ för samma pryl. Då man lägger pengar på nya prylar för att komma ner i vikt så är vettigt att börja med det som ger störst effekt. Många gånger räcker det med att byta det tyngsta för att snabbt komma ner många kilon. Nedan kommer våra bästa tips för lättare packning.

Sju tips till lättpackning:

1: Gör en detaljerad packlista

väga packning vandra
En bra ryggsäck sitter perfekt på ryggen och avlastar och fördelar vikten på kroppen.

För att lyckas packa lätt behöver du få stenkoll vad delarna i din packning väger. Gör en packlista, skriv upp och väg allt i packningen. Du kommer behöva prioritera och det är lättare när du har det på en lista och ser exakt hur mycket varje sak väger. Det är lätt att tänka att några hundra gram hit eller dit inte gör skillnad – men tillsammans gör de ofta skillnad på flera kilo. Medvetenheten gör också att det är lättare att välja bort prylar. Ta gärna en titt på vår packlista för vandring uppdelad efter olika årstider.

En bra, enkel och gratis tjänst online för att hantera packlistor är lighterpack.com. Du kan enkelt kategorisera dina prylar och ser hur mycket respektive kategori väger. Listan kan också enkelt delas med dina vänner.

2: Lämna bra att ha sakerna hemma

Hinner du läsa ut tre böcker på vandringen? Eller har du svårt att välja och ta därför med dig alla tre böckerna? Många tar med sig dubbelt av vissa saker, som reserv om den skulle gå sönder. Tänk igenom vad som är viktigast på din tur. Om packningen (och därmed vandringen eller paddlingen) ska bli lätt så behöver du kanske inte både läsa böcker, fotografera och fiska. Tänk noga igenom varje pryl om du verkligen behöver ta med dig den. Vanliga saker som oftast går bra att lämna hemma är: yxa, såg, kniv, böcker, inneskor, extra mat och godis, extra objektiv till kameran, extra campingprylar.

3: Minska på ombyten

Att bära runt på smutstvätt eller extra ombyten du inte ens har använt är – tungt. Med lite planering är det enkelt att minska på antal ombyten. Istället för att ta med 8 stycken par underkläder för byte varje dag tar du med 2 par. Välj underkläder i merinoull eftersom de luktar mindre och torkar snabbt efter att ha sköljt upp dem med en liten tvål. Alla plagg närmast kroppen bör vara i merinoull för minskad lukt och lätt uppsköljning. Det är även ok att kläderna inte är perfekt ”rena” på fjället.

4: Tre för tre

Se över de tre stora tunga posterna i din packning först. Att välja lättare alternativ på det tyngsta gör störst skillnad. Tält, ryggsäck och sovsaker (sovsäck + liggunderlag) brukar vara det som väger mest och ska därför ses över först, här finns många enkla kilo att spara. Bland ultralätt-vandrarna kallas detta för ”tre för tre”, vilket menas att tält, ryggsäck och sovsaker får max väga tre kilo totalt. Du kan läsa våra rekommendationer för tält, ryggsäck, sovsäck och liggunderlag här.

5: Samma sak – olika syften

Samma pryl kan med fördel användas till olika saker. På så vis sparas en hel del vikt och utrymme i packningen. En kastrull går till exempel alldeles utmärkt att äta ur och du slipper ha med tallrik. Skeden går bra att använda som stekspade, dunjackan som kudde, buffen som halsduk, mössa och kuddfodral.

6: Lukta mindre gott

Lukta gott är tungt. En deodorant, våtservetter, schampo och balsam ersätts av en tvål (biologisk nedbrytbar). Här finns många gram att spara. Ett annat exempel är tandkrämen. Att välja bort tandkräm kanske inte så många som gör, men se till att ta med dig en liten resetub och inte en stor full tub. Här sparar du 100 gram!

7: Välj lätt energirik mat

Jag har själv packat ner konservburkar på turen, vilket är bland det absolut tyngsta du kan ta med dig i matväg. Planera dina måltider väl och ta med energitäta rätter som håller låg vikt. Godast är att lufttorka själv, men det finns nu frystorkade rätter som smakar bra. För båda gäller många kalorier till låg vikt. Läs våra recept för att lufttorka köttfärsås och renskavsgryta. Till frukost rekommenderar vi mandelgröt, gott och otroligt energitätt. Läs mer om lätt mat i artikeln Fett lätt turmat.

I artikeln Fjällvandra i Sverige – en nybörjarguide kan du läsa mer om utrustning och hur man kan tänka kring packning utifrån vilken typ av vandrare man är

Dela med dina vänner