Att packa lätt är svårt. Att bära på 20 kg eller 14 kg är stor skillnad. Många gånger är 20 kg det som är vanligast bland nybörjare. Läs våra bästa tips för att hålla ner vikten i packningen.

De flesta nybörjare som just packat sin första ryggsäck för vandring känner förmodligen igen känslan – “hur kunde det bli såhär tungt?“. Är man osäker packar man ner allt, bara utifall att. Med med mer erfarenhet och kunskap minskar vikten, färre saker åker ner i ryggsäcken och “bra att ha” prylarna stannar hemma. Samtidigt är det tradeoff mellan bekvämlighet och lätt packning, det går inte att få båda. Här får man bestämma sig för vad som är viktigast och det är helt individuellt. Det finns också lättare alternativ av samma pryl, vilket är en kostnad och sustainability fråga. All utrustning behöver dock inte bytas ut samtidigt utan många gånger räcker det med att byta det tyngsta för att snabbt komma ner många kilon. Här kommer våra bästa tips för lättare packning.

Sju tips för att packa lätt:

1: Gör en detaljerad packlista

väga packning vandra

En bra ryggsäck sitter perfekt på ryggen och avlastar och fördelar vikten på kroppen.

För att verkligen lyckas packa lätt behöver du nörda ner dig i din packning. Gör en packlista och skriv upp och väg allt i packningen. Du kommer behöva göra val och prioritera och det är lättare när du har det på en lista och ser exakt hur mycket varje sak väger. Även medvetenheten gör att det är lättare att välja bort prylar. En bra, enkel och gratis tjänst online för att hantera packlistor är lighterpack.com. Du kan enkelt kategorisera dina prylar och ser hur mycket respektive kategori väger. Listan kan också enkelt delas med dina vänner.

2: Lämna bra att ha sakerna hemma

Hinner du läsa ut tre böcker på vandringen? Eller har du svårt att välja och ta därför med dig alla tre böckerna? Många tar med sig dubbelt av vissa saker, som reserv om den skulle gå sönder. Tänk noga igenom varje pryl om du verkligen behöver ta med dig den.

3: Minska på ombyten

Att bära runt på smutstvätt eller extra ombyten du inte ens har använt – är tungt. Med lite planering är det enkelt att minska på antal ombyten. Istället för att ta med 8 stycken par underkläder för byte varje dag tar du med 3 par. Välj underkläder i merinoull eftersom de luktar mindre och torkar mycket snabbt efter att ha sköljt upp dem med en liten tvål. Alla plagg närmast kroppen bör vara i merinoull för minskad lukt och lätt uppsköljning. Det är även ok att kläderna inte är perfekt “rena” på fjället.

4: Tre för tre

Optimera de tre stora tunga i din packning först. Att välja lättare alternativ på det tyngsta gör störst skillnad. Tält, ryggsäck och sovsaker (sovsäck + liggunderlag) brukar vara det som väger mest och ska därför ses över först, här finns många enkla kilo att spara. Bland ultralätt-vandrarna kallas detta för “tre för tre”, vilket menas att tält, ryggsäck och sovsaker får max väga tre kilo totalt.

5: Samma sak – olika syften

Samma pryl kan med fördel användas till olika saker. På så vis sparas en hel del vikt och utrymme i packningen. En kastrull går till exempel alldeles utmärkt att äta ur och du slipper ha med tallrik. Skeden går bra att använda som stekspade, dunjackan som kudde, buffen som halsduk, mössa och kuddfodral.

6: Lukta mindre gott

Lukta gott är tungt. En deodorant, våtservetter, schampo och balsam ersätts av en tvål (biologisk nedbrytbar). Här finns många garm att spara. Ett annat exempel är tandkrämen. Att välja bort tandkräm kanske inte så många som gör, men se till att ta med dig en liten resetub och inte en stor full tub. Här sparar du 100 gram!

7: Välj lätt energirik mat

Jag har själv packat ner konservburkar på turen, vilket är bland det absolut tyngsta du kan ta med dig i matväg. Planera dina måltider väl och ta med energitäta rätter som håller låg vikt. Godast är att lufttorka själv, men det finns nu frystorkade rätter som smakar bra. För båda gäller många kalorier till låg vikt. Läs våra recept för att lufttorka köttfärsås och renskavsgryta. Till frukost rekommenderar vi mandelgröt, gott och otroligt energitätt.